Отварање изложбе „Креирај разгледницу: Гроцка крај Дунава“

08. април 2023.

 

Изложба дечјих ликовних радова „Креирај разгледницу - Гроцка крај Дунава“ отворена је пред многобројном публиком у Ранчићевој кући, галерији Центра за културу Гроцка. Групна изложба се реализује по конкурсном позиву Центра за културу Гроцка – и излаже одабране ликовне радове деце и младих широм ове београдске општине.

- Циљ конкурса је да промовише вредности локалне средине и подстакне децу и младе да истражују , сагледају и боље упознају своје окружење, и на креативан начин прикажу сопствено виђење природних лепота и културно-туристичких вредности краја у коме живе. Пред младим учесницима је био задатак да ликовним путем, у форми разгледнице коју би некоме упутили, представе оне најлепше особености свог краја. Иако је међу најстаријим београдским насељима, занимљиво је да је по старосној структури Гроцка једна од најмлађих општина престонице, са многобројним одељењима предшколаца и основним школама, а и највећа основна школа у Србији налази се баш у општини Гроцка.
Центар за културу (који станује и послује у Ранчићевој кући, споменику културе), отуд у значајној мери креира садржаје намењене најмлађим становницима.
 
Показатељ је и групна дечја поставка „Креирај разгледницу“, по јавном конкурсу установе и уметничко-образовном концепту ауторке Зорице Атић, директорке и историчарке уметности, која наглашава:
- Ликовност радова и занимљива решења и виђења чине ову изложбу изузетно драгоценом и инспиративном, а међу мотивима су се нашли Ранчићева кућа, симболи винчанске културе и археолошких налазишта којима Гроцка обилује, манастир Рајиновац, скулптура Грочанке, визура Грочанске чаршије са звоником цркве Св. Тројице, река Дунав, риболовци и свет реке, аде, чувене панораме, воћњаци, грожђе и виногради по којима је Гроцка добила име...
Читав конкурс је првенствено замишљен, поред тематске ликовне, са израженом едукативном димензијом. Из слике у слику, занимљиво је на који начин деца и млади у интеракцији са родитељима или образовним радницима виде крај у коме одрастају, и шта издавајају као оно најпосебније по чему се Гроцка лако препознаје или памти. Конкурсни задатак је отуд и један од стимулативних начина да се деца осврну око себе, од малена упознају и сроде са својим окружењем, и усвоје шта је то вредно пажње, неговања и чувања, будући да ову врсту упозавања са природном и културном баштином не добијају у оквиру формалног образовања. То је и мисија установе Центар за културу Гроцка коју остварује у сарадњи са образовним установама. Уз своју љупку Ранчићеву кућу на најлепши начин стасавају читаве генерације деце, коју редовно посећују са својим родитељима, васпитачима, учитељима и наставницима, и кроз игру и лепу реч, обиласке актуелних изложби и дружење, усвајају потребне елементе уметности и шире културне хоризонте. Било је позива за учешће и из других градова Србије, тако да је могуће да ће конкурсни позив наредне године прерасти границе Општине Гроцка и бити отворен за учеснике широм Србије.
 
Додељене су и бројне награде за најуспешније радове према одлуци стручног жирија, који је радио у саставу: Мика Ловре Миловић и Милена Виторовић, дипл. сликарке, Предраг Милошевић, дипл. примењени графичар. - Тешко је било одлучити се за најлепше и науспелије решење, те је отуд и велики број похваљених, баш као и изложених радова, рекла је Мика Ловре Миловић у име жирија.
 
Од више стотина приспелих, изложено је око стотину најуспешнијих дечјих радова, док је њих чак 29 награђено и похваљено, према категоријама и узрастима од прешколаца до ученика средње школе. Прва награда у категорији предшколаца припала је Ани Ђорђевић из Лештана, ПУ „Мече“, првонаграђена у категорији нижих разреда основне школе је Ања Сунајац, 4. разред ОШ „Илија Гарашанин“ у Гроцкој, у категорији старијих основаца првонаграђене су равноправно Ана Павић и Кристина Марковић, 8. разред ОШ „Никола Тесла“ у Винчи, а у категорији индивидуалних учесника, који су конкурисали мимо школе, са својим родитељима, награђена је седмогодишња Јулија Јанковић из Лештана. Овом свечаном приликом, представиле су се својим умећем и народним нумерама и ученице Одсека за српско традиционално певање ОМШ „Невена Поповић“ из Гроцке: Драгана Ђорђевић, Ана Миленковић и Миона Чкоњовић, у класи проф. Ане Јовановић. Отварању догађаја су присуствовала многобројна деца са родитељима, учитељи и представници образовних установа, као и директорка ПУ „Лане“ Вера Миланов са сарадницима и васпитачима.
 
Изложба је доступна посетиоцима у Ранчићевој кући све до 24. априла. Концепт посвећен вредностима локалног окружења представља и сегмент традиционалне манифестације „Дани Београда“, која се одржава у периоду од 16. до 19. априла.


Галерију фотографија можете погледати у ФБ албуму Центра за културу Гроцка ОВДЕ.

 

Повезани садржај