Представљени походи „Ликовног путовања“ у Ранчићевој кући

23. јануар 2021.

 

„Ликовно путовање“, традиционална годишња смотра дечјих радова насталих на ликовној радионици Центра за културу Гроцка, доступна је за посетиоце у галерији Ранчићеве куће до 12. фебруара. Поставка која се љупко „уселила“ у овај заштићени варошки дом обухвата одабир најуспешних остварења чији су творци деца и ученици школа у три насеља Општине Гроцка - у Гроцкој, Врчину и Калуђерици, узраста од 6 до 11 година.

Радионицу установе успешно су водиле сликарке Марион Дедић и Мика Ловре, а креативни радови нашли су се и на дечјим изложбама широм Србије. „Ликовно путовање“ приказује изобиље и лепоту дечјег ликовног стваралачког израза. Од далеке прошлости до савремености, инспирација су били винчанска култура, касноримска гробница у Брестовику, стари град Жрнов, река Дунав, народно неимарство, стари занати, пејзажи, маске, Абориџини, годишња доба, стрип, поезија, музика, омиљени дечји кућни љубимци и дивље животиње, птице, путовања Србијом, знамените личности, мртва природа, портрет, аутопортрет, слободне теме и бројне друге, при чему су „Дани европске баштине” и културна баштина у окружењу постали незаобилазна станица у походима „Ликовног путовања“.
 
Изложени дечји радови изведени су угљеном, глином, сувим и уљаним пастелом, кредама у боји, темпером, картонима и колаж папирима, фломастерима, тушем, оловкама... Стваралаштво је на моменте било и вид креативне борбе, средство којим су се превазилазиле непознанице и неизвесност, а одзив на задате теме био је изненађујуће велики. У свом интернет формату, ликовна радионица је била отворена не само за устаљене полазнике, већ и за сву заинтересовану децу широм Србије.
 
* Догађај je представљен без свечаности отварања, у складу са здравственим препорукама и актуелним мерама заштите у циљу спречавања ширења епидемије вируса COVID-19. Посетиоци се током трајања изложбе придржавају свих прописаних и превентивних мера заштите, јер су здравље и безбедност на првом месту.
 

Галерију фотографија можете погледати у ФБ албуму Центра за културу Гроцка ОВДЕ.

Текст и фото: Зорица Атић, историчар уметности-кустос.

 

Повезани садржај

22јул2021
Програм „53. Грочанских свечаности“

Програм „53. Грочанских свечаности“

22 јул 2021

„Грочанске свечаности“ су манифестација која на изузетан начин представља културне, туристичке, спортске и пољопривредне потенцијале општине Гроцка.