„Рокенрол воде“ Анамарије Вартабедијан у Ранчићевој кући

20. јун 2020.

 

Самостална изложба „Рокенрол воде“ уметнице др Анамарије Вартабедијан отворена је у Ранчићевој кући, галерији Центра за културу Гроцка пред многобројном публиком – поштоваоцима уметности, колегама, пријатељима, љубитељима рокенрола.

Присутне је поздравила и упознала са несвакидашњим амбијентом културног добра Ранчићеве куће Зорица Атић, директорка установе, док је изложбу отворила историчарка уметности Љиљана Слијепчевић, надахнуто и убедљиво приближивши публици стваралаштво ауторке - која је као личност и активан културни радник добро позната савременој арт сцени.

Ова целовита изложбена поставка састоји се од четири сегмента – оригиналних цртежа, дигиталних илустрација, књига уметника – објеката, као и видео анимација, и као таква представља презентацију нове, заокружене мултумедијалне продукције ауторке. Рад Анамарије Вартабедијан, уметнице, дизајнера и рок фотографа, сагледава се увидом у разноврсност њеног опуса, у коме је укупни ликовни приступ у функцији представљања одређеног догађаја или личности. Радови су илустрације изабраних песама и визуелно преносе поруке универзалности духа, отворености, слободе, толеранције, истрајности, преплитања култура и кретања. Настали су комбинацијом цртежа у техникама на папиру и дигиталних фотографија, употребом графичких рачунарских програма, и реализовани уз помоћ дигиталних технологија презентације и штампе.
Илустрације су настале за ауторске пројекте – књиге уметника као што је „Моје r`n`r небо“ - својеврсни омаж регионалној рок сцени, али и првенствено за потребе музичког анимираног спота „Звијезда мога сна“, Нено Белан и Фјуменс, као и анимираних концертних визуала реализованих за концерте истог аутора, који су потом преточени у поп-ап књиге уметника „Звијезда мога сна“, „Дани љубави“, „Остани уз мене“, „Улицама града“.

Анамарија Вартабедијан је и дугогодишњи активни концертни рокенрол фотограф, чији је уметнички рад утемељен у истраживању историјског контекста рокенрола, баш као и у дугогодишњој сарадњи са музичарима и медијима.
Према речима уметнице, рокенрол водама плови са једним уверењем: „Рокенрол је став, идеал, жеђ за слободом и бољим светом. Стреми ка препознавању, повезивању и комуникацији. Прелази границе, осваја просторе духа, свести и људскости. Kроз историју света – путници певачи су повезивали градове и заједнице и били изасланици културних размена.“
Изложба траје до 30. јуна.

ФОТО-албум са отварања изложбе може се погледати на ФБ страници Центра за културу Гроцка.

 

Повезани садржај

24септембар2020
Свечаност отварања изложбе „Народно градитељство – споменик културе данас“ за Дане европске баштине 2020.

Свечаност отварања изложбе „Народно градитељство – споменик културе данас“ за Дане европске баштине 2020.

24 септембар 2020

Гостујућа изложба „Народно градитељство – споменик културе данас“ Завода за заштиту споменика културе града Београда у Ранчићевој кући и "Дани европске баштине"