„Стваралачка Гроцка“ и квинтет „Канаро“ у Гроцкој

15. јул 2019.

 

 

 

У Ранчићевој кући, галерији Центра за културу Гроцка, пред многобројном публиком отворена је пета групна изложба „Стваралачка Гроцка“, која ове године окупља 44 уметника и исто толико радова, приказујући разноврсне технике и уметничке праксе.

Окружење градске општине Гроцка својом атмосфером и природним карактеристикама инспирација је уметницима који на њеном тлу живе и раде, или ту бораве у летњем периоду. Отуд је галеријски програм установе од 2015. године обогаћен колективном изложбом усмереном на умрежавање и представљање локалних уметничких потенцијала. „Стваралачка Гроцка“ у 2019. години обухвата разноврстан материјал, попут слика, цртежа, накита, скулптура мањег формата, графика, фотографија, занатских рукотворина, ручног рада, дизајна текстила, сувенира“ и траје до 6. августа.

У наставку вечери, на летњој сцени Ранчићеве куће, у оквиру програма „Музичка башта“ Центра за културу Гроцка, наступио је познати мађарски квинтет Канаро из Будимпеште. Канаро су група професионалних музичара и пријатеља, виолиниста и вокал Тамаш Сакал, контрабасиста Мортон Сош, гитаристи Атила Шидо и Виктор Јакаб, и хармоникаш Јоханес Олсон, које је расположена публика награђивала бројним аплаузима.

Музика овог састава заснива се на стилу легендарног гитаристе Ђанго Реинарта и традиционалном џипси џезу који, „обојен” мађарском варијантом свинга, евоцира нека нестала времена и атмосферу некадашњих кафеа Будимпеште. 
Летњи фестивал „Музичка башта“ установе су подржали Министарство културе и информисања, Секретаријат за културу, општина Гроцка и Аустријски културни форум у Београду. Улаз на догађаје је слободан.

 

Повезани садржај

25мај2020
 МАГИЧНИ брег изнад Гроцке

МАГИЧНИ брег изнад Гроцке

25 мај 2020

Поводом 25. маја, дана када је рођен доживотни председник бивше Југославије, дневни лист ПОЛИТИКА доноси причу о једном од његових омиљених места.