Отварање самосталне изложбе „Ритам нереда“ Данице Веселиновић

03. фебруар 2020.

 


Самостална изложба акварела Данице Веселиновић под називом „Ритам нереда“ биће отворена у петак 7. фебруара у Ранчићевој кући, галеријском простору Центра за културу Гроцка, са почетком у 19 часова. Поставка траје до 25. фебруара 2020. године.

Приликом отварања изложбе наступиће ученици ОМШ „Невена Поповић” у Гроцкој. 

- Поставка „Ритам нереда“ Данице Веселиновић, уметнице млађе генерације, дели са нама познату и блиску лепоту свакодневних предмета, који својим препознатљивим облицима и значењима илуструју интимна казивања о присуству и трајању. Спонтана „мртва природа“ од шоља, џезви, шерпи и лончића у техници акварела евоцира звуке и топлину дома, обојена нијансама црног хлеба, домаће кафе, лука, спанаћа, млека... Део је наших живота и домаћих призора, гомила се и расплиће у ритму тренутка. Изразита ликовност постигнута је вештим компоновањем маса и валерским односима водених мрља, које се прикупљају, разливају, јуре и сустичу на папиру, дочаравајући патину употребљених судова и присуство живота.

Неред приказаног посуђа и топлина мрких тонова преплиће се са топлином традиционалног неимарства здања Ранчићеве куће, у чијој су галерији радови изложени, наводи Зорица Атић, историчар уметности – кустос, у уводној речи каталога.

Даница Веселиновић (1992) рођена је у Лозници. Завршила је Школу примењених уметности 2011. године  у Шапцу, а затим је 2015. дипломирала на Академији лепих уметности и мултумедија (Факултету савремених уметности) у Београду, одсек зиднo сликарство, у класи професора Саше Филиповића. Упоредо са редовним школовањем, у периоду 2009 - 2018, усавршава цртање и сликање, и то у сликарском атељеу проф. Драгише Марсенића у Шапцу, и на радионици мозаика проф. Петра Вујошевића у Београду. Ликовни је уметник и педагог млађе генерације. Добитница је Прве награде за сликарство, XVII међународна изложба жене сликари, Мајданпек (2019), и Награде за цртеж Факултета савремених уметности, Београд (2014). Учествовала је у пројектима и раду ликовних колонија у Србији, Црној Гори, Бугарској, Словенији, Француској, Немачкој, Русији, Египту, Уједињеним Арапским Емиратима. Члан је Управног одбора Студентског културног центра у Београду. Остварила је девет самосталних изложби и излагала на многобројним групним изложбама у земљи и иностранству. Живи и ради у Београду.

Улаз је слободан. Добро дошли!

 

Повезани садржај

24септембар2020
Свечаност отварања изложбе „Народно градитељство – споменик културе данас“ за Дане европске баштине 2020.

Свечаност отварања изложбе „Народно градитељство – споменик културе данас“ за Дане европске баштине 2020.

24 септембар 2020

Гостујућа изложба „Народно градитељство – споменик културе данас“ Завода за заштиту споменика културе града Београда у Ранчићевој кући и "Дани европске баштине"