ЛИКОВНИ КОНКУРС „Mоје окружење – уметност и забава“ пријем радова 10. мај - 10. јун 2019.

06. мај 2019.

 

 

 

- Центар за културу Гроцка расписује V дечји Ликовни конкурс „Моје окружење“, којим се стара варош крај Дунава, богата културним наслеђем, укључује у обележавање манифестације „Дани европске баштине“, ове године у Србији у знаку теме „Уметност и забава“. Конкурс је намењен деци и младима са територије општине Гроцка и отворен је у периоду 10. мај - 10. јун 2019. године.

Изложба најуспелијих радова и додела награда по конкурсу „Моје окружење – уметност и забава“ биће одржана током септембра месеца 2019. године, за „Дане европске баштине“, у Ранчићевој кући, галерији Центра за културу Гроцка.

Циљ конкурса је подстицање деце и младих да упознају и истражују своје окружење, и на креативан начин прикажу сопствено виђење његових вредности.

*Традиционална манифестација „Дани европске баштине“ промовише вредности културног наслеђа за друштво и наглашава важну улогу коју имају заједнице у управљању својим културним наслеђем и окружењем. Темом „Уметност и забава" могу бити обухваћени различити аспекти наслеђа посвећени уметности и забави који нам омогућавају да, уживањем у културним садржајима, побегнемо из свог свакодневног живота и пробудимо у себи ствараоце, заштитнике наслеђа, познаваоце уметности... Ове године циљ је да се истраже сви аспекти наслеђа, материјалног и нематеријалног, повезани са забавом. То је изузетно широка тема која покрива визуелне уметности, биоскоп, циркус, сајмове, плес, прославе, фестивале, игре, читање, музику, фотографију, радио, телевизију, позориште, туризам и спорт.

*Услови конкурса: Ликовни конкурс Центра за културу Гроцка намењен је деци предшколског узраста, ученицима основних школа и Средње школе општине Гроцка. Категорије радова подељене су по старосним групама: предшколци, 1-4. разред, 5-8. разред, средњошколци.
Радови морају бити рађени самостално. Помоћ одраслих особа (васпитача, наставника, родитеља…) огледа се у упућивању на културну баштину у окружењу и тему конкурса.
Дозвољене ликовне технике су колаж, комбиноване технике, цртеж у оловци, бојицама, воденим бојицама, туш и перо, темпера, гваш… све изузев фломастера. Формат радова може бити од величине Блока 4 и Блока 5, до формата 50 х 70цм.
Учесници предају по један рад – потписан пуним именом и презименом; назнаком разреда и одељења, односно вртићке групе; именом и презименом наставника/васпитача; називом школе и насеља.

*Радове прегледа и независна Ликовна комисија, која се састоји од три еминентна ликовна уметника. Комисија рангира за награде најуспелије радове у свакој од категорија и селектује избор радова за излагање на групној изложби. Изложба има за циљ да промовише дечју креативност и покрене свест о важности културних вредности, чији су будући носиоци управо деца и млади.

За додатне информације: Центар за културу Гроцка (Ранчићева кућа), 011 850 23 21; 064 64 73 750.
Рок за достављање радова је 10. јун 2019. године.

 

Повезани садржај