Самостална изложба цртежа и илустрација „Ја баш лично“ Биљане Михајловић, отворена је у Ранчићевој кући

14. мај 2022.

 

Самостална изложба цртежа и илустрација „Ја баш лично“ Биљане Михајловић, отворена је у Ранчићевој кући, галеријском простору Центра за културу Гроцка, аутентичном варошком дому Београда и Србије с почетка 19. века. У оквиру европске манифестације „Музеји за 10“ са темом „Моћ музеја“, представљена је поставка која се састоји од 50 илустрација рађених у комбинованој техници на папиру, малог до средњег формата.

О раду ауторке говорила је Нада Серафимовић, примењена уметница, истакавши ликовност радова и инспирацију планином Таром, док је Зорица Атић, директорка установе, пожелела добродошлицу присутнима и представила несвакидашњи амбијент Центра за културу Гроцка.
 
Радови су настали у протекле две године и одраз су животних околности које смо сви проживели у време падемије. Изложба се састоји из три дела који су наизглед различити, а заправо су јако повезани. Сви делови изложбе чине целину - Ја баш лично. Први део „Шума“, карактерише придодавање људских особина животињама и то оних углавном добрих, као стална људска потреба да добро победи. „Дивља бундевица“ је настала за време полицијског часа у време ковида, продукт је једне унутрашње борбе, потребе за слободом – широм и већом и стварних могућности.
Трећи део су „Девојке затворених очију“, оне су свет осећаја истог оног детета које руком додирује дрвеће у шуми и жене која преиспитује свој живот затворених очију, јер оно што гледа није споља већ је унутар ње.
„Док цртам ја се осећам добро – увек“, каже за себе ауторка изложбе и наглашава - Прво што ми пада на памет када желим да објасним назив изложбе, још су два наслова. Нешто као Цртање као вид самопомоћи и Аутопортрeт моје душе.
Биљана Михајловић је аутор више од 1000 дечјих илустрација које су објавили домаћи и инострани издавачи, а осим илустрацијама за децу, бави се графичким дизајном и фотографијом.
 
Приликом отварања изложбе наступили су ученици ОМШ „Невена Поповић“ у Гроцкој, Магдалена Петровић, Вук Белензада, гитара, Нађа Адамовић, виолончело, Страхиња Добричић, хармоника.
 
Изложба траје до 30. маја.


Галерију фотографија можете погледати у ФБ албуму Центра за културу Гроцка ОВДЕ.

 

Повезани садржај

06децембар2022
Французи на ликовној радионици ЦКГ у Врчину

Французи на ликовној радионици ЦКГ у Врчину

06 децембар 2022

Полазници Ликовне радионице Центра за културу Гроцка у Врчину током новембра месеца упознали су се са уметношћу два великана светске и француске уметности.

03децембар2022
Опчињеност Дунавом и културном баштином

Опчињеност Дунавом и културном баштином

03 децембар 2022

У Ранчићевој кући, галерији Центра за културу Гроцка, у петак 2. децембра представљени су радови дванаест ликовних и примењених уметника, настали на 24. Ликовној колонији