Oтворена је изложба СВЕТИ СРБИ Јелене Хинић у Ранчићевој кући

04. децембар 2021.

 

Самостална изложба „Свети Срби“ реномираног српског иконописца Јелене Хинић представљена је у Ранчићевој кући, знаменитом варошком дому и галерији Центра за културу Гроцка, пред бројним љубитељима уметности и поштоваоцима дела уметнице.

Поставку сачињавају репродуковани прикази изведени према иконама Светих Срба које је ауторка израдила за велики хорос Храма Светог Саве на Врачару, као и скице и појединчане иконе светитеља.

Присутне је поздравила директорка установе Зорица Атић, историчарка уметности-кустос, и реч је препустила специјалном госту.
Културни догађај је свечано отворио проф. др Оливер Томић, историчар уметности, надахнуто представивши концепт и идеју изложбе, и посебно значај икона посвећених Светим Србима које се налазе на полијелеју Храма Св. Саве, а чију лепоту публика наредних дана може доживети у Ранчићевој кући: „Иконе на хоросу храма Светог Саве релативно су видљиве за паству, али су ипак превише удаљене од тла да би се на њима могли уочити бројни иконографски детаљи и савршенство сликарског поступка. Стога, ако је црква место где се састају Небо и Земља, историјско време и вечност, онда је овом приликом Ранчићева кућа и сама постала место својеврсног сусрета. У њој су, посредством репродукција (1:1), иконе Јелене Хинић „сишле“ у сусрет најширој публици, како би могле бити посматране изблиза и натенане у изложбеном простору који одише присношћу и топлином.“

Јелена Хинић је осликала велики број икона за манастире и цркве, али и знамените личности. Њене иконе у својим колекцијама имају председник Републике Србије Александар Вучић, председник Руске Федерације Владимир Путин, британски принц Чарлс од Велса, римски папа Фрања, председник Републике Српске Милорад Додик, председник Руске Академије уметности Зураб Церетељ...

Уметница се бави и педагошким радом - доцент је на катедри за иконопис Академије СПЦ за уметности и консервацију.

Приликом отварања догађаја наступили су ученици ОМШ „Невена Поповић“ из Гроцке, Сара Јованови, Лара Пантелић, флаута, Ана Милићевић, виолина.

Изложба траје до 20. децембра 2021. године.

Галерију фотографија можете погледати у ФБ албуму Центра за културу Гроцка ОВДЕ. 

 

Повезани садржај

14јануар2022
Јавни позив за street art уметнике и уметнице: Осликајте мурал изузетним женама Србије

Јавни позив за street art уметнике и уметнице: Осликајте мурал изузетним женама Србије

14 јануар 2022

Амбасада Холандије у сарадњи са Центром за Женске студије, Културним центром ГРАД и девет градова у Србији-међу којима је и београдска Општина Гроцка, реализује пројекат.

14јануар2022
РАДИО БЕОГРАД 1: Шетња Грочанском чаршијом

РАДИО БЕОГРАД 1: Шетња Грочанском чаршијом

14 јануар 2022

У енциклопедијама се може прочитати да је чаршија део града, готово увек у самом средишту, који се у том облику и под тим називом највећим делом развио.