У Ранчићевој кући "Снови малог морнара" и музика КЛО кло

09. јун 2023.

 

Изложба „Снови малог морнара” уметника Зорана Круља отворена је у четвртак 8. јуна у Ранчићевој кући, галерији Центра за културу Гроцка пред бројном публиком и љубитељима уметности, међу којима је било и личности из света културе и новинарства.

Поставку у лепој вароши крај Дунава чини двадесетак слика у техници уље на платну. О аутору и његовим радовима на отварању говорила је историчарка уметности Зорица Атић, директорка ове културне установе:
– У галерији ванвременске Ранчићеве куће, споменику културе с погледом на плави Дунав, усидрио се дах Медитерана, далеких светова и колективног детињства, оличен у магичном сликарству Зорана Круља, уметника који плаветнило Јадранског мора, ведрину неба, мекоћу облака и лепоту тренутка, на јединствен начин укршта у питоме призоре грађене од асоцијација, цитата, снова и симбола. Уметник у свом раду отворено евоцира наслеђе модерне уметности и своје узоре, мајсторе сликарства Мићу Поповића, Воју Станића, Ренеа Магрита... дела и јунаке светске књижевности као што је Мали принц, и југословенско одрастање које су обележили вољени ликови цртаних филмова, попут морнара Попаја и његове Оливе – рекла је историчарка уметности.
Уметник слика, нагласила је она, оно што види и како осећа, износећи лични став, а његово сликарство фантастичне фигурације и магичног реализма, варира између ликовне поезије и духовите, али бритке критике савременог света.
– Отуд његова дела имају и елементе орвеловски карикатуралног, где су медитерански дух, ликовна нарација и пажљиво креирани магични призори препознатљиве одреднице сликарства и ликовности Зорана Круља. Снови Малог морнара шире радост, али у себи носе загонетку, зачудност и неизговорено питање на које посматрач сам мора да понуди одговор.
Изложба траје до 12. јула.

Ансамбл „Кло кло” на сцени „Музичке баште”

Потом је у јубиларној десетој „Музичкој башти”, програму у коме жанровску разноврсност, генерацијске и стилске разлике, ауторски приступ и мултикултуралност представљају музички уметници, уприличен први концерт ове сезоне. На летњој сцени наступио је акустични ансамбл „Кло кло” из Новог Сада.
Састав чине Вања Манић-Матић, вокал, Лазар Новков, хармоника, Предраг Ђурић, акустична гитара, Ервин Малина, контрабас, Иштван Чик, перкусије, и Милан Јанчурић, саксофон и кларинет. „Кло кло” од свог настанка доприноси нарочито франкофонији – занесен медитеранским духом и карипским мирисом љубави, овај акустични ансамбл се определио за изведбу управо тамо настањених музичких нота и жанровске разноликости.
Ансамбл је пред расположеном публиком, између осталих, извео ауторске нумере „Гужва у глави”, „Avec toi”, „Vite pasee”, „Me voy”, као и oбраде светске музике, франкофоних и бразилских нумера…
 
Галерију фотографија можете погледати у ФБ албуму Центра за културу Гроцка ОВДЕ.

 

Повезани садржај

18септембар2023
Ансамбл JANUSZ PRUSINOWSKI KOMPANIA у Ранчићевој кући

Ансамбл JANUSZ PRUSINOWSKI KOMPANIA у Ранчићевој кући

18 септембар 2023

Ансамбл JANUSZ PRUSINOWSKI KOMPANIA из Пољске наступиће у петак, 22. септембра у 19.30h у оквиру „Музичке баште“ Ранчићеве куће и манифестације „Дани европске баштине“.