ПУТУЈУЋЕ ШАРЕ СРБИЈЕ и ЖИВА БАШТИНА у Ранчићевој кући

17. септембар 2022.

 

У Ранчићевој кући, културном добру Србије и седишту Центра за културу Гроцка, установе културе Општине Гроцка, отворена је самостална изложба слика и накита „Путујуће шаре Србије“ уметнице Милице Живадиновић у оквиру манифестације „Дани европске баштине – Одрживо наслеђе“, док су у наставку вечери, водећи традиционални уметници Србије у чувеној „Музичкој башти“ извели концерт „Жива баштина“.

Пред бројном публиком свих узраста, програм је отворила Зорица Атић, историчарка уметности и директорка установе.
 
Наступили су Бошко Вујачић, гуслар, Светлана Спајић, у извођењу традиционалне српске песме, и Милош Николић, извођач на више народних дувачких инструмената (овом приликом су то били кавал и гајде). Концерт је публици представио елеменате нематеријалног културног наслеђа од посебног значаја који су на националној листи културног наслеђа и „живе људске ризнице”, што је термин УНЕСКО-а за носиоце нематеријалног културног наслеђа.
 
Изложбом у галерији варошког дома, свој рад је представила др ум. Милица Живадиновић, примењена уметница, која инспирацију проналази у традиционалним мотивима Балкана и културном наслеђу Србије – стилизованим шарама са пиротских ћилима, тканицама и орнаментима на српским средњовековним фрескама. Поставка се састоји од више десетина слика у техници уље на платну, али и атрактивног накита попут минђуша, наруквица, брошева, у сасвим савременом виђењу ових традиционалних мотива.
 
Изложба траје до 3. октобра 2022. године.


Галерију фотографија можете погледати на ФБ страници Центра за културу Гроцка ОВДЕ.


 

Повезани садржај

29септембар2022
Медији најављују Променаду грочанском чаршијом

Медији најављују Променаду грочанском чаршијом

29 септембар 2022

Електронски медији најављују Променаду знаменитим местима и културним добрима Гроцке „Од српског варошког дома до незаборавног YУ гламура“ у недељу 2. октобра у 13ч.

28септембар2022
Ликовна радионица Центра за културу учествује на 57. Дечјем октобарском салону МПУ

Ликовна радионица Центра за културу учествује на 57. Дечјем октобарском салону МПУ

28 септембар 2022

Центар за културу Гроцка са дечјим радовима насталим на ликовнoj радионици „Ликовно путовање“ у Гроцкој учествује на 57. Дечјем октобарском салону МПУ у Београду.