У Ранчићевој кући самостална изложба „Симбол као начин комуникације“ вајара Немање Обрадовића

10. март 2021.

 

Самостална изложба скулптура и рељефа „Симбол као начин комуникације“ примењеног уметника Немање Обрадовића биће доступна за публику у Ранчићевој кући, галерији Центра за културу Гроцка, од петка 12марта. Догађај ће бити представљен без свечаности отварања, у складу са здравственим препорукама и мерама заштите. 

Изложба траје до 6. априла 2021. године.

  - Млади београдски вајар је тренутак садашњи и својеврсну „паузу од живота“ коју глобално доживљавамо, посветио личном усавршавању и стваралачком раду. Резултат је пред нама. Одабир скулптура и рељефа у оквиру излагачког концепта „Симбол као начин комуникације“ својим складним формама враћају нас у детињство човека и уметности, где доминирају јасноћа и сведеност представа, а облик изражава симбол или идеју.

Радови су изведени комбиновањем и сучељавањем различитих техника и материјала, сведених и наративних решења, при чему доминирају асоцијативна органска форма и топлина дрвета. Називи скулптура и рељефа као што су Талас, Цепелин, Летач, Ветар и крила, Плодови... откривају теме и мотиве којима се аутор изражава, приказујући стваралачки и лични однос према феноменима облика и кретања у простору. Поигравање ликовним елементима и апстраховањем појмова, акцентованих бојом, исказује тежњу ка целовитом и естетски одређеном уметничком предмету - наводи Зорица Атић, историчарка уметности.

Немања Обрадовић (1993) рођен је у Београду. Средњу школу примењених уметности похађа у Шапцу, а потом дипломира 2018. године на Факултету примењених уметности Универзитета у Београду, одсек примењено вајарство, у класи проф. Ненада Вацића. Мастер студије завршава 2020. године у класи проф. Вукашина Миловића. Добитник је студентске 2. награде на конкурсу „Предузетникус“, затим награде за идејно решење подних облога компаније Tarket (2019). Учествовао је на групним изложбама, од којих издвајамо „Пролећну изложбу “, УП „Цвијета Зузорић“ (2019), као и у раду ликовних колонија (Тршић, 2019.) и креативних радионица. Живи и ради у Београду.

Ранчићева кућа, споменик културе народног градитељства – аутентични варошки дом Србије, располаже излагачким простором идеалним за скулптуре и ситну пластику малог до средњег формата, при чему и сама, као архитектонско решење, представља готово скулпторално достигнуће.

Ранчићева кућа, лепотица народног неимарства, варошки дом Гроцке и Србије, бележи више од два века трајања и око четири деценије културне намене, а сваком посетиоцу дарује незаборавну атмосферу свог ванвременског склада и спокоја. Кућа располаже галеријским простором и пространом баштом парковског типа која се користи као летња музичка сцена, радионичарски простор и галерија на отвореном.

 *Имајући у виду да су на снази мере заштите у циљу спречавања ширења епидемије вируса COVID-19, током трајања изложбе посетиоци се придржавају свих прописаних и превентивних мера заштите, јер су здравље и безбедност на првом месту. Културни садржаји су у актуелним условима живота од суштинског значаја, а примена дигиталних технологија омогућила им је изразиту интерактивност и доступност, на радост публике.

Добро дошли!


 

Повезани садржај

22јун2021
„Музика за понети“ из баште Ранчићеве куће

„Музика за понети“ из баште Ранчићеве куће

22 јун 2021

Концертом класичне музике за два клавира „Музика за понети“ на летњој сцени Ранчићеве куће, седишта Центра за културу Гроцка, представио се клавирски дуо у саставу