Отварање самосталне изложбе „Ритам нереда“ Данице Веселиновић

03. фебруар 2020.

 


Самостална изложба акварела Данице Веселиновић под називом „Ритам нереда“ биће отворена у петак 7. фебруара у Ранчићевој кући, галеријском простору Центра за културу Гроцка, са почетком у 19 часова. Поставка траје до 25. фебруара 2020. године.

Приликом отварања изложбе наступиће ученици ОМШ „Невена Поповић” у Гроцкој. 

- Поставка „Ритам нереда“ Данице Веселиновић, уметнице млађе генерације, дели са нама познату и блиску лепоту свакодневних предмета, који својим препознатљивим облицима и значењима илуструју интимна казивања о присуству и трајању. Спонтана „мртва природа“ од шоља, џезви, шерпи и лончића у техници акварела евоцира звуке и топлину дома, обојена нијансама црног хлеба, домаће кафе, лука, спанаћа, млека... Део је наших живота и домаћих призора, гомила се и расплиће у ритму тренутка. Изразита ликовност постигнута је вештим компоновањем маса и валерским односима водених мрља, које се прикупљају, разливају, јуре и сустичу на папиру, дочаравајући патину употребљених судова и присуство живота.

Неред приказаног посуђа и топлина мрких тонова преплиће се са топлином традиционалног неимарства здања Ранчићеве куће, у чијој су галерији радови изложени, наводи Зорица Атић, историчар уметности – кустос, у уводној речи каталога.

Даница Веселиновић (1992) рођена је у Лозници. Завршила је Школу примењених уметности 2011. године  у Шапцу, а затим је 2015. дипломирала на Академији лепих уметности и мултумедија (Факултету савремених уметности) у Београду, одсек зиднo сликарство, у класи професора Саше Филиповића. Упоредо са редовним школовањем, у периоду 2009 - 2018, усавршава цртање и сликање, и то у сликарском атељеу проф. Драгише Марсенића у Шапцу, и на радионици мозаика проф. Петра Вујошевића у Београду. Ликовни је уметник и педагог млађе генерације. Добитница је Прве награде за сликарство, XVII међународна изложба жене сликари, Мајданпек (2019), и Награде за цртеж Факултета савремених уметности, Београд (2014). Учествовала је у пројектима и раду ликовних колонија у Србији, Црној Гори, Бугарској, Словенији, Француској, Немачкој, Русији, Египту, Уједињеним Арапским Емиратима. Члан је Управног одбора Студентског културног центра у Београду. Остварила је девет самосталних изложби и излагала на многобројним групним изложбама у земљи и иностранству. Живи и ради у Београду.

Улаз је слободан. Добро дошли!

 

Повезани садржај

25мај2020
 МАГИЧНИ брег изнад Гроцке

МАГИЧНИ брег изнад Гроцке

25 мај 2020

Поводом 25. маја, дана када је рођен доживотни председник бивше Југославије, дневни лист ПОЛИТИКА доноси причу о једном од његових омиљених места.