VI колективна изложба СТВАРАЛАЧКА ГРОЦКА у Ранчићевој кући

28. јул 2020.

 

VI колективна изложба „Стваралачка Гроцка“ отворена је за посетиоце од 31. јула 2020. године у Ранчићевој кући, галерији Центра за културу Гроцка, Мајевичка 9 у Гроцкој. Због актуелне епидемиолошке ситуације и примене здравствено-безбедоносних мера, планирано свечано отварање изложбе „Стваралачка Гроцка“ у Ранчићевој кући неће бити одржано. Међутим, поставка је доступна за посетиоце уз примену актуелних мера заштите.

„Стваралачка Гроцка“, изложба радова уметника са територије општине Гроцка, у 2020. години окупља 51 учесника и излаже исто толико дела, приказујући разноврсне технике и уметничке праксе.

Уколико прилике допусте, окупљање аутора и публике може бити организовано у виду свечаног затварања поставке, крајем августа месеца. Поставка траје до 4. септембра. Улаз је слободан, добро дошли!

Из уводне речи каталога изложбе:
- Групна изложба „Стваралачка Гроцка“ траје од 2015. године - осмишљена као вид умрежавања и представљања локалних уметничких потенцијала, на територији општине коју обележава вишевековно историјско и културно трајање. Овогодишње представљање у знаку је ванредних околности које су планетарно утицале на живот и активности заједнице и појединца, као и на поимање личних и друштвених вредности или приоритета. У ситуацији када су отказана окупљања и манифестације, међу њима и традиционалне 53. „Грочанске свечаности“ општине Гроцка, зелена и воћна варош крај Дунава, одувек уметничка инспирација и мирна лука, постала је и уточиште - по ко зна који пут кроз своју историју. Не само учесницима изложбе који на њеном тлу живе и раде, или бораве у летњем периоду, већ многима - који су одбегли из тескобе града у вековну оазу ваздуха, сунца и зеленила крај пространства реке.
„Стваралачка Гроцка“ и у 2020. години доноси разноврсну и богату поставку, обиље облика, решења и идеја, реализованих у разноврсним материјалима, али и комбиновањем техника карактеристичним за савремено доба. Својим стваралаштвом, уметнички надарени становници многољудне општине Гроцка показали су да се изражавају у широком спектру креативних дисциплина и усмерења, док већинско присуство школованих уметника одражава потенцијале локалне средине. Такође, значајан број радова рефлектује грочанске мотиве и амбијенте, чиме сведоче о пролећним и летњим месецима проведеним у окриљу старе вароши крај Дунава.
Изложба, као и претходних година, има за циљ представљање разноврсности продукције великог броја аутора који живе и/или стварају на територији општине Гроцка. Окупљање и повезивање у оквиру групне изложбе као што је „Стваралачка Гроцка“, као и промоција њиховог рада у јавности, битан је корак у оснаживању аустора и обогаћивању културног живота локалне заједнице. У новим околностима – одраз је и потребе за сигурношћу и лепотом, које нуди зелено окружење и културна баштина вековног трајања крај Дунава - наводи историчар уметности Зорица Атић, кустос и аутор групне изложбе.

Галеријски простор Центра за културу Гроцка налази се у оригиналном амбијенту Ранчићеве куће, старе варошке куће, настале крајем 18. и почетком 19. века.

Грађена од материјала са поднебља без иједног ексера, широких стреха, са дрвеним доксатом и кровом од ћерамиде, драгоцен је примерак очуваног народног неимарства. Својим архитектонским, конструктивним и ликовним обележјима, као и квалитетом и обрадом материјала, представља једну од највреднијих кућа на подручју Београда. Објекат је отуд под патронатом Завода за заштиту споменика културе града Београда, као културно добро од великог значаја за Републику Србију. Ранчићева кућа поред галеријског простора, располаже и са 10 а неговане баште парковског типа која се користи као летња музичка сцена, радионичарски и трибински простор, и галерија на отвореном.

 

Повезани садржај