Конкурсни позив за VII групну изложбу „СТВАРАЛАЧКА ГРОЦКА“

28. јун 2021.

 

Центар за културу Гроцка, установа културе Градске општине Гроцка расписује позив за VII групну изложбу радова аутора који живе и/или активно стварају на територији ГО Гроцка, под називом „СТВАРАЛАЧКА ГРОЦКА 2021“.

Позивају се ликовни и примењени уметници који живе и/или активно стварају на територији општине Гроцка да узму учешће у VI групној изложби „Стваралачка Гроцка 2021“. Конкурсни позив за пријаве учесника отворен је од 28. јуна до 07. јула 2021. године.
Резултати конкурса и списак излагача биће објављени 10. јула на сајту Центра за културу Гроцка, https://www.kulturagrocka.rs/.
Групна изложба ће бити отворена и представљена јавности у петак 30. јула 2021. године од 20 часова у Ранчићевој кући, галерији Центра за културу Гроцка.
 
Напомена: У складу са здравственим препорукама, свечани део догађаја биће уприличен на отвореном, на летњој сцени Ранчићеве куће, заштићеног споменика културе.
 
„Стваралачка Гроцка 2021“: Изложба има за циљ представљање разноврсности стваралачке продукције великог броја аутора и уметника који живе и раде на територији општине Гроцка. Окупљање и повезивање стваралаца са територије Градске општине Гроцка у оквиру групне изложбе, као и промоција њиховог рада у јавности, битан је корак ка оснаживању уметника, и уједно обогаћивању културног живота локалне заједнице.
 
Конкурс је намењен: академским ликовним и примењеним уметницима, члановима уметничких удружења УЛУС и УЛУПУДС, студентима уметничких школа и факултета, афирмисаним неакадемским ствараоцима, и уопште активним ауторима чији рад спада у домен ликовних и примењених уметности, а који живе и/или раде на подручју градске општине Гроцка. Конкурс је усмерен на излагање радова из актуелне продукције, настале у протекле две године, и то: слика, цртежа, накита, ситне пластике, скулптура мањег формата, графика, фотографија, занатских рукотворина, дизајна текстила… Ствараоци се представљају са по једним радом. Кустос и аутор групне изложбе од 2015. године је Зорица Атић, дипл. историчар уметности.
 
Важно: Галеријски простор Центра за културу Гроцка налази се у оригиналном амбијенту Ранчићеве куће (60м2), варошке куће с почетка 19. века. Објекат је заштићен од стране Завода за заштиту споменика културе града Београда као споменик културе/народног неимарства од великог значаја за РС (Више на: http://beogradskonasledje.rs/.../grocka/ranciceva-kuca.html).
Галеријски простор обухвата две просторије опремљене са укупно 12 излагачких витрина. Галеријски простор са витринама и мобилним полицама унутар њих идеалан је за мањи до средњег формата и ситну пластику (скулптуре, примењену уметност), те молимо излагаче да величину радова прилагоде димензијама излагачког простора и духу објекта.
Ранчићева кућа располаже пространом баштом парковског типа, која се лети користи као музичка сцена, али и излагачки простор на отвореном (за форме у простору отпорне на атмосфералије).
 
Потребно је доставити следећу документацију:
 
- податке о аутору (име, презиме, адреса, контакт телефон, мејл-адреса);
- кратку радну биографију;
- визуелну документацију/радове (фотографије min. три рада, од којих би један био изложен);
- податке о радовима (опис: техника, формат, година настанка).
 
Начин пријављивања: Конкурсне пријаве за учешће са потребном документацијом слати у периоду 28.06. до 07.07.2021. године са назнаком „За конкурс – Стваралачка Гроцка 2021“, на ел. адресу Центра за културу Гроцка (centargrocka@gmail.com), или донети лично у Центар за културу Гроцка – Ранчићева кућа, Мајевичка 9 у Гроцкој, радним даном и суботом 10-12 часова.
 
Напомена: Рок за преузимање радова је 30 дана након завршетка изложбе (1-10. септембар).
 
За додатне информације:
 
Центар за културу Гроцка – Ранчићева кућа, 011 850 23 21, 064 64 73 750 (centargrocka@gmail.com)
Зорица Атић, дипл. историчар уметности-кустос, 064 64 73 750
 

 

Повезани садржај

24септембар2021
Вечерње новости и портал ДАН У БЕОГРАДУ најављују занимљиву туру Гроцком са изврсним водичима

Вечерње новости и портал ДАН У БЕОГРАДУ најављују занимљиву туру Гроцком са изврсним водичима

24 септембар 2021

У оквиру манифестације Дани европске баштине 25. септембра 2021. биће организована шетња по Гроцкој „Од српског варошког дома до југословенског гламура“.

24септембар2021
Руска етно-радионица „ДРУГИЕ БЕРЕГА" у Гроцкој

Руска етно-радионица „ДРУГИЕ БЕРЕГА" у Гроцкој

24 септембар 2021

Занимљива руска етно-радионица „ДРУГИЕ БЕРЕГА" уприличена је у Гроцкој у оквиру „Музичке баште“, а едукативни мултикултурални догађај је припређен за групу ђака.

23септембар2021
Центар за културу Гроцка и „Београд за почетнике“ за „Дане европске баштине“ у променади ОД СРПСКОГ ВАРОШКОГ ДОМА ДО ЈУГОСЛОВЕНСКОГ ГЛАМУРА

Центар за културу Гроцка и „Београд за почетнике“ за „Дане европске баштине“ у променади ОД СРПСКОГ ВАРОШКОГ ДОМА ДО ЈУГОСЛОВЕНСКОГ ГЛАМУРА

23 септембар 2021

Променада знаменитим местима и културним добрима Гроцке са Зорицом Атић и Смиљаном Попов (Ресторан „Виногради“, Ранчићева кућа, Легат др Александра Костића, Грочанска