Самостална изложба слика „Дарови“ уметника Александра Спасића

20. јун 2022.

 

Александар Спасић
ДАРОВИ
Галерија Ранчићева кућа / 24. јун у 19ч
 
 
Самостална изложба слика „Дарови“ уметника Александра Спасића из Власотинца биће отворена у петак 24. јуна 2022. године у 19 часова у Ранчићевој кући, галерији Центра за културу Гроцка.

Серија слика „Дарови“ инспирисана је једном од највећих етнолошких збирки на Балкану, колекцијом музејских предмета из Етнографске спомен-збирке сликара, професора и колекционара Христифора Црниловића, знаменитог Власотинчанина. У оквиру изложбе биће приказан награђивани документарни играни филм „Пустоoд“, који говори о животу и стваралаштву Христифора Црниловића.

Приликом отварања изложбе наступају ученици ОМШ „Невена Поповић“ у Гроцкој.

- Колекција слика Александра Спасића представља својеврсну потрагу сликара за суштином уметничког дела кроз истраживање особина текстилних материјала. У њима је овај млади уметник препознао динамику различитих форми, структура, облика и боја текстила, израженијих у међусобном контакту са другим материјалима. Несумњиво је Александра Спасића у његовом истраживању усмерило стечено знање дизајнера у Школи за текстил у Лесковцу. Овај значајни образовни центар на југу Србије, својим је програмом, између осталог директно допринео и очувању специфичних ткачких техника и орнаментике заступљених на традиционалној народној ношњи тога подручја, примењујући их у изради и дизајну савремених занатских, индустријских и уметничких текстилних и одевних предмета.
Суптилно око власотиначког уметника данас је дубоко загледано у још један извор инспирације: колекцију музејских предмета из Етнографске спомен-збирке Христифора Црниловића. Усмеравање према истраживању облика, детаља и техника израде доводи га до сопственог ликовног израза и посебног сензибилитета према сусретима светлости сенке, површина и боја, грубих и глатких материјала различите структуре и порекла: керамике, метала и текстила, наводи Вјера Медић у уводној речи каталога.
 
Александар Спасић (1992) рођен је у Лесковцу, где је дипломирао на Високој струковној школи за текстил и дизајн 2012. године и завршио Специјалистичке струковне студије на Високој технолошкој уметничкој школи 2019. Остварио је једанаест самосталних изложби, учествовао на више колективних изложби у земљи и иностранству, као и раду ликовних колонија. Добитник је следећих награда и признања: Прво место на 56. Октобарском салону у Лесковцу (2018), и Свеукупни победник на 15. Светосавском ликовном салону у Вучју (2015). Живи и ради у Власотинцу.
 
Ранчићева кућа у Гроцкој је споменик културе од великог значаја за нашу земљу и аутентични варошки дом Београда и Србије с почетка 19. века. Ова складна скулпторално обликована лепотица народног неимарства бележи више од два века трајања и четири деценије културне намене, а сваком посетиоцу дарује незаборавну атмосферу свог ванвременског склада и спокоја. Кућа располаже галеријским простором опремљеним витринама, идеалним за поставке примењене уметности, али и пространом баштом која се користи као летња музичка сцена, радионичарски простор и галерија на отвореном.
 
Изложба траје до 12. јула 2022. године. Добро дошли!
 
 
 
 
 
 

 

Повезани садржај

29септембар2022
Медији најављују Променаду грочанском чаршијом

Медији најављују Променаду грочанском чаршијом

29 септембар 2022

Електронски медији најављују Променаду знаменитим местима и културним добрима Гроцке „Од српског варошког дома до незаборавног YУ гламура“ у недељу 2. октобра у 13ч.

28септембар2022
Ликовна радионица Центра за културу учествује на 57. Дечјем октобарском салону МПУ

Ликовна радионица Центра за културу учествује на 57. Дечјем октобарском салону МПУ

28 септембар 2022

Центар за културу Гроцка са дечјим радовима насталим на ликовнoj радионици „Ликовно путовање“ у Гроцкој учествује на 57. Дечјем октобарском салону МПУ у Београду.