Отворена је изложба цртежа НА ГРАНИЦИ АПСТРАКЦИЈЕ ауторке Лане Гржетић

19. октобар 2023.

 

Самостална изложба цртежа „На граници апстракције“ младе хрватске уметнице Лане Гржетић, отворена је у четвртак, 19. октобра у Ранчићевој кући, галерији Центра за културу Гроцка. Изложбу је отворила директорка установе Зорица Атић.
 
На изложби је представљено четрдесет радова мањих формата изведених угљеном, оловкама, тушем или комбинованим материјалима. Ауторка своје импресије актом најлакше изражава брзим кроки цртежима како би представила лепоту и говор људског тела у одређеном тренутку. Актове бележи хитро, с јако израженом експресивношћу, приказујући само обрисне линије без пуно детаља. Људско тело уз портрете и апстракције, један је од најчешћих мотива и неисцрпна инспирација младој уметници, које осим цртежом приказује и кроз скулптуру у камену, бронзи, дрвету и керамици.
 
Лана Гржетић магистрирала је на Академији примењених уметности Универзитета у Ријеци (АПУРИ). Учествовала је на преко двадесет пет колективних изложби, као и на међународним вајарским и сликарским радионицама у Хрватској, Србији и Словенији. Ово јој је трећа самостална изложба. Осим цртежом бави се сликарством и скулптуром. Добитница је десет награда и признања из сликарства и вајарства. Чланица је више уметничких удружења: ХДЛУ (Хрватско друштво ликовних уметника) Истра, УЛУПУХ (Удруга ликовних уметника примењених уметности Хрватске), КИЕ (Креативна индустрија Европе).
 
Приликом отварања изложбе, која ће трајати до 2. новембра, наступили су ученици ОМШ „Невена Поповић” из Гроцке: Василије Пешић, виолина, 1. разред, Наталија Козомора, клавир, 3. разред, Емилија Мастелица, клавир, 2. разред, Елена Матејић, клавир, 4. разред, Сташа Будимлија, виолина, 4. разред.

 

 

Галерију фотографија можете погледати у ФБ албуму Центра за културу Гроцка ОВДЕ.

 

Повезани садржај

08децембар2023
Диван-трибина „ЧАЈАНКА СА ПОРОДИЦОМ КОСТИЋ“

Диван-трибина „ЧАЈАНКА СА ПОРОДИЦОМ КОСТИЋ“

08 децембар 2023

Добродошли у Ранчићеву кућу на диван трибину „ЧАЈАНКА СА ПОРОДИЦОМ КОСТИЋ“ новинарке Смиљане Попов „Београд за почетнике“, у петак, 15. децембра у 17 часова.