Oтварањe изложбе ТАЈНЕ ИЗ ЗАБОРАВЉЕНЕ АРХИВЕ

04. октобар 2022.

 

„Дани европске баштине“ 2022.
Галерија Ранчићева кућа
„ТАЈНЕ ИЗ ЗАБОРАВЉЕНЕ АРХИВЕ“
Ранчићева кућа / 7. октобар од 18 часова
 
Позивамо Вас да у петак 7. октобра 2022. године у 18 часова у Ранчићевој кући, културном добру Србије и седишту Центра за културу Гроцка – установе култуире Општине Гроцка, присуствујете отварању изложбе „Тајне из заборављене архиве“ у оквиру манифестације „Дани европске баштине“. У наставку вечери, наступиће ученици ОМШ „Невена Поповић“ из Гроцке.

На изложби ће бити први пут представљена јавности недавно пронађена фотографска заоставштина Александра Ђ. Костића, оснивача Хистолошког института (1921) и Фотографског одељења (1924) и првог професора хистологије на Медицинском факултету у Београду, али и оснивача Београдског фото-клуба (1928).
Аутор изложбе је проф. др Нелa Пушкаш.

Напомена ауторке: На позивници је представљен портрет др Александра Костића из 1921. године, и још један интересантан мотив - у питању је хистолошки препарат нервног ганглиона, снимљен микрофотографским апаратом фирме Лајц (Leitz)1924. године. Наиме, проф. Kостић је био пионир медицинске фотографије и филма на нашим просторима, али и велики љубитељ фотографије. А шта је све још, поред медицинских тема, забележио на фотографским стакленим плочама, можете видети током октобра у Центру за културу Гроцка.
 
Поставка у Ранчићевој кући траје до 1. новембра 2022. године. Добро дошли!

*Ранчићева кућа је споменик културе од великог значаја за Србију који је, сем по лепоти народног неимарства, познат и по некадашњем Завичајном музеју Гроцка који је излагао археолошке налазе професора др Александра Ђ. Костића. Збирка артефаката употпуњена личним предметима цењеног научника, након вишегодишњег заборава изложена је 2018. у наменској галерији у библиотеци „Илија Гарашанин“ у Гроцкој, под именом „Легат др Александра Костића“, о коме се стара Центар за културу Гроцка.
 
** Изложба „Тајне из заборављене архиве“ реализује се подршком Града Београда – Секретaријата за културу и Општине Гроцка. 

 

Повезани садржај

06децембар2022
Французи на ликовној радионици ЦКГ у Врчину

Французи на ликовној радионици ЦКГ у Врчину

06 децембар 2022

Полазници Ликовне радионице Центра за културу Гроцка у Врчину током новембра месеца упознали су се са уметношћу два великана светске и француске уметности.

03децембар2022
Опчињеност Дунавом и културном баштином

Опчињеност Дунавом и културном баштином

03 децембар 2022

У Ранчићевој кући, галерији Центра за културу Гроцка, у петак 2. децембра представљени су радови дванаест ликовних и примењених уметника, настали на 24. Ликовној колонији