Отворена је изложба "Свилена лепота ћирилице" у Ранчићевој кући

11. мај 2019.

 У Ранчићевој кући, галеријском простору Центра за културу Гроцка, отворена је изложба радова „Свилена лепота ћирилице“ примењене уметнице Оливере Милуновић из циклуса под називом „Свилени додир прошлости“.

Поставка се састоји од педесет радова, а од техника су заступљене осликана свила, по којој је уметница препознатљива и која чини окосницу изложбе, и орнаментални цртеж на папиру. Радови су утемељени у српској средњевековној традицији, при чему се ауторка изражава и цртежом колико и бојом, односно сједињује цртеж и слику, али и форму употребног предмета. Лепота ћирилице је је представљена декоративним исликавањем црквенословенске глагољице, илуминираним словима по угледу на средњевековне минијатуре, и ћирилицом са фресака манастира Жиче, док се на цртежима провлачи и грб породице Немањић. Поставком доминирају представе Св. Ћирила и Методија, будући да мај месец обележава и Дан словенске писмености. Поглед у прошлост је трагање за мотивима, који се орнаментално разлажу по свиленој површини, и постају уметничка слика, модни детаљ, сувенир, успомена.

У складу са темом изложбе, приликом отварања догађаја наступиле су ученице ОМШ „Невена Поповић“ из Гроцке, Љубица Мишић, Илинка Ђурђевић, Миња Вучковић, Дајана Станковић, вокали, у извођењу српских традиционалних песама.

Изложба траје до 28. маја.

 

Повезани садржај