КОНКУРС ЗА ИЗЛАГАЧКУ СЕЗОНУ 2023. У ГАЛЕРИЈИ РАНЧИЋЕВЕ КУЋЕ

24. август 2022.

 

Центар за културу Гроцка расписује Конкурс за самосталне, ауторске и групне изложбе, као и уметничке пројекте, за излагачку сезону 2023. године у Ранчићевој кући, галерији и седишту установе. Конкурс је отворен oд 25. августа до 31. октобра 2022. године.

Галеријски простор Центра за културу Гроцка налази се у оригиналном амбијенту Ранчићеве куће (60м2), старој варошкој српској кући с краја 18. и почетка 19. века. Објекат је заштићен од стране Завода за заштиту споменика културе града Београда као споменик културе од великог значаја за Републику Србију.
 
Поставке су просторно орјентисане у две просторије Ранчићеве куће, опремљене излагачким витринама (од укупно 12 витрина, 9 су просечних димензија 148x78x30цм, а 3 витрине су угаоне, просечних димензија 148x70/54x27 цм).
Такав распоред идеалан је за средње до мање формате и уметничке форме, те се заинтересовани излагачи упућују да концепт изложбе прилагоде наведеном простору и духу објекта. Кућа располаже и великом баштом парковског типа која се користи као летња музичка сцена, али и излагачки простор на отвореном (за форме у простору отпорне на атмосфералије). Видео материјал, инсталације у простору и сл., добродошли су као додатни програм. Такође, сматрају се добродошлим пријаве које укључују интеракцију са особеним споменичким идентитетом и архитектуром Ранчићеве куће - у циљу представљања уметности и њених изражајних могућности, као и повезивања ликовног концепта установе са средином у којој делује.
 
Концепте са којима конкуришу за излагање могу приложити академски образовани уметници, кустоси, колекционари, чланови реномираних струковних удружења ликовних и примењених уметности (УЛУС, УЛУПУДС), а који нису излагали у Центру за културу Гроцка у протекле 2 године.
 
Конкурсна пријава треба да садржи:

- податке о аутору (име, презиме, адреса, имејл, контакт телефон)
- идејни концепт (до 2000 карактера)
- фотографије радова (мин. 5 фотографија)
- податке о радовима (техника, димензије, година настанка)
- професионална биографија
- предлог додатних програма (уколико су планирани) током трајања изложбе.
 
Пожељно је да пријаве за конкурс буду у електронској форми. Конкурсне пријаве са потребном документацијом слати на е-адресу: centarzakulturugrocka@gmail.com, oд 25. aвгуста до 31. октобра текуће године.
Уколико уметници нису у могућности да документацију пошаљу електронским путем, своју пријаву могу доставити (са назнаком „За излагачки конкурс 2023”) поштом на адресу: Центар за културу Гроцка (Ранчићева кућа), Мајевичка 9, 11306 Гроцка.
 
Савет галерије ради у саставу реномираних уметника и стручњака у области уметности.
Ликовни Савет Ранчићеве куће чине: др ум. Анамарија Вартабедијан, сликар, проф. Зоран Ивановић, вајар, кустос Зорица Атић, историчар уметности.
Резултати конкурса и списак прихваћених пријава биће објављени до краја новембра 2022. године на сајту и ФБ страници Центра за културу Гроцка.
 
Напомена: Конкурсни материјал се не враћа. Услови излагања и обавезе излагача су дефинисани, где Установа обезбеђује галеријски простор, поставку, каталог и ПР активности, а уметник је у обавези да рад по избору остави у збирци Центра за културу.
 
Упознајте се са Ранчићевом кућом:

1. Презентација Ранчићеве куће, Завод за заштиту споменика културе града Београда:
2. Виртуелни обилазак Ранчићеве куће:
(у тренутку снимања, у галерији Ранчићеве куће налазила се поставка „VI Ликовно путовање“, годишња изложба дечјих радова насталих на едукативним Ликовним радионицама установе).

 

Повезани садржај

08децембар2023
Диван-трибина „ЧАЈАНКА СА ПОРОДИЦОМ КОСТИЋ“

Диван-трибина „ЧАЈАНКА СА ПОРОДИЦОМ КОСТИЋ“

08 децембар 2023

Добродошли у Ранчићеву кућу на диван трибину „ЧАЈАНКА СА ПОРОДИЦОМ КОСТИЋ“ новинарке Смиљане Попов „Београд за почетнике“, у петак, 15. децембра у 17 часова.