РАНЧИЋЕВА КУЋА: Самостална изложба „Дизајн за свет стварности“ Николине Ћалић

23. новембар 2020.

 

Самостална изложба предмета примењене уметности и индустријског дизајна под називом „Дизајн за свет стварности“ ауторке Николине Ћалић, биће доступна за публику у Ранчићевој кући, галерији Центра за културу Гроцка, од 27. новембра до 15. децембра 2020. године.

 *Догађај ће бити представљен без свечаности отварања, у складу са здравственим препорукама и актуелним мерама заштите. Посетиоци се током трајања изложбе придржавају свих прописаних и превентивних мера заштите, јер су здравље и безбедност на првом месту.

 Поставка Дизајн за свет стварности се састоји од пројеката и дизајнираних предмета намењених „за стварни свет“, малог и средњег формата, а који чине јединствени спој једноставног и елегантног, минималног и практичног. У амбијенталним витринама Ранчићеве куће биће представљен ауторски дизајн свакодневних амбалажних предмета и артикала, али и занимљиви, иновирани употребни предмети за 21. век као што су пројекат стоне лампе, мачјег ока, метле која усисава...

 Николина Ћалић (1997) рођена је у Београду. Дипломирала је 2020. године на Факултету за уметност и дизајн „Џон Езбит“ у Београду, одсек - индустријски дизајн, и стекла звање дипломирани примењени уметник; исте године уписује мастер студије на Факултету примењених уметности Универзитета у Београду, одсек индустријски дизајн. Неформално образовање је употпунила учешћем у раду истраживачке станице Петница у области ликовне уметности и дизајна (2012, 2015), учешћем у програмима и ЕУ пројектима Центра за културу Гроцка (Nature in Collage, 2014; WomCom 2018), где у оквиру фото-радионице за младе осваја прву награду ревије Национална фотографија (2014), учествује у раду креативних радионица за осликавање зидних мурала, омладинској размени и групним изложбама (2016 - 2020). Реализовала је једну самосталну изложбу („Цртежи“, Педагошки музеј, 2014), као и учешће у раду фото и радионица за дизајн (издвајамо: Balkan Girl Power 2019). Искуство у области фотографије остварила је у оквиру филмског фестивала Ravno Selo, међународног филмског фестивала документарног филма BELDOCSдок је искуство графичког дизајна и припреме за штампу стекла у оквиру штампарије Donat Graf d.o.o. Живи и ради у Гроцкој, Београд.

 Ранчићева кућа, лепотица народног неимарства, варошки дом Гроцке и Србије, бележи више од два века трајања и око четири деценије културне намене, а сваком посетиоцу дарује незаборавну атмосферу свог ванвременског склада и спокоја. Име је добила по породици Ранчић којој је готово два века припадала. Грађена је почетком 19. века, без иједног ексера. Широких стреха, са дрвеним доксатом и кровом од ћерамиде, драгоцен је примерак очуваног народног градитељства. Кућа је заштићена као културно добро од великог значаја 1966. године и „домаћин“ је установи Центар за културу општине Гроцка од 2008. године. Ранчићева кућа располаже галеријским простором и пространом баштом парковског типа која се користи као летња музичка сцена, радионичарски простор и галерија на отвореном.

 *Имајући у виду да су на снази мере заштите у циљу спречавања ширења епидемије вируса COVID-19, током трајања изложбе посетиоци се придржавају свих прописаних и превентивних мера заштите, јер су здравље и безбедност на првом месту.

 

 

Повезани садржај

19јануар2021
Успомену на личност и дело заборављеног лекара, гинеколога-акушера др Јована Јовановића, чува - трешња „докторка“

Успомену на личност и дело заборављеног лекара, гинеколога-акушера др Јована Јовановића, чува - трешња „докторка“

19 јануар 2021

Прилог у емисији „Од злата јабука“ РТС1, препун чаробних сунчаних призора реке, трешњи и зеленила, снимљен је у пролеће 2020. године, у Гроцкој крај Дунава.

19јануар2021
Изложба дечјих радова „Ликовно путовање 2020“

Изложба дечјих радова „Ликовно путовање 2020“

19 јануар 2021

Традиционална годишња смотра дечјих радова под називом „Ликовно путовање“, насталих на Ликовној радионици установе, биће доступна од 22. јануара – 10. фебруара 2021. год.