КОНКУРС ЗА ИЗЛАГАЧКУ СЕЗОНУ 2021. У РАНЧИЋЕВОЈ КУЋИ

25. јун 2020.

 

Центар за културу Гроцка расписује Конкурс за самосталне, ауторске и групне изложбе, као и уметничке пројекте, за излагачку сезону 2021. године у Ранчићевој кући, галерији и седишту установе. Конкурс је отворен oд 01. јула до 30. септембра 2020. године.

Галеријски простор Центра за културу Гроцка налази се у оригиналном амбијенту Ранчићеве куће (60м2), старој варошкој српској кући с краја 18. и почетка 19. века. Објекат је заштићен од стране Завода за заштиту споменика културе града Београда као споменик културе од великог значаја за Републику Србију.

Поставке су просторно орјентисане у две просторије Ранчићеве куће, опремљене излагачким витринама (од укупно 12 витрина, 9 их је просечних димензија 150x79x32,5 цм, док су 3 витрине угаоне, просечних димензија 150x79/54x29 цм).
Такав распоред идеалан је за средње до мање формате и уметничке форме, те се заинтересовани излагачи упућују да концепт изложбе прилагоде наведеном простору и духу објекта. Кућа располаже и великом баштом парковског типа која се користи као летња музичка сцена, али и излагачки простор на отвореном (за форме у простору отпорне на атмосфералије). Видео материјал, инсталације у простору и сл., добродошли су као додатни програм. Такође, сматрају се добродошлим пријаве које укључују интеракцију са особеним споменичким идентитетом и архитектуром Ранчићеве куће - у циљу представљања уметности и њених изражајних могућности, као и повезивања ликовног концепта установе са средином у којој делује.  

Савет галерије ради у саставу реномираних уметника и стручњака у области уметности. Ликовни Савет Ранчићеве куће чине: др ум. Анамарија Вартабедијан, сликар, проф. Зоран Ивановић, вајар, кустос Зорица Атић, историчар уметности.

Пријаве и концепте за излагачки термин могу приложити академски образовани уметници, кустоси, колекционари, чланови реномираних струковних удружења ликовних и примењених уметности (УЛУС, УЛУПУДС), а који нису излагали у Центру за културу Гроцка у протекле 2 године. Конкурсна пријава треба да садржи:

- податке о аутору (име и презиме, адреса, е-маил и контакт телефон)
- идејни концепт (до 2000 карактера)
- фотографије/јпг радова (мин. 5 фотографија)
- податке о радовима (техника, димензије, година настанка)
- професионалну биографију
- предлог додатних програма (уколико су планирани) током трајања изложбе.

Пожељно је да пријаве за конкурс буду у електронској форми. Конкурсне пријаве са потребном документацијом слати на е-адресу: centargrocka@gmail.com, 01. јула до 30. септембра 2020. године. Уколико уметници нису у могућности да документацију пошаљу електронским путем, своју пријаву могу доставити (са назнаком За излагачки конкурс”) поштом на адресу: Центар за културу Гроцка (Ранчићева кућа), Мајевичка 9, 11306 Гроцка.

Резултати конкурса и списак прихваћених пријава биће објављени до краја новембра 2020. године на сајту и ФБ страници Центра за културу Гроцка.

Напомена: Конкурсни материјал се не враћа. Услови излагања и обавезе излагача биће накнадно детаљно дефинисани, при чему Установа обезбеђује галеријски простор, поставку, каталог и ПР активности, а уметник је у обавези да рад по избору остави у збирци Центра за културу. 

Упознајте се са Ранчићевом кућом:

1. Презентација Ранчићеве куће, Завод за заштиту споменика културе града Београда:           

http://beogradskonasledje.rs/kd/zavod/grocka/ranciceva-kuca.html

2. Виртуелни обилазак Ранчићеве куће:  

https://my.matterport.com/show/?m=PLmE99TPSmU

https://my.matterport.com/show/?m=xam9w1ggP7Z

(у тренутку снимања, у галерији Ранчићеве куће налазила се поставка „VI Ликовно путовање“, годишња изложба дечјих радова насталих на едукативним Ликовним радионицама установе). 

 

 

 

 

Повезани садржај