Ранчићева кућа: Изложба „НЕМОГУЋЕ БЕКСТВО“ Јована Спасића и концерт „ТРИО БАЛКАНСКЕ ЖИЦЕ“

30. јун 2021.

 

Самостална изложба „НЕМОГУЋЕ БЕКСТВО“ Јована Спасића, ликовног уметника млађе генерације из Лесковца, биће отворена у петак 2. јула у 19.30 часова у Ранчићевој кући, галерији Центра за културу Гроцка. Изложба траје до  26. јула 2021. године. 

У наставку програма, у амбијенту баште варошке Ранчићеве куће од 20 часова у оквиру Летњег музичког програма „Музичка башта 2021“, наступиће познати састав „ТРИО БАЛКАНСКЕ ЖИЦЕ“  (балкански свинг / world fusion / Београд).

НЕМОГУЋЕ БЕКСТВО: Поставка у Ранчићевој кући у серији од двадесетак изложених дела тематски прати портретну слику, интерпретирану на начин да  ликовно одражава савремени тренутак и свет. Радови су настали у истраживачком поступку који комбинује сликарске технике на папиру, попут акрила и уљаног пастела, и експериментисање са могућностима специфичних материјала и техника, као што су ваздушна фолија и линорез. У основи сваког рада је цртеж, представљен урезивањем у пастозни нанос боје. Груписањем, ритмовањем или понављањем, слојевити планови композиције граде ауторски ликовни израз.

Јован Спасић (1993) рођен је у Лесковцу, где је завршио Средњу уметничку школу. Дипломирао је на сликарском одсеку Факултета уметности у Нишу 2016. године, у класи професора  Братислава Басића, код кога је завршио и мастер студије. Остварио је седамнаест самосталних изложби широм Србије. Учествовао је на више од двадесет колективних изложби у земљи и региону, такође и у раду неколико ликовних колонија. Добитник је ликовних признања и награда, као и стипендија, од којих издвајамо „Доситејa“ фонда за младе таленте Републике Србије. Живи и ствара у Лесковцу.

ТРИО БАЛКАНСКЕ ЖИЦЕ изводи ауторску инструменталну музику коју чини синтеза многих балканских елемената: српских, циганских, македонских, румунских, молдавских, мађарских, медитеранских, бугарских, грчких, оријенталних… са примесама џез музике, свинга, и класичних елемената. Резултат утицаја многих култура је BALKAN SWING - JAZZ GUITAR - ETHNO - WORLD FUSION. Оригинална, атрактивна, аутентична гитарска музика, богата специфичним орнаментима, музичко је путовање балканским ћилимом и прави избор за љубитеље гитаре. Акустични гитарски састав: „Трио Балканске жице“ чини породица Старчевић - Зоран Старчевић са синовима, Николом и Жељком. Родоначелник састава је један од најпродуктивнијих и најоригиналнијих гитариста Балкана. Још на почетку концертне каријере, измислили су шесторучно свирање на једној гитари, што је од тада њихов заштитни знак.

Наступали су на многим класичним гитарским, World music, Jazz фестивалима, и концертима широм света (САД, Kанада, Италија, Пољска, Мађарска, Турска, Русија, Молдавија, Словачка, Чешка, Финска, Аустрија, Швајцарска, Немачка, Белгија, Холандија, Луксембург, Шпанија, Енглеска, Литванија, Естонија, Норвешка, Француска, Израел, Ирска...)

* Музички програм „Музичка башта“ Центра за културу Гроцка је подржан и суфинансиран средствима Републике Србије – Министарства културе и информисања, средствима Града Београда – Секретаријата за културу, као и подршком Општине Гроцка.

Добро дошли!

 

Повезани садржај

24септембар2021
Вечерње новости и портал ДАН У БЕОГРАДУ најављују занимљиву туру Гроцком са изврсним водичима

Вечерње новости и портал ДАН У БЕОГРАДУ најављују занимљиву туру Гроцком са изврсним водичима

24 септембар 2021

У оквиру манифестације Дани европске баштине 25. септембра 2021. биће организована шетња по Гроцкој „Од српског варошког дома до југословенског гламура“.

24септембар2021
Руска етно-радионица „ДРУГИЕ БЕРЕГА" у Гроцкој

Руска етно-радионица „ДРУГИЕ БЕРЕГА" у Гроцкој

24 септембар 2021

Занимљива руска етно-радионица „ДРУГИЕ БЕРЕГА" уприличена је у Гроцкој у оквиру „Музичке баште“, а едукативни мултикултурални догађај је припређен за групу ђака.

23септембар2021
Центар за културу Гроцка и „Београд за почетнике“ за „Дане европске баштине“ у променади ОД СРПСКОГ ВАРОШКОГ ДОМА ДО ЈУГОСЛОВЕНСКОГ ГЛАМУРА

Центар за културу Гроцка и „Београд за почетнике“ за „Дане европске баштине“ у променади ОД СРПСКОГ ВАРОШКОГ ДОМА ДО ЈУГОСЛОВЕНСКОГ ГЛАМУРА

23 септембар 2021

Променада знаменитим местима и културним добрима Гроцке са Зорицом Атић и Смиљаном Попов (Ресторан „Виногради“, Ранчићева кућа, Легат др Александра Костића, Грочанска