Опчињеност Дунавом и културном баштином

03. децембар 2022.

 

У Ранчићевој кући, галерији Центра за културу Гроцка, у петак 2. децембра представљени су радови дванаест ликовних и примењених уметника из Београда, Чачка, Лознице, Ужица, Сремске Митровице, настали на 24. Ликовној колонији током летњих 54. Грочанских свечаности општине Гроцка.
 
Поставка у Ранчићевој кући се састоји од више десетина ликовних и примењених дела различитих формата, изведених у техникама уље и акрил на платну, цртеж у оловци, акварел и пастел на папиру, у комбинованим техникама, са мотивима природе, и препознатљивим формама културне баштине. Пејзажи, стварни и надреални, јата риба, винчанске фигурине, просопоморфни поклопци, чамци и коњи, таласи и стабла, неолитски симболи, римска опека и српска ћерамида, насељавају овогодишње радове, испреплетени у утиске о бременитости трајања. Уметници су предност дали комбинованим техникама које одражавају савремен приступ уметности, док су ликовност и заступљени мотиви резултат интеракције са окружењем у коме су дела настајала.
 
- Ликовна колонија општине Гроцка је традиционалан уметнички догађај - основана је на предлог академика Дејана Медаковића, и спада у културне манифестације од значаја за град Београд. У раскоши локалних амбијената и визура, прва ликовна колонија општине Гроцка отпочела је 1998. године, у знаку концепта „Омаж слици, као показатељ постојаности ликовне уметности. Међутим, пракса рада у Гроцкој није остала верна тематској концепцији. Уметници су из колоније у колонију у слику уносили емоције које је боравак у Гроцкој покренуо, опчињени реком и поетским крајоликом, а тема је била и остала једна: Гроцка на Дунаву. Сваки нови сазив у протекле 24 године доноси пресек актуелног уметничког тренутка у Србији. Без доминирајућих праваца и омеђивања темом, уметницима је омогућено да изаберу израз који највише одговара њиховом сензибилитету. У атмосфери дружења и рада, учесници су и ове године домаћинима оставили радове и свежину својих уметничких утисака, обојених Гроцком - наводи селекторка Зорица Атић, историчарка уметности и директор Центра за културу Гроцка, приликом отварања изложбе.
 
Догађају су присуствовали представници општине Гроцка - председница СО Гроцка Весна Дамњановић са сарадницима.
 
Овом приликом наступили су ученици ОМШ „Невена Поповић“ у Гроцкој, и то Марија Димоски, Анђелија Мијовић, Лаура Васић, флаута, Ведран Бранковић, Софија Остојић, клавир.
 
Изложба радова 24. Ликовне колоније траје све до 20. децембра.


Галерију фотографија можете погледати у ФБ албуму Центра за културу Гроцка ОВДЕ.

 

Повезани садржај