Отворена је изложба „Дарови“ Александра Спасића из Власотинца у Ранчићевој кући

25. јун 2022.

 

Самостална изложба слика под називом „Дарови“ уметника Александра Спасића отворена je у Ранчићевој кући, галеријском простору Центра за културу Гроцка.

Серија „Дарови“ младог уметника из Власотинца инспирисана је једном од највећих етнолошких збирки на Балкану, колекцијом музејских предмета из Етнографске спомен-збирке сликара, професора и колекционара Христифора Црниловића. Овај знаменити Власотинчанин је живот и рад посветио прикупљању етнолошког материјала, а како назив изложбе сугерише, своју збирку је потом поклонио својој земљи и народу, и данас се ти предмети налазе у Манаковој кући и Етнографском музеју у Београду.
 
Изложбу je представила кустос Зорица Атић, историчарка уметности.

Изложене слике представљају израз посебног сензибилитета и потрагу сликара за суштином уметничког дела, кроз истраживање особина форме текстилних и других материјала коришћених у изради и украшавању народних ношњи. Публика оком уметника кроз изабране детаље и кадрове уочава различите структуре, облике и боје текстила, истакнуте у међусобном односу. Текстилна орманентика народних ношњи тиме постаје и инспирација за ликовно обликовање колористичког склада, компоновање ликовних елемента коришћених текстура, облика, линија, површина и материјала...
 
Након отварања изложбе публика је имала прилику да види и награђивани документарни играни филм „Пустоoд“, у режији Небојше Илића, посвећен животу и стваралаштву Христифора Црниловића. У оквиру културног догађаја, наступили су ученици ОМШ „Невена Поповић“ у Гроцкој, Софија Митрић, Војин Срдановић, гитара, Неда Танасковић, Мила Јанић, клавир.
 
Изложба траје до 12. јула.


Галерију фотографија можете погледати у ФБ албуму Центра за културу Гроцка ОВДЕ.

 

Повезани садржај

18јануар2023
Изложба дечјих радова ЛИКОВНО ПУТОВАЊЕ 2022.

Изложба дечјих радова ЛИКОВНО ПУТОВАЊЕ 2022.

18 јануар 2023

Групна изложба дечјих радова „ЛИКОВНО ПУТОВАЊЕ 2022“, биће отворена у четвртак, 26. јануара у 18 часова у Ранчићевој кући, галерији Центра за културу Гроцка.