У Ранчићевој кући самостална изложба „INNERSPECTED 2“ визуелне уметнице Миле Гајин - Mila Issaya

11. мај 2021.

 

Мила Гајин / Mila Issaya

INNERSPECTED 2, путописи и мапе

Галерија Ранчићева кућа

14.05 – 01.06.2021.

 

           Самостална изложба цртежа „INNERSPECTED 2“ коју сачињавају ликовни путописи и мапе Миле Гајин aka Mila Issaya, визуелне уметнице, биће представљена у оквиру манифестације „Музеји за 10“ и отворена за публику у Ранчићевој кући, знаменитом варошком дому и галерији Центра за културу Гроцка, у петак 14. маја, од 17 до 19 часова, без свечаности отварања, у складу са здравственим препорукама и мерама заштите. 

Изложба траје до 1. јуна 2021. године.

 

- Поставка у Ранчићевој кући обухвата више десетина радова Миле Гајин, aka Mila Issaya, визуелне уметнице школоване на Академији примењених уметности у Паризу, и представља својеврсни ликовни путопис пределима Француске и Тајланда. Ликовне забелешке у форми слике и цртежа, мањег до средњег формата, настајале су спонтано током путовања 2018/19. године. Цртежи руком рађени су у покрету, у традиционалним техникама, илуструјући тренутак и бележећи брзе импресије. Отуд су од  ликовних техника коришћене оне на папиру - акварел, акрил, колаж, угљен, оловке, туш... Примењена уметница и oсведочени мајстор илустрације призоре бележи у скицен-блоковима, а виђено најчешће описује тушем и пером - лавираним, колористички акцентованим, или пак бојеним цртежом.

Визуализација утисака варира од скицирања призора, до обраде издвојених детаља или традиционалних симбола, допуњених елементима које потичу из култура у којима живи и ствара. У оквиру мапирање сензација, путопис као приказ виђеног, од спољашњег једновремено води и ка унутрашњем – INNERSPECTED – постајући интроспекција утисака и проживљеног… - наводи у уводној речи каталога Зорица Атић, историчарка уметности.

Биографија: Мила Гајин / Mila Issaya (1981) рођена је у Јагодини, где похађа основну и средњу школу. Године 2002.  завршава једногодишње студије у престижном атељеу "Atelier de S`evres" у Паризу, а затим полаже пријемни испит на париској Академији примењених уметности "Ecole nationale sup`erieure des arts d`ecoratifs de Paris" (ENSAD), нашавши се на високој другој позицији од укупно 2.000 кандидата. Током петогодишњих студија (2002-2007) специјализује уметнички смер графика и илустрација, и свестрано експериментише широким спектром уметничких израза. Успешно је завршила академију уметничком књигом илустрација инспирисаном српским митолошким предањем, и радом инспирисаним кинематографским делом Вима Вендерса ('Le carnet perdu', 2007). По вокацији илустратор и графички дизајнер, и изнад свега примењени уметник, остварила се у широком распону израза - илустровала је бројне магазине и издања издавачких кућа у Београду и Паризу (издавајамо ИП "Чувари", Београд; "Hatier" 2006/7, "Un Infini Cercle Bleu" 2014, и "Lila LC" 2020, Pariz), цртеже и маске за париске позоришне представе (издвајамо театар марионета "Les Grandes Personnes", 2006; дечја позоришта "Point Virgule" и "Funambule de Montmartre", 2009-2011), графички дизајн за филм "Tesla, ses confidences électriques", WISEMOTION, Paris, а такође и за "Tesla Memory Project", UNESCO. У периоду 2009 - 2020. године представила се као дизајнер и аутор креаторског накита, предмета, путописа и илустрација на бројним самосталним и примењеним изложбама у земљи и иностранству (Јапан, Француска, Немачка, Швајцарска, Италија...), такође и учешћем на ликовним колонијама и студијским боравцима (Београд, Париз, Женева, Рим...). Издвајамо илустрације и графички дизајн посвећене родној равноправности - илустрације књиге "Les Résilientes" - знамените жене историје, издавач "Lila LC", Pariz (2020), и учешће у пројекту посвећеном једнакости жена у раду, International Labour Organisation UNESCO (музички клип "We Sing", 2021). Живи и ради на релацији Србија – Француска.

Ранчићева кућа, споменик културе и аутентични варошки дом Србије с почетка 19. века, располаже галеријским простором опремљеним витринама, идеалним за поставке примењене уметности. Ова складна, скулпторално обликована лепотица народног неимарства бележи више од два века трајања и четири деценије културне намене, а сваком посетиоцу дарује незаборавну атмосферу свог ванвременског склада и спокоја. Кућа располаже и пространом баштом која се користи као летња музичка сцена, радионичарски простор и галерија на отвореном.

 

Добро дошли!

 

 *Имајући у виду да су на снази мере заштите у циљу спречавања ширења епидемије вируса COVID-19, током трајања изложбе посетиоци се придржавају свих прописаних и превентивних мера заштите, јер су здравље и безбедност на првом месту. 
 

 

Повезани садржај

22јун2021
„Музика за понети“ из баште Ранчићеве куће

„Музика за понети“ из баште Ранчићеве куће

22 јун 2021

Концертом класичне музике за два клавира „Музика за понети“ на летњој сцени Ранчићеве куће, седишта Центра за културу Гроцка, представио се клавирски дуо у саставу