„Варошки салон 2022.“ у Ранчићевој кући

29. новембар 2022.

 

„Варошки салон 2022.“ у Ранчићевој кући
КОНКУРС ЗА ПРАЗНИЧНУ ИЗЛОЖБУ
 
Центар за културу Гроцка - установа културе општине Гроцка расписује КОНКУРС и позива уметнике да учествују у предстојећој новогодишњој празничној изложби „Варошки салон“ у Галерији Ранчићева кућа. Изложба је продајног карактера, а конкурс је отворен за ликовне и примењене уметнике.

Електронске пријаве са назнаком „Конкурс за Варошки салон 2022“ шаљу се у периоду 1 - 12. децембра 2022. године, на е-mail адресу установе: centarzakulturugrocka@gmail.com

Заинтересовани уметници конкуришу са кратком уметничком биографијом и могу учествовати са (до) три рада малог до средњег формата (радови морају имати назначене димензије, технику, годину настанка, назив), нема котизације, а радови се након селекције предају у Ранчићевој кући дана 13,14,15. и 16. децембра 2022. године од 10 до 14 часова.
 
Групна празнична изложба „Варошки салон“ биће представљена 23. децембра 2022. у Галерији Ранчићева кућа са свечаним отварањем у 18 часова. Изложба траје до 20. јануара 2023. године.
 
*РАНЧИЋЕВА КУЋА у Гроцкој, споменик културе од великог значаја за Републику, данас је и галеријски простор Центра за културу Гроцка, установе културе градске општине Гроцка. Ранчићева кућа, лепотица народног неимарства, варошки дом Гроцке и Србије, бележи више од два века трајања и око четири деценије културне намене, а сваком посетиоцу дарује незаборавну атмосферу свог ванвременског склада и спокоја. Име је добила по породици Ранчић којој је готово два века припадала. Изграђена је крајем 18. века као породични варошки дом, чија се топлина народног неимарства по мери човека рефлектује и у 21. век. Грађена без иједног ексера, широких стреха, са дрвеним доксатом и кровом од ћерамиде, драгоцен је примерак очуваног народног градитељства. Кућа је заштићена као културно добро од великог значаја 1966. године и у њој „станује“ установа Центар за културу општине Гроцка од 2008. године. Ранчићева кућа располаже галеријским простором и пространом баштом парковског типа која се користи као летња музичка сцена, радионичарски простор и галерија на отвореном.
 
Ауторка концепта изложбе је Зорица Атић, историчарка уметности-кустос.
За додатне информације: 011 850 2321, centarzakulturugrocka@gmail.com
 

 

Повезани садржај