Отворена је изложба „Дарови“ Александра Спасића из Власотинца у Ранчићевој кући

25. јун 2022.

 

Самостална изложба слика под називом „Дарови“ уметника Александра Спасића отворена je у Ранчићевој кући, галеријском простору Центра за културу Гроцка.

Серија „Дарови“ младог уметника из Власотинца инспирисана је једном од највећих етнолошких збирки на Балкану, колекцијом музејских предмета из Етнографске спомен-збирке сликара, професора и колекционара Христифора Црниловића. Овај знаменити Власотинчанин је живот и рад посветио прикупљању етнолошког материјала, а како назив изложбе сугерише, своју збирку је потом поклонио својој земљи и народу, и данас се ти предмети налазе у Манаковој кући и Етнографском музеју у Београду.
 
Изложбу je представила кустос Зорица Атић, историчарка уметности.

Изложене слике представљају израз посебног сензибилитета и потрагу сликара за суштином уметничког дела, кроз истраживање особина форме текстилних и других материјала коришћених у изради и украшавању народних ношњи. Публика оком уметника кроз изабране детаље и кадрове уочава различите структуре, облике и боје текстила, истакнуте у међусобном односу. Текстилна орманентика народних ношњи тиме постаје и инспирација за ликовно обликовање колористичког склада, компоновање ликовних елемента коришћених текстура, облика, линија, површина и материјала...
 
Након отварања изложбе публика је имала прилику да види и награђивани документарни играни филм „Пустоoд“, у режији Небојше Илића, посвећен животу и стваралаштву Христифора Црниловића. У оквиру културног догађаја, наступили су ученици ОМШ „Невена Поповић“ у Гроцкој, Софија Митрић, Војин Срдановић, гитара, Неда Танасковић, Мила Јанић, клавир.
 
Изложба траје до 12. јула.


Галерију фотографија можете погледати у ФБ албуму Центра за културу Гроцка ОВДЕ.

 

Повезани садржај