Отварање изложбе „МУЖИЋУ ЗАШТО ТЕ НЕМА? Образовање у домаћичким школама“

14. октобар 2020.

 

ЦЕНТАР ЗА КУЛТУРУ ГРОЦКА И МУЗЕЈ СЛАТКА - КУЋА ЦВЕТИЋА позивају Вас на изложбу „МУЖИЋУ ЗАШТО ТЕ НЕМА? Образовање у домаћичким школама“ у оквиру манифестације „Дани европске баштине“ 2020. у Србији / Галерија Ранчићева кућа /
16. октобар – 3. новембар 2020.

- Изложба „МУЖИЋУ ЗАШТО ТЕ НЕМА? Образовање у домаћичким школама“ ауторке др Лидије Цветић Вучковић биће отворена у петак 16. октобра од 18 часова у Ранчићевој кући, галеријском простору Центра за културу Гроцка. Гостујућа поставка, прилагођена несвакидашњоем галеријском простору који је такође и варошки дом Србије и културно добро од великог значаја, организована је у сарадњи са Музејом слатка – Кућа Цветића и Народним музејом Краљево у оквиру манифестације „Дани европске баштине“, и траје све до 3. новембра 2020. године.

Симболично посвећена „образованој варјачи“, изложба „МУЖИЋУ ЗАШТО ТЕ НЕМА? Образовање у домаћичким школама“ родила се током оснивања породичног музеја МУЗЕЈ СЛАТКА - КУЋА ЦВЕТИЋА, који је у својим колекцијама сакупио велики број: ручних радова, покућства, фотографија и школских свезака са занимљивим упутствима за домаћице. Све ове предмете повезује један заједнички именилац – „домаћичке школе“ у Србији.
 
Поставка у изазовној топлини заштићеног варошког дома београдског подручја открива како, зашто и где су настајале ове специфичне установе, како су изгледале, какво знање су пружале женама и најзад, какав су допринос оставиле целокупном друштву. Изложба ставља акценат на породичне вредности, којима је превазиђен јаз између феминизма и патријархата, са циљем да укаже на значајну улогу еманципованих домаћица у култури свакодневног живота током прве половине XX века.
Реализацију догађаја подржали су: Министарство културе и информисања Републике Србије, Секретаријат за привреду Града Београда и Градска општина Гроцка.
 
*Имајући у виду да су на снази мере заштите у циљу спречавања ширења епидемије вируса COVID-19, моле се сви посетиоци да се приликом уласка у простор Ранчићеве куће придржавају прописаних превентивних мера заштите, јер су здравље и безбедност на првом месту.

Добро дошли!
 

 

Повезани садржај