Ранчићевa кућa: Празнична изложба ликовне и примењене уметности „Варошки салон“

23. децембар 2020.

 

Традиционална новогодишња изложба „Варошки салон“ у Ранчићевој кући, галерији Центра за културу Гроцка, аутентичном варошком дому, од петка 25. децембра доступна је за посетиоцеПразнична групна поставка окупља 25 уметника и представља бројне и разноврсне радове ликовне и примењене уметности.

Изложба је продајног карактера и траје до 15. јануара 2021. године.

Поставка у галерији Ранчићеве куће, заштићеног културног добра и старог варошког дома Гроцке и Србије, обухвата радове ликовних и примењених уметника, као и одабраних уметничких занатлија. Изложба је осмишљена у празничном духу радости и даривања, као вид подршке раду уметника и стваралачкој сцени. Посетиоцима и публици пружа јединствену прилику да се опскрбе уникатним предметом или детаљем - који је рад сликара, вајара, или пак уметничког занатлије.

„Варошки салон“ ове године излаже радове у разноврсним техникама као што су акварел, уље на платну, пастел, графика, фотографија и комбиноване технике, затим накит од сребра и бакра ручне израде, тематски израђене дрвене играчке, плетене одевне детаље...

*Ранчићева кућа у Гроцкој, споменик културе од великог значаја за Србију, данас је и галеријски простор Центра за културу Гроцка, установе културе општине Гроцка. Настала је крајем 18. века као породични варошки дом, чија се топлина народног неимарства по мери човека рефлектује и у 21. век. Име је добила по породици Ранчић којој је готово два века припадала. Широких стреха, са дрвеним доксатом и кровом од ћерамиде, драгоцен је примерак очуваног народног градитељства. Ранчићева кућа располаже и пространом баштом, која се користи као летња музичка сцена, радионичарски простор и галерија на отвореном.

 * Догађај ће бити представљен без свечаности отварања, у складу са здравственим препорукама и актуелним мерама заштите у циљу спречавања ширења епидемије вируса COVID-19. Посетиоци се током трајања изложбе придржавају свих прописаних и превентивних мера заштите, јер су здравље и безбедност на првом месту.

 

 

 

Повезани садржај

19јануар2021
Успомену на личност и дело заборављеног лекара, гинеколога-акушера др Јована Јовановића, чува - трешња „докторка“

Успомену на личност и дело заборављеног лекара, гинеколога-акушера др Јована Јовановића, чува - трешња „докторка“

19 јануар 2021

Прилог у емисији „Од злата јабука“ РТС1, препун чаробних сунчаних призора реке, трешњи и зеленила, снимљен је у пролеће 2020. године, у Гроцкој крај Дунава.

19јануар2021
Изложба дечјих радова „Ликовно путовање 2020“

Изложба дечјих радова „Ликовно путовање 2020“

19 јануар 2021

Традиционална годишња смотра дечјих радова под називом „Ликовно путовање“, насталих на Ликовној радионици установе, биће доступна од 22. јануара – 10. фебруара 2021. год.