ПИКНИК у Ранчићевој кући

29. август 2020.

 

ПИКНИКОМ у башти Ранчићеве куће у среду 2. септембра од 17.30h биће обележен завршетак VI колективне изложбе „Стваралачка Гроцка“ Центра за културу општине Гроцка - чувене зелене и воћне вароши крај Дунава.

VI колективна изложба „Стваралачка Гроцка“ у 2020. години окупила је 51 учесника и изложила исто толико радова, приказујући разноврсне технике и уметничке праксе. Доступна је за посетиоце у Ранчићевој кући од 31. јула, уз примену актуелних мера заштите, и траје закључно са 3. септембром 2020. године.

 „Пикник” је догађај у башти Ранчићеве куће, замишљен као позив на затварање поставке у галерији, инспирисан новим животним императивима, али и омаж лепоти природе и вредностима крајолика које баштини окружење старе вароши Гроцке.

Баш као и Центар за културу Гроцка, који у оквиру галеријског простора Ранчићеве куће располаже и са 15 ари неговане зелене баште, опремљене рустичним мобилијаром у хладу липа и столетних ораха - амбијентом који се користи као летња музичка сцена, радионичарски и трибински простор, галерија на отвореном, а овом приликом, као простор за пикник-сусретање и креативно дружење - уз примену актуелних и препоручених безбедноносно-здравствених мера заштите.

Традиционална изложба „Стваралачка Гроцка“ која је која је представљена без свечаности отварања због актуелне ситуације, током свог трајања забележила је велико интересовање и значајну индивидуалну посету, што је такође резултирало одлуком установе да публику обрадује догађајем на отвореном.

Ранчићева кућа је стара варошка кућа Гроцке, настала крајем 18. и почетком 19. века, грађена од материјала са поднебља без иједног ексера. Ова лепотица народног неимарства бележи више од два века трајања и око четири деценије културне намене, а сваком посетиоцу дарује незаборавну атмосферу свог ванвременског склада и спокоја. Име је добила по породици Ранчић којој је готово два века припадала.  Широких стреха, са дрвеним доксатом и кровом од ћерамиде, драгоцен је примерак очуваног народног градитељства. Кућа је заштићена као културно добро од великог значаја и „домаћин“ је установи Центар за културу општине Гроцка.

Напомена: Молимо Вас да за „Пикник“ у зеленилу баште Ранчићеве куће понесете своје простирке и пикник-послужење.

- Изложба, као и претходних година, има за циљ представљање разноврсности продукције великог броја аутора који живе и/или стварају на територији општине Гроцка. Окупљање и повезивање у оквиру групне изложбе као што је „Стваралачка Гроцка“, као и промоција њиховог рада у јавности, битан је корак у оснаживању аутора и обогаћивању културног живота локалне заједнице. У новим околностима – одраз је и потребе за сигурношћу и лепотом, које нуди зелено окружење и културна баштина вековног трајања крај Дунава - наводи историчар уметности Зорица Атић, аутор и кустос групне изложбе.

Поставка „Стваралачка Гроцка“ завршава се ПИКНИКОМ у среду 2. септембра.

Након догађаја, учесници изложбе преузимају своје радове.

Улаз је слободан, добро дошли!

 
 
 

 

Повезани садржај

30септембар2020
ТВ Студио Б и МедиаСфера најављују ОНЛИНЕ и ПИКНИК трибину: 10 најмистериознијих прича БГ подземља

ТВ Студио Б и МедиаСфера најављују ОНЛИНЕ и ПИКНИК трибину: 10 најмистериознијих прича БГ подземља

30 септембар 2020

Центар За Културу Гроцка и Смиљана Попов, новинарка и ауторка серијала „Београд за почетнике“, позивају вас да 30. септембра у 18ч ОНЛИНЕ И УЖИВО присуствујете

29септембар2020
Министарство културе и информисања: Отворена изложба „Народно градитељство – споменик културе данасˮ

Министарство културе и информисања: Отворена изложба „Народно градитељство – споменик културе данасˮ

29 септембар 2020

У оквиру централног догађаја манифестације Дани европске баштине, помоћник министра за културно наслеђе Данијела Ванушић отворила је гостујућу изложбу.

29септембар2020
ONLINE + УЖИВО у Ранчићевој кући: Пикник трибина са "Београдом за почетнике" и 10 најмистериознијих прича БГ подземља

ONLINE + УЖИВО у Ранчићевој кући: Пикник трибина са "Београдом за почетнике" и 10 најмистериознијих прича БГ подземља

29 септембар 2020

Центар за културу Гроцка 10 НАЈМИСТЕРИОЗНИЈИХ ПРИЧА БГ ПОДЗЕМЉА. Cреда 30. септембар у 18 часова. Rančić Family House ONLINE + УЖИВО у Ранчићевој кући