ЛИКОВНИ КОНКУРС „Mоје окружење 2018 – различитост и богатство нашег културног наслеђа“

07. мај 2018.

 

 

Центар за културу Гроцка расписује IV ЛИКОВНИ КОНКУРС намењен деци и младима са територије општине Гроцка са темом „Моје окружење“ у оквиру манифестације „Дани европске баштине“.
Конкурс је отворен од 1. априла до 15. маја 2018. године, а групна изложба најуспелијих ликовних остварења биће одржана у Ранчићевој кући током септембра месеца, у оквиру прослављања „Европске године културног наслеђа“.

Дани европске баштине су ове године у Србији у знаку теме „Европска година културног наслеђа – слављење различитости и богатства нашег културног наслеђа“. Манифестација промовише вредности културног наслеђа за друштво и наглашава важну улогу коју имају заједнице у управљању својим културним наслеђем и окружењем. У 2018. години, славимо заједничко европско културно наслеђе. У својој разноликости и богатству, културно наслеђе нас спаја и пружа нам заједничко разумевање места у којима живимо и која чине велики европски континент. Од античког
мита о Европи до данашњег дома за више од 500 милиона људи, то наслеђе проналазимо у нашим селима и градовима, замковима и црквама, уметничким делима у музејима,
али и у нашим домовима, занатима и бакиним кухињама. Као ткиво, културно наслеђе нас повезује, дајући нам прави европски идентитет, и помаже да изградимо бољу будућност за младе генерације.
Циљ конкурса Центра за културу Гроцка је подстицање деце и младих да упознају и истражују своје окружење, и на креативан начин прикажу сопствено виђење вредности непосредног окружења у коме живе. Пред учесницима је задатак да се уз помоћ одраслих упознају са културним вредностима и наслеђем, лепотом и особеностима свог краја (археолошка налазишта, винчанску културу, Касноримску гробницу у Брестовику, народно неимарство, манастир и цркве, реку Дунав, аде, воћњаке, винограде…).

Ликовни конкурс намењен је деци предшколског узраста, ученицима основних школа и средње школе Општине Гроцка. Категорије радова подељене су по старосним групама:
- предшколци
- 1-4. разред
- 5-8. разред
- средњошколци
Радови морају бити рађени самостално. Помоћ одраслих особа (васпитача, наставника, родитеља…) огледа се у упућивању на културну баштину у окружењу и циљ конкурса.
Дозвољене ликовне технике су колаж, комбиноване технике, цртеж у оловци, бојицама, воденим бојицама, туш и перо, темпера, гваш… све изузев фломастера. Формат радова може бити од величине Блока 4 и Блока 5 до формата 50 х 70цм.
Учесници предају по један рад – потписан пуним именом и презименом; назнаком разреда и одељења, односно вртићке групе; именом и презименом наставника/васпитача;називом школе и насеља.

Радове прегледа независна Ликовна комисија, која се састоји од три еминентна ликовна уметника. Комисија рангира за награде најуспелије радове у свакој од категорија и селектује избор радова за излагање на групној изложби. Изложба има за циљ да подстакне и промовише дечју креативност али и да покрене свест о важности културних вредности којима смо свакодневно окружени, а чији су будући носиоци управо деца и млади.

Изложба најуспелијих радова и додела награда по конкурсу „Моје окружење 2018 – различитост и богатство нашег културног наслеђа“ биће одржана током септембра месеца 2018. године у Ранчићевој кући, галеријском простору Центра за културу Гроцка.
Рок за достављање радова је 15. мај 2018. године.

За додатне информације:
- Центар за културу Гроцка (Ранчићева кућа), 011 850 23 21;
- Зорица Атић, ауторка изложбе 064 64 73 750

 

Повезани садржај

25мај2020
 МАГИЧНИ брег изнад Гроцке

МАГИЧНИ брег изнад Гроцке

25 мај 2020

Поводом 25. маја, дана када је рођен доживотни председник бивше Југославије, дневни лист ПОЛИТИКА доноси причу о једном од његових омиљених места.