Од „Београда на точковима“ до танга, уз гламур и прашину

11. септембар 2023.

 

Незаборавно вече у чудесној Ранчићевој кући протекло је у знаку звезданих тренутака и невероватног скупа пријатних и драгих лица и знаменитих личности, зналаца, љубитеља, пријатеља, колега, сарадника, колекционара, уметника, глумаца, људи из света културе, историје, медија, фотографије, филма …!
 
Центар за кулуру Гроцка као домаћин и фантастична Фејсбук група љубитеља и зналаца „Био једном један Београд“ уприличили су у суботу 9. септембра од 18h у Ранчићевој кући,споменику културе, звездано отварање изложбе документарних фотографија „БЕОГРАД НА ТОЧКОВИМА – Прашина и гламур“.
 
У ванвременском амбијенту ванвременског склада Ранчићеве куће, у питорескној Гроцкој, представљене су црно-беле фотографије из породичних албума и колекционарских збирки уредника и чланова ове групе. Уредници групе „Био једном један Београд“ и уједно аутори изложбе су Бранка Наканиши, Софија Мришук, Јелена Јанић Љубисављевић, Жељко Вук, Зоран Живковић, Драгољуб Гајић.
Изложбу је отворила и дочарала - како то само она уме, речито и сликовито – директорка Артис центра Тамара Огњевић, историчарка уметности, херитолог и књижевница, изневши обиље занимљивих детаља из историје, културе и моде Београда.
 
О складу и значају Ранчићеве куће, грађеној по мери човека недалеко од Цариградског друма, с погледом на моћни Дунав, у којој „станује“ Центар за културу Гроцка, говорила је директорка Центра за културу Гроцка Зорица Атић, историчарка уметности.
 
Исте вечери, на летњој сцени Ранчићеве куће од 19:30h наступио је „Libercuatro tango ensemble“ у оквиру јубиларне десете „Музичке баште“ Центра за културу Гроцка. Ансамбл је публици представио специфичну танго културу, која је 2009. године уврштена на УНЕСКО листу културног наслеђа.

LIBERCUATRO је познати домаћи танго ансамбл који изводи композиције традиционалног танга и танго нуево. Наступио је у саставу - Kсенија Ристић клавир, Миљана Поповић Матерни виолина, Бранко Џиновић бандонеон и Бобан Стошић контрабас.
 
У богатом културном догађају учествовао је и Олдтајмер клуб Београд, са ревијалном изложбом времешних четвороточкаша у чаробном амбијенту баште Ранчићеве куће. А откуд и олтајмери у овој звезданој вечери, једноставно је објаснити. Председник овог клуба љубитеља је Бора Настасић, Грочанин из старе и угледне породице у лепој вароши крај Дунава.
 
Вече је зачинила и дегустација органских вина винарије "Плавинци" са сунчаних падина грочанског виногорја, једина таква у београдском винском рејону.
 
Несвакидашња и узбудљива поставка сведочи о развоју Београда, а може се погледати у Ранчићевој кући све до краја септембра, тачније до 2. октобра, у част драгоцене културне манифестације „Дани европске баштине“.
 
Добро дошли!


 
*Изложба „БЕОГРАД НА ТОЧКОВИМА – Прашина и гламур“, и јубиларна „Музичка башта“ реализују се подршком Града Београда – Секретaријата за културу и ГО Гроцка.


Галерију фотографија можете погледати у ФБ албуму Центра за културу Гроцка ОВДЕ. 

Повезани садржај