Самостална изложба слика „Дарови“ уметника Александра Спасића

20. јун 2022.

 

Александар Спасић
ДАРОВИ
Галерија Ранчићева кућа / 24. јун у 19ч
 
 
Самостална изложба слика „Дарови“ уметника Александра Спасића из Власотинца биће отворена у петак 24. јуна 2022. године у 19 часова у Ранчићевој кући, галерији Центра за културу Гроцка.

Серија слика „Дарови“ инспирисана је једном од највећих етнолошких збирки на Балкану, колекцијом музејских предмета из Етнографске спомен-збирке сликара, професора и колекционара Христифора Црниловића, знаменитог Власотинчанина. У оквиру изложбе биће приказан награђивани документарни играни филм „Пустоoд“, који говори о животу и стваралаштву Христифора Црниловића.

Приликом отварања изложбе наступају ученици ОМШ „Невена Поповић“ у Гроцкој.

- Колекција слика Александра Спасића представља својеврсну потрагу сликара за суштином уметничког дела кроз истраживање особина текстилних материјала. У њима је овај млади уметник препознао динамику различитих форми, структура, облика и боја текстила, израженијих у међусобном контакту са другим материјалима. Несумњиво је Александра Спасића у његовом истраживању усмерило стечено знање дизајнера у Школи за текстил у Лесковцу. Овај значајни образовни центар на југу Србије, својим је програмом, између осталог директно допринео и очувању специфичних ткачких техника и орнаментике заступљених на традиционалној народној ношњи тога подручја, примењујући их у изради и дизајну савремених занатских, индустријских и уметничких текстилних и одевних предмета.
Суптилно око власотиначког уметника данас је дубоко загледано у још један извор инспирације: колекцију музејских предмета из Етнографске спомен-збирке Христифора Црниловића. Усмеравање према истраживању облика, детаља и техника израде доводи га до сопственог ликовног израза и посебног сензибилитета према сусретима светлости сенке, површина и боја, грубих и глатких материјала различите структуре и порекла: керамике, метала и текстила, наводи Вјера Медић у уводној речи каталога.
 
Александар Спасић (1992) рођен је у Лесковцу, где је дипломирао на Високој струковној школи за текстил и дизајн 2012. године и завршио Специјалистичке струковне студије на Високој технолошкој уметничкој школи 2019. Остварио је једанаест самосталних изложби, учествовао на више колективних изложби у земљи и иностранству, као и раду ликовних колонија. Добитник је следећих награда и признања: Прво место на 56. Октобарском салону у Лесковцу (2018), и Свеукупни победник на 15. Светосавском ликовном салону у Вучју (2015). Живи и ради у Власотинцу.
 
Ранчићева кућа у Гроцкој је споменик културе од великог значаја за нашу земљу и аутентични варошки дом Београда и Србије с почетка 19. века. Ова складна скулпторално обликована лепотица народног неимарства бележи више од два века трајања и четири деценије културне намене, а сваком посетиоцу дарује незаборавну атмосферу свог ванвременског склада и спокоја. Кућа располаже галеријским простором опремљеним витринама, идеалним за поставке примењене уметности, али и пространом баштом која се користи као летња музичка сцена, радионичарски простор и галерија на отвореном.
 
Изложба траје до 12. јула 2022. године. Добро дошли!
 
 
 
 
 
 

 

Повезани садржај

08децембар2023
Диван-трибина „ЧАЈАНКА СА ПОРОДИЦОМ КОСТИЋ“

Диван-трибина „ЧАЈАНКА СА ПОРОДИЦОМ КОСТИЋ“

08 децембар 2023

Добродошли у Ранчићеву кућу на диван трибину „ЧАЈАНКА СА ПОРОДИЦОМ КОСТИЋ“ новинарке Смиљане Попов „Београд за почетнике“, у петак, 15. децембра у 17 часова.