Ранчићевa кућa: Празнична изложба ликовне и примењене уметности „Варошки салон“

23. децембар 2020.

 

Традиционална новогодишња изложба „Варошки салон“ у Ранчићевој кући, галерији Центра за културу Гроцка, аутентичном варошком дому, од петка 25. децембра доступна је за посетиоцеПразнична групна поставка окупља 25 уметника и представља бројне и разноврсне радове ликовне и примењене уметности.

Изложба је продајног карактера и траје до 15. јануара 2021. године.

Поставка у галерији Ранчићеве куће, заштићеног културног добра и старог варошког дома Гроцке и Србије, обухвата радове ликовних и примењених уметника, као и одабраних уметничких занатлија. Изложба је осмишљена у празничном духу радости и даривања, као вид подршке раду уметника и стваралачкој сцени. Посетиоцима и публици пружа јединствену прилику да се опскрбе уникатним предметом или детаљем - који је рад сликара, вајара, или пак уметничког занатлије.

„Варошки салон“ ове године излаже радове у разноврсним техникама као што су акварел, уље на платну, пастел, графика, фотографија и комбиноване технике, затим накит од сребра и бакра ручне израде, тематски израђене дрвене играчке, плетене одевне детаље...

*Ранчићева кућа у Гроцкој, споменик културе од великог значаја за Србију, данас је и галеријски простор Центра за културу Гроцка, установе културе општине Гроцка. Настала је крајем 18. века као породични варошки дом, чија се топлина народног неимарства по мери човека рефлектује и у 21. век. Име је добила по породици Ранчић којој је готово два века припадала. Широких стреха, са дрвеним доксатом и кровом од ћерамиде, драгоцен је примерак очуваног народног градитељства. Ранчићева кућа располаже и пространом баштом, која се користи као летња музичка сцена, радионичарски простор и галерија на отвореном.

 * Догађај ће бити представљен без свечаности отварања, у складу са здравственим препорукама и актуелним мерама заштите у циљу спречавања ширења епидемије вируса COVID-19. Посетиоци се током трајања изложбе придржавају свих прописаних и превентивних мера заштите, јер су здравље и безбедност на првом месту.

 

 

 

Повезани садржај