Немања Обрадовић: Дигитална изложба „Симбол као начин комуникације“

03. април 2020.

 

Немања Обрадовић
Изложба СИМБОЛ КАО НАЧИН КОМУНИКАЦИЈЕ
интернет презентација радова/изложбе
представљена на сајту и ФБ страни Ранчићеве куће

петак 3. април од 19h

#ОстаниКодКућеУзКултуру 

 

Добро дошли на интернет презентацију самосталне изложбе скулптура и рељефа „Симбол као начин комуникације“ примењеног уметника Немање Обрадовића.

Имајући у виду да су потребе за културним садржајима у стању самоизолације и уздржавања од социјалне интеракције огромне, Центар за културу општине Гроцка галеријски програм као вид подршке уметницима реализоваће у сусрет публици која је у својим домовима - у виду дигиталних презентација. 

Уместо у Ранчићевој кући, галерији Центра за културу општине Гроцка, изложба која приказује дело и уметничке праксе перспективног младог аутора Немање Обрадовића, представљена је:

- на сајту установе https://www.kulturagrocka.rs/

- и Фејсбук страници https://www.facebook.com/kulturagrocka/

Такође, уметницима који током актуелног стања у земљи остају без свог излагачког термина у галерији Ранчићеве куће, излагање ће бити омогућено у наредном периоду. Радујемо се прилици да Ранчићева кућа и у стварности изложи дела Немање Обрадовића, будући да стари варошки дом располаже излагачким простором идеалним за скулптуре и ситну пластику малог до средњег формата.

„Одабир скулптура и рељефа у оквиру излагачког концепта „Симбол као начин комуникације“ својим складним формама враћају нас у детињство човека и уметности, где доминирају јасноћа и сведеност представа, а облик изражава симбол или идеју. Радови су изведени комбиновањем и сучељавањем различитих техника и материјала, сведених и наративних решења, при чему доминирају асоцијативна органска форма и топлина дрвета. Називи скулптура и рељефа као што су Талас, Цепелин, Летач, Ветар и крила, Плодови... откривају теме и мотиве којима се аутор изражава, приказујући стваралачки и лични однос према феноменима облика и кретања у простору. Поигравање ликовним елементима и апстраховањем појмова, акцентованих бојом, исказује тежњу ка целовитом и естетски одређеном уметничком предмету“, наводи Зорица Атић, историчарка уметности, кустос галерије.

Млади београдски вајар Немања Обрадовић завршио је Факултет примењених уметности Универзитета у Београду, одсек Примењено вајарство, и како каже, тренутак садашњи – односно време у самоизолацији - проводи у креативном раду и раду на себи. И не само он. Многи млади уметници, његове колеге, ову својеврсну „паузу од живота“ посветили су личном усавршавању и стваралачком раду. Немања се повукао у атеље ван ужег језгра Београда, а рад га свакодневно окупира и испуњава. Мало место са широким плавим небом и пространим двориштима, познато и по значајном археолошком локалитету винчанске културе, постало је стварна и уметничка оаза у усталасаној узнемирености светских размера. Културни садржаји су у оваквим тренуцима од суштинског значаја, а примена дигиталних технологија омогућила им је изразиту интерактивност и доступност, на радост публике.

ФОТО галерија са представљеним радовима може се погледати у ФБ албуму Центра за културу Гроцка

Немања Обрадовић (1993) рођен је у Београду. Средњу школу примењених уметности завршава у Шапцу, да би 2018. године дипломирао на Факултету примењених уметности Универзитета у Београду, одсек Примењено вајарство, у класи проф. Ненада Вацића. Мастер студије завршио је 2020. године у класи проф. Вукашина Миловића. Добитник је студентске 2. награде на конкурсу „Предузетникус“, као и награде за идејно решење подних облога компаније Tarket (2019). Остварио је учешће на групним изложбама, од којих издвајамо Пролећну изложбу у УП „Цвијета Зузорић“ (2019). Учествовао је у раду ликовних колонија (Тршић, 2019) и уметничких радионица. Ово је прва самостална презентација радова перспективног младог уметника. Живи и ради у Београду.

 #ОстаниКодКућеУзКултуру 

 

Повезани садржај

25мај2020
 МАГИЧНИ брег изнад Гроцке

МАГИЧНИ брег изнад Гроцке

25 мај 2020

Поводом 25. маја, дана када је рођен доживотни председник бивше Југославије, дневни лист ПОЛИТИКА доноси причу о једном од његових омиљених места, на које је доводио свој