Ликовни путописи „INNERSPECTED 2“ у Ранчићевој кући

15. мај 2021.

 

Самостална изложба „INNERSPECTED 2“ визуелне уметнице Миле Гајин, познате под псеудонимом Mila Issaya, представљена је 14. маја у Ранчићевој кући, знаменитом варошком дому и галерији Центра за културу Гроцка, у оквиру манифестације „Музеји за 10“.
 
Поставка у Ранчићевој кући састоји се од више десетина цртежа и слика уметнице школоване на Академији примењених уметности у Паризу, и представља својеврсни ликовни путопис пределима Француске и Тајланда.
 
По вокацији илустратор и графички дизајнер, и изнад свега примењени уметник, ауторка се до сада остварила у широком распону израза - илустровала је бројне магазине и издања у Београду и Паризу, цртеже и маске за париска дечја позоришта, и представила се публици бројним самосталним и групним изложбама у земљи и иностранству (Јапан, Француска, Немачка, Швајцарска, Италија...), такође и учешћем на ликовним колонијама и студијским боравцима (Београд, Париз, Женева, Рим...).
 
Изложене ликовне забелешке у форми слике и цртежа, мањег до средњег формата, настајале су спонтано током путовања 2018/19. године.
 
У оквиру мапирање сензација, путопис као приказ виђеног, од спољашњег једновремено води и ка унутрашњем – INNERSPECTED – постајући интроспекција утисака и проживљеног… - истиче у уводној речи каталога Зорица Атић, историчарка уметности.
 
Цртежи руком рађени су у покрету, у традиционалним техникама, илуструјући тренутак и бележећи брзе импресије. Отуд су од ликовних техника коришћене оне на папиру - акварел, акрил, колаж, угљен, оловке, туш...
 
Примењена уметница и oсведочени мајстор илустрације призоре бележи у скицен-блоковима, а виђено најчешће описује тушем и пером - лавираним, колористички акцентованим, или пак бојеним цртежом. Визуализација утисака варира од скицирања призора, до обраде издвојених детаља или традиционалних симбола, допуњених елементима које потичу из култура у којима живи и ствара.
 
Изложба је представљена без свечаности отварања, у складу са здравственим препорукама и мерама заштите, и доступна је за публику до 1. јуна 2021. године.
Галерију фотографија можете погледати у ФБ албуму Центра за културу Гроцка ОВДЕ. 

 

Повезани садржај

22јун2021
„Музика за понети“ из баште Ранчићеве куће

„Музика за понети“ из баште Ранчићеве куће

22 јун 2021

Концертом класичне музике за два клавира „Музика за понети“ на летњој сцени Ранчићеве куће, седишта Центра за културу Гроцка, представио се клавирски дуо у саставу