Ново „Ликовно путовање“ у Ранчићевој кући

27. јануар 2023.

 

Осма у низу годишња смотра дечјих радова под називом „Ликовно путовање“, отворена је пред бројном публиком у Ранчићевој кући, варошком дому Србије и галерији установе. Дечја изложба је осврт на креативне авантуре са којима су се полазници Ликовне радионице Центра за културу Гроцка сусретали у протеклој години. Поставка обухвата одабир најуспешнијих остварења више од стотину деце – цртежа, слика, скулптура и уметничких објеката насталих у оквиру рада две креативне радионице за основце школа у Врчину и Гроцкој. Радионице су успешно водиле сликарке Мика Ловре Миловић и Марион Дедић, а креативни радови младих стваралаца нашли су се и на дечјим изложбама широм Србије.
 
Изложбу је отворила Зорица Атић, директорка установе, која је истакла - Традиционална годишња смотра дечјег стваралаштва, с намером названа Ликовно путовање, изнова плени својом непосредношћу уз изобиље и лепоту ликовног израза. Путовало се темама, мотивима, стиловима, епохама, упознавале су се различите културе и уметничка дела. Циклус радионица установе културе општине Гроцка, осим стицања основа визуелне уметности, осмишљен је да негује и охрабрује дечје стваралаштво, да едукује и подстиче визуелну радозналост, да развија интересовање, а потом и љубав за уметност и ликовну културу.
 
Маштовити, радознали, вредни полазници изнедрили су мноштво радова - изведених самостално или заједнички. Заступљеност разноликих тема и техника младим ствараоцима проширује креативне видике, а изложби изнова доноси свежину и шароликост, која се огледа у многобројним цртежима, сликама, графикама, вајарским и другим уметничким предметима обликованих у различитим ликовним и примењеним техникама. Коришћене технике и поступци били су колаж, вајање, зграфито, акварел, монотипија, висока штампа и комбиноване технике, а лични доживљај заокружен је применом материјала као што су угљен, креде у боји, колаж, темпере, картон, глина, суви и уљани пастел, фломастери, графитне и оловке у боји, водене боје...
 
Приликом отварања изложбе наступиле су ученице ОМШ „Невена Поповић“ из Гроцке, и то Наталија Мастелица и Марија Првановић, клавир.
 
Изложба траје до 20. фебруара 2023. године. Добро дошли!Галерију фотографија можете погледати у ФБ албуму Центра за културу Гроцка ОВДЕ.
 

 

Повезани садржај