XXIII ЛИКОВНА КОЛОНИЈА ГО ГРОЦКА - Колективна изложба радова

12. октобар 2021.

 

Галерија Ранчићева кућа
XXIII ЛИКОВНА КОЛОНИЈА ГО ГРОЦКА
Колективна изложба радова
петак 15. октобар у 18h
 
Колективна изложба радова насталих на XXIII Ликовној колонији општине Гроцка биће представљена у петак 15. октобра 2021. године од 18h у варошкој Ранчићевој кући, заштићеном културном добру Србије, уједно галерији и седишту Центра за културу Гроцка. Приликом отварања изложбе наступиће ученици ОМШ „Невена Поповић“ у Гроцкој.

Учесници колоније су:
 
др ум. Анамарија Вартабедијан – доктор сликарства (Београд), Немања Арсић – дипл. сликар (Смедерево), Мила Гајин – дипл. примењени графичар (Париз/Јагодина), Јелена Виторовић – дипл. сликар (Београд), Милена Виторовић – дипл. сликар зидног сликарства, (Београд), Јован Спасић – MA ликовни уметник (Власотинце), Игор Мандић – фотограф (Београд), и гости колоније Марион Дедић, дипл. сликар (Београд), Мика Ловре, дипл. сликар (Београд), Ивана Блечић Стефановић, дипл. сликар-конзерватор (Београд), мр Љубица Шакић, дипл сликар (Београд), Милан Митровић, наставник ликовне културе (Београд), у селекцији кустоса Зорице Атић, историчарке уметности (Београд).
 
ГРОЦКА НА ДУНАВУ: - Општина Гроцка, чије је седиште истоимена стара варош из 16. века, баштини бројне културне и природне лепоте. Повољан положај и природна блага територију Гроцке учинили су незаобилазном станицом кроз историју, а народи и војске остављали су за собом трагове, данас вредну културну баштину.
 
Гроцка је и данас позната по изванредним природним лепотама крај реке Дунав, и стециште је бројних излетника.
Отуд је XXIII Ликовна колонија општине Гроцка, познате по надимцима „зелена“ и „воћна“, отпочела излетничким даном у сусрет манастиру Рајиновац у Бегаљици, Коњичком клубу у Гроцкој, Касно-римској гробници у Брестовику, Археолошком налазишту „Бело брдо“ у Винчи, видиковцу ресторана „Виногради“... Сликало се и дружило у Ранчићевој кући у Гроцкој, која је уједно била и зборно место за све учеснике.
 
Прва ликовна колонија општине Гроцка отпочела је 1998. године, у знаку концепта „Омаж слици“, као показатељ постојаности ликовне уметности. Међутим, пракса рада у Гроцкој није остала верна тематској концепцији. Уметници су из колоније у колонију у слику уносили емоције које је боравак у Гроцкој покренуо, опчињени реком и поетским крајоликом, а тема је била и остала једна: Гроцка на Дунаву. Међутим, сваки нови сазив у протекле 23 године доноси пресек актуелног уметничког тренутка у Србији. Без доминирајућих праваца и омеђивања темом, уметницима је омогућено да изаберу израз који највише одговара њиховом сензибилитету. У атмосфери дружења и рада, учесници су и ове године домаћинима оставили радове и свежину својих уметничких утисака, обојених Гроцком.
 
Поставка у Ранчићевој кући се састоји од више десетина радова различитих формата где је заступљена разноврсност приступа карактеристична за подстмодерну, у техникама уље и акрил на платну, цртеж у оловци и тушу, акварел, комбинована техника на папиру и друго... Ликовност и заступљени мотиви резултат су интеракције између уметника и окружења у коме су дела настајала – летње и зелене Гроцке крај Дунава. Организована као вид подршке ликовном стваралаштву, овогодишња колонија је протекла у знаку уметничке размене са Центром за културу Смедерево и Културним центром Власотинце, - наводи Зорица Атић, селектор колоније.
 
Улаз је слободан, добро дошли!
 
Напомена: У циљу спречавања ширења епидемије вируса COVID-19, посетиоци су у обавези да се придржавају свих прописаних и превентивних мера заштите, јер су здравље и безбедност на првом месту.
 
* XXIII Ликовна колонија општине Гроцка је подржана и суфинансирана средствима Града Београда – Секретаријата за културу.


 

Повезани садржај

18јануар2023
Изложба дечјих радова ЛИКОВНО ПУТОВАЊЕ 2022.

Изложба дечјих радова ЛИКОВНО ПУТОВАЊЕ 2022.

18 јануар 2023

Групна изложба дечјих радова „ЛИКОВНО ПУТОВАЊЕ 2022“, биће отворена у четвртак, 26. јануара у 18 часова у Ранчићевој кући, галерији Центра за културу Гроцка.