РАНЧИЋЕВА КУЋА: Групна изложба илустрација: „Закорачи у нашу причу” у Гроцкој

10. април 2021.

 

Групна изложба илустрација „Закорачи у нашу причу” окупља 25 примењених уметника, илустратора за децу, и доступна је за публику у Ранчићевој кући, знаменитом варошком дому и галерији Центра за културу Гроцка све до 4. маја.

Представљени уметници, међу којима препознајемо многа имена и „ликовнe рукописe” из литературе за децу и младе, окупљени су око заједничке идеје, а то је представљање разноликости визуелног приступа намењеног дечијем узрасту.

Поставка групе аутора такође појашњава професију која се зове „илустрација књиге” и дочарава сву сложеност ове гране примењене уметности. Више од педесет изложених илустрација уводи посматрача у посебан наратив, баш као што то чине са читаоцем када отвори књигу...

Поставку прате и дечија издања у којима се налазе изложене илустрације, а које нас неизбежно подсећају на радост детињства.

Нада Серафимовић, једна од учесница и организатора изложбе, истиче како је свако ко се одлучи да ствара за децу остао привржен том периоду живота, из кога црпи снагу и инспирацију.

– Ако смем да дефинишем, онда бих рекла да је илустратор за децу уметник са високом одговорношћу, „дадиља дечјих мисли” – каже она.

После Ранчићеве куће, изложба гостује даље, у културним установама Панчева, Новог Сада... Од деце у Гроцкој илустратори ће се опростити радионицом карикатуре, коју ће водити Јелена Виторовић, једна од учесника изложбе.  

 

 
Галерију фотографија можете погледати у ФБ албуму Центра за културу Гроцка ОВДЕ.

 

Повезани садржај

04мај2021
Дневни лист ПОЛИТИКА преноси вест о онлајн празничној епизоди: „Од Винче до гратинираних палачинки са Софијом Лорен“

Дневни лист ПОЛИТИКА преноси вест о онлајн празничној епизоди: „Од Винче до гратинираних палачинки са Софијом Лорен“

04 мај 2021

Читамо у дневном листу ПОЛИТИКА, у рубрици "Београдска хроника", о празничној епизоди популарног онлајн-дивана „Београд за почетнике" у Гроцкој.