Отварање изложбе Анамаријe Вартабедијан „Рокенрол воде"

15. јун 2020.

 

Позивамо Вас да у петак, 19. јуна 2020. године од 19 часова присуствујете отварању самосталне изложбе илустрација, анимација и књига уметника Анамарије Вартабедијан „РОКЕНРОЛ ВОДЕ“ у Ранчићевој кући, галерији Центра за културу Гроцка.

Напомена: У складу са здравственим препорукама, свечани део догађаја биће уприличен на отвореном, на летњој сцени Ранчићеве куће, заштићеног споменика културе.

Изложба „РОKЕНРОЛ ВОДЕ“ је презентација нове заокружене мултумедијалне продукције ауторке. Ова целовита изложбена поставка се састоји од четири сегмента – оригиналних цртежа, дигиталних илустрација, књига уметника – објеката и видео анимација. Илустрације су настале за ауторске пројекте – књиге уметника као што је „Моје r`n`r небо“, 2013 – својеврсни омаж регионалној рок сцени али и првенствено за потребе музичког анимираног спота „Звијезда мога сна“, Neno Belan & Fiumens, Dallas records, 2017. као и анимираних концертних визуала реализованих у току 2018. и 2019. године за концерте истог аутора, касније преточене у поп-ап књиге уметника „Звијезда мога сна“ 2018. (награђена 2019. године на међународном фестивалу илустрације BOOKILL FEST), „Дани љубави“ 2019, „Остани уз мене“ 2019, „Улицама града“ 2020.

Анамарија је дугогодишњи активни концертни рокенрол фотограф и овај њен уметнички рад је утемељен у истраживању историјског контекста рокенрола, али и у дугогодишњој сарадњи са музичарима и медијима. Рокенрол водама плови са једним уверењем: „Рокенрол је став, идеал, жеђ за слободом и бољим светом. Стреми ка препознавању, повезивању и комуникацији. Прелази границе, осваја просторе духа, свести и људскости. Kроз историју света – путници певачи су повезивали градове и заједнице и били изасланици културних размена.“
Радови проблематизују идеју рокенрола приказану кроз визуелну интеграцију препознатљивих физиономија - актера регионалне рок сцене, амблематике градова, природних лепота, писма, универзалних симбола, као и мотива воде и неба који све то повезују. Радови су илустрације изабраних песама и визуелно преносе поруке универзалности духа, отворености, слободе, толеранције, истрајности, преплитања култура и кретања. Настали су у комбинацији цртежа руком на папиру и дигиталних фотографија, употребом графичких рачунарских програма и а реализовани уз помоћ дигиталних технологија презентације и штампе.

Из предговора каталогу изложбе:         

АНАМАРИЈА ВАРТАБЕДИЈАН И KУЛТУРА РОKЕНРОЛА

Стваралаштво Анамарије Вартабедијан може се сагледати увидом у разноврсност њеног опуса. Условно, потребно је одвојено посматрати њено сликарство  као „чист“ пластички систем  - „слику као слику“ и на другој страни, богат ликовни ангажман у функцији интерпретација односно промоција неке књиге, догађаја или личности. У тим делима она се служи разноврсним средствима: фотографијама, инсталацијама, видео анимацијама, музиком, штампом, дигиталним принтовима и цртежима који су директни траг њеног тела и духа… Уз фотосе и цртеже портрета рок музичара, који припадају њеном „братству“, она увек илуструје неким атрибуцијама, стављајући их тако у одређен поетизовани амбијент из савременог света, уз „украсе“ са формама универзалних митолошких симбола који доприносе повезивању овог доба са дубинама прошлости и ума, са природом…

Kористећи конкретне податке - о ликовима музичара, о амбијентима за које су везани, о садржајима њихових песама и њиховим порукама, уметница их обогаћује својом поетиком, призорима и симболима. Носталгично-сентиментални призвук појединих представа своди се на „праву меру“ начинима извођења који носе хладно – стриповски имаге...

... Анамарија гради своју оригиналну и богату ликовност на основама свога талента, образовања и сензуалности. У стваралчком опредељењу, пресудан је њен интелектуални став који је прерастао у идеологију – о времену и феноменима чији је она сведок.

Значајно је да се извођачка и ликовна актуелност њене уметности базира не само на личном препознавању и осећању савремености, боље рећи саосећању, већ и познавању универзалних чињеница из дубина прошлости, који су теоретски елаборирани и у уметности примењивани – у разним временима и у разним видовима. Стога, структура њене уметности има вишезначност и драгоцен је уметнички феномен изван оквира времена на којем се формално базира… као саучесник у овом времену и као посвећени педагог, она осећа потребу да без мистификације, образложи симболику елемената које користи у стваралаштву. Најчешће из митологије, психоанализе, филозофије, науке… Она те елементе егзактно елаборира, док, истовремено, мистичност ликовних призора ствара сопственом енергијом, знањем и сензибилитетом…

На крају, треба нагласити да рокенрол култура - као део опште културе, није добила заслужену афирмацију. Она, свакако, припада вишем нивоу цивилизацијског општења. /Љиљана Слијепчевић/

Биографија:

АНАМАРИЈА ВАРТАБЕДИЈАН (1974) рођена је у Београду. Дипломирала је сликарство на Факултету ликовних уметности у Београду јануара 1998. године. Новембра 2001. је магистрирала на сликарском одсеку – смер мозаик, код проф. Бранка Миљуша, ФЛУ у Београду. Титулу мастер дизајнер (графички дизајн) стекла је на Факултету за уметност и дизајн у Београду, септембра 2014. године. Титулу доктор уметности (примењене уметности и дизајн) стекла је 25. 2. 2020. на Факултету примењених уметности, Универзитет уметности у Београду. Од 1998. је члан УЛУПУДС-а, у дизајн секцији. Од 2001. члан је УЛУС-а у сликарској секцији. Била је члан уметничког савета УЛУПУДС-а од 2012 – 2018. године.

Професор је на Високој школи струковних студија Београдска политехника од 2017. године на основним и мастер студијана, а била је у звању предавача од 2003. године на истој високошколској установи.

Приредила је четрдесет и две самосталне изложбе у земљи и иностранству од 1995. године до данас. Осамнаест пута је излагала са породицом Вартабедијан у земљи и иностранству. Групно излаже од 1994. на преко сто изложби.

Бави се рок фотографијом од 2004. године. Била је фотограф-сарадник за “Хит стране” Политикиног забавника од 2014-2019. године. Покретач је пројекта Роцк моменти - изложбе рок фотографије реализоване 18 пута од 2007. године до данас. Организовала је изложбу 50 година концертне Рок фотографије у Србији (25 аутора – 100 фотографија) у Галерији Про3ор децембра 2017. године.

Дугогодишњи је фотограф и сарадник једног од највећих хрватских кантаутора – Нена Белана, за кога је режирала и анимирала спот за песму Звијезда мога сна, Dallas records, 2017. https://www.youtube.com/watch?v=6pwEr3Or190, најавне шпице и анимиране концертне визуале за Kонцерт под звјезданим небом, 9. 6. 2018, Шалата, Загреб, као и анимиране концертне визуале за пројекат Нено Белан и Фјуменс свирају песме групе Ђаволи, ДОБ, Београд, 14. фебруар и Hard Place, Загреб 26. април 2019.

Добитник је више стручних признања од 1996. године до данас.

НАГРАДЕ:

1996. Награда за мозаик из фонда Felix-trade, ФЛУ, Београд;

1997. II Награда за дизајн за монографију „Бечеј“, Удружење издавача, Сајам књига у Београду;

2008. Бронзана ФСС медаља на Међународном салону рок фотографије „Рок 2008” у Зајечару;

2012. Награда УЛУПУДС-а за стваралаштво у 2011. години;

2013. Награда Сликарско-графичке секције УЛУПУДС-а за илустрацију на Годишњој изложби;

2015. Награда Сајма књига у Пироту за естетско-технолошки третман књиге „Илустровани рокенрол водич“, Пчелица;

2019. Награда 8. Међународног фестивала илустрације књиге BOOKILL FEST за илустрацију песничке књиге „Звијезда мога сна“ (Нено Белан).

Улаз је слободан. Добро дошли!

 

Повезани садржај

24септембар2020
Свечаност отварања изложбе „Народно градитељство – споменик културе данас“ за Дане европске баштине 2020.

Свечаност отварања изложбе „Народно градитељство – споменик културе данас“ за Дане европске баштине 2020.

24 септембар 2020

Гостујућа изложба „Народно градитељство – споменик културе данас“ Завода за заштиту споменика културе града Београда у Ранчићевој кући и "Дани европске баштине"