ЛИКОВНИ КОНКУРС „Mоје окружење – уметност и забава“ пријем радова 10. мај - 10. јун 2019.

06. мај 2019.

 

 

 

- Центар за културу Гроцка расписује V дечји Ликовни конкурс „Моје окружење“, којим се стара варош крај Дунава, богата културним наслеђем, укључује у обележавање манифестације „Дани европске баштине“, ове године у Србији у знаку теме „Уметност и забава“. Конкурс је намењен деци и младима са територије општине Гроцка и отворен је у периоду 10. мај - 10. јун 2019. године.

Изложба најуспелијих радова и додела награда по конкурсу „Моје окружење – уметност и забава“ биће одржана током септембра месеца 2019. године, за „Дане европске баштине“, у Ранчићевој кући, галерији Центра за културу Гроцка.

Циљ конкурса је подстицање деце и младих да упознају и истражују своје окружење, и на креативан начин прикажу сопствено виђење његових вредности.

*Традиционална манифестација „Дани европске баштине“ промовише вредности културног наслеђа за друштво и наглашава важну улогу коју имају заједнице у управљању својим културним наслеђем и окружењем. Темом „Уметност и забава" могу бити обухваћени различити аспекти наслеђа посвећени уметности и забави који нам омогућавају да, уживањем у културним садржајима, побегнемо из свог свакодневног живота и пробудимо у себи ствараоце, заштитнике наслеђа, познаваоце уметности... Ове године циљ је да се истраже сви аспекти наслеђа, материјалног и нематеријалног, повезани са забавом. То је изузетно широка тема која покрива визуелне уметности, биоскоп, циркус, сајмове, плес, прославе, фестивале, игре, читање, музику, фотографију, радио, телевизију, позориште, туризам и спорт.

*Услови конкурса: Ликовни конкурс Центра за културу Гроцка намењен је деци предшколског узраста, ученицима основних школа и Средње школе општине Гроцка. Категорије радова подељене су по старосним групама: предшколци, 1-4. разред, 5-8. разред, средњошколци.
Радови морају бити рађени самостално. Помоћ одраслих особа (васпитача, наставника, родитеља…) огледа се у упућивању на културну баштину у окружењу и тему конкурса.
Дозвољене ликовне технике су колаж, комбиноване технике, цртеж у оловци, бојицама, воденим бојицама, туш и перо, темпера, гваш… све изузев фломастера. Формат радова може бити од величине Блока 4 и Блока 5, до формата 50 х 70цм.
Учесници предају по један рад – потписан пуним именом и презименом; назнаком разреда и одељења, односно вртићке групе; именом и презименом наставника/васпитача; називом школе и насеља.

*Радове прегледа и независна Ликовна комисија, која се састоји од три еминентна ликовна уметника. Комисија рангира за награде најуспелије радове у свакој од категорија и селектује избор радова за излагање на групној изложби. Изложба има за циљ да промовише дечју креативност и покрене свест о важности културних вредности, чији су будући носиоци управо деца и млади.

За додатне информације: Центар за културу Гроцка (Ранчићева кућа), 011 850 23 21; 064 64 73 750.
Рок за достављање радова је 10. јун 2019. године.

 

Повезани садржај

25мај2020
 МАГИЧНИ брег изнад Гроцке

МАГИЧНИ брег изнад Гроцке

25 мај 2020

Поводом 25. маја, дана када је рођен доживотни председник бивше Југославије, дневни лист ПОЛИТИКА доноси причу о једном од његових омиљених места.