Немања Обрадовић: Дигитална изложба „Симбол као начин комуникације“

03. април 2020.

 

Немања Обрадовић
Изложба СИМБОЛ КАО НАЧИН КОМУНИКАЦИЈЕ
интернет презентација радова/изложбе
представљена на сајту и ФБ страни Ранчићеве куће

петак 3. април од 19h

#ОстаниКодКућеУзКултуру 

 

Добро дошли на интернет презентацију самосталне изложбе скулптура и рељефа „Симбол као начин комуникације“ примењеног уметника Немање Обрадовића.

Имајући у виду да су потребе за културним садржајима у стању самоизолације и уздржавања од социјалне интеракције огромне, Центар за културу општине Гроцка галеријски програм као вид подршке уметницима реализоваће у сусрет публици која је у својим домовима - у виду дигиталних презентација. 

Уместо у Ранчићевој кући, галерији Центра за културу општине Гроцка, изложба која приказује дело и уметничке праксе перспективног младог аутора Немање Обрадовића, представљена је:

- на сајту установе https://www.kulturagrocka.rs/

- и Фејсбук страници https://www.facebook.com/kulturagrocka/

Такође, уметницима који током актуелног стања у земљи остају без свог излагачког термина у галерији Ранчићеве куће, излагање ће бити омогућено у наредном периоду. Радујемо се прилици да Ранчићева кућа и у стварности изложи дела Немање Обрадовића, будући да стари варошки дом располаже излагачким простором идеалним за скулптуре и ситну пластику малог до средњег формата.

„Одабир скулптура и рељефа у оквиру излагачког концепта „Симбол као начин комуникације“ својим складним формама враћају нас у детињство човека и уметности, где доминирају јасноћа и сведеност представа, а облик изражава симбол или идеју. Радови су изведени комбиновањем и сучељавањем различитих техника и материјала, сведених и наративних решења, при чему доминирају асоцијативна органска форма и топлина дрвета. Називи скулптура и рељефа као што су Талас, Цепелин, Летач, Ветар и крила, Плодови... откривају теме и мотиве којима се аутор изражава, приказујући стваралачки и лични однос према феноменима облика и кретања у простору. Поигравање ликовним елементима и апстраховањем појмова, акцентованих бојом, исказује тежњу ка целовитом и естетски одређеном уметничком предмету“, наводи Зорица Атић, историчарка уметности, кустос галерије.

Млади београдски вајар Немања Обрадовић завршио је Факултет примењених уметности Универзитета у Београду, одсек Примењено вајарство, и како каже, тренутак садашњи – односно време у самоизолацији - проводи у креативном раду и раду на себи. И не само он. Многи млади уметници, његове колеге, ову својеврсну „паузу од живота“ посветили су личном усавршавању и стваралачком раду. Немања се повукао у атеље ван ужег језгра Београда, а рад га свакодневно окупира и испуњава. Мало место са широким плавим небом и пространим двориштима, познато и по значајном археолошком локалитету винчанске културе, постало је стварна и уметничка оаза у усталасаној узнемирености светских размера. Културни садржаји су у оваквим тренуцима од суштинског значаја, а примена дигиталних технологија омогућила им је изразиту интерактивност и доступност, на радост публике.

ФОТО галерија са представљеним радовима може се погледати у ФБ албуму Центра за културу Гроцка

Немања Обрадовић (1993) рођен је у Београду. Средњу школу примењених уметности завршава у Шапцу, да би 2018. године дипломирао на Факултету примењених уметности Универзитета у Београду, одсек Примењено вајарство, у класи проф. Ненада Вацића. Мастер студије завршио је 2020. године у класи проф. Вукашина Миловића. Добитник је студентске 2. награде на конкурсу „Предузетникус“, као и награде за идејно решење подних облога компаније Tarket (2019). Остварио је учешће на групним изложбама, од којих издвајамо Пролећну изложбу у УП „Цвијета Зузорић“ (2019). Учествовао је у раду ликовних колонија (Тршић, 2019) и уметничких радионица. Ово је прва самостална презентација радова перспективног младог уметника. Живи и ради у Београду.

 #ОстаниКодКућеУзКултуру 

 

Повезани садржај