Отварање изложбе "Ранчићева кућа – прошлост из комшилука"

14. децембар 2019.

 

Изложба Археолошке радионице „Ранчићева кућа - прошлост из комшилука“ отворена у петак 13.12. у 19 часова у Ранчићевој кући, галерији Центра за културу Гроцка, непосредно сведочи о културном благу ових простора. Поставка излаже оригиналне археолошке налазе, пронађене у башти ове старе варошке куће пре пола века, који се чувају у депоу Музеја града Београда.

У оквиру истоимене Археолошке радионице коју је за ђаке у Гроцкој организовао Центар за културу у сарадњи са градским Музејом и школом „Илија Гарашанин“, кроз игру и практичан рад 22 основца су се у протекла дав месеца упознала са послом археолога у музеју и на терену. Радили су на оригиналном археолошком материјалу, студијској збирци која је пронађена 1974. године приликом рестаурације Ранчићеве куће, споменика културе од великог значаја. Поред бројних фрагмената из неолита и средњег века, истиче се један посебно занимљив налаз – антропоморфна винчанска фигурина. Посебну пажњу млади кустоси посветили су управо презентовању ових налаза за изложбу, кроз израду археолошких картона, паноа и легенди.

Бројну публику свих узраста међу којом су предњачили основци поздравила је Зорица Атић, директорка установе, а поставку је отворио кустос Музеја града Београда др Милош Спасић. Догађају је присуствовао и Раде Иветић, заменик председника општине Гроцка.

У оквиру пет археолошких радних тимова кустоси су били: Сташа Раковић, Дуња Суводолац, Катарина Милутиновић, Андреј Илић и Данило Симоновић; Наталија Миленовић, Анастасија Радошевић, Јана Недић, Коста Станимировић, Наталија Пантелић, Лазар Илић, Илија Миленковић, Анастасија Петровић, Михајло Стевановић, Ангелина Игњатовић, Марија Небригић, Јован Лазић, Павле Поповић, Алекса Паунић, Јелена Пантелић, Невена Ђокић и Александар Михајловић, а предводили су их кустоси Музеја града Београда - археолози Драгана Стојић и др Милош Спасић.

Овом приликом су наступили и ученици ОМШ „Невена Поповић“ из Гроцке - Ана Јовановић, Анђела Вулчевић, Реља Дедић, гитара, Андрија Недић, Константин Панић, Саво Митровић, Јанко Вукотић, и Павле Митровић, хармоника. Изложба траје до 23. децембра, а читав програм су подржали Секретаријат за културу града Београда и општина Гроцка.

Галерију фотографија можете погледати у ФБ албуму Центра за културу Гроцка ОВДЕ

 

Повезани садржај

29март2020
Мала ликовна интернет радионица за децу

Мала ликовна интернет радионица за децу

29 март 2020

Добар дан децо, добро дошли на нашу прву Ликовну интернет радионицу! Ко може, нека изволи и нека нам се придужи. Прва тема Мале радионице је ВРАБАЦ - симбол Београда.