Позив за VI групну изложбу „СТВАРАЛАЧКА ГРОЦКА 2020“

27. јун 2020.

 

Центар за културу Гроцка, установа културе Градске општине Гроцка расписује позив за шесту по реду групну изложбу радова аутора који живе и/или активно стварају на територији ове општине, под називом „СТВАРАЛАЧКА ГРОЦКА 2020“.

Позивају се ликовни и примењени уметници који живе и/или активно стварају на територији општине Гроцка да узму учешће у VI групној изложби „Стваралачка Гроцка 2020“. Конкурсни позив за пријаве учесника отворен је од 29. јуна до 07. јула 2020. године.

Групна изложба ће бити отворена и представљена јавности у петак 17. јула 2020. године од 20 часова у Ранчићевој кући, галерији Центра за културу Гроцка. 

Напомена: У складу са здравственим препорукама, свечани део догађаја биће уприличен на отвореном, на летњој сцени Ранчићеве куће, заштићеног споменика културе.

„Стваралачка Гроцка 2020“: Изложба има за циљ представљање разноврсности стваралачке продукције великог броја аутора и уметника који живе и раде на територији општине Гроцка. Окупљање и повезивање стваралаца са територије Градске општине Гроцка у оквиру групне изложбе, као и промоција њиховог рада у јавности, битан је корак ка оснаживању уметника, и уједно обогаћивању културног живота локалне заједнице.

Конкурс је намењен: академским ликовним и примењеним уметницима, члановима уметничких удружења УЛУС и УЛУПУДС, студентима уметничких школа и факултета, афирмисаним неакадемским ствараоцима, и уопште активним ауторима чији рад спада у домен ликовних и примењених уметности, а који живе и/или раде на подручју градске општине Гроцка. Конкурс је усмерен на излагање радова из актуелне продукције, настале у протекле две године, и то: слика, цртежа, накита, ситне пластике, скулптура мањег формата, графика, фотографија, занатских рукотворина, дизајна текстила… Ствараоци се представљају са по једним радом. Кустос и аутор групне изложбе од 2015. године је Зорица Атић, дипл. историчар уметности.

Важно: Галеријски простор Центра за културу Гроцка налази се у оригиналном амбијенту Ранчићеве куће (60м2), варошке куће с почетка 19. века. Објекат је заштићен од стране Завода за заштиту споменика културе града Београда као споменик културе/народног неимарства од великог значаја за РС (Више на: http://beogradskonasledje.rs/kd/zavod/grocka/ranciceva-kuca.html).

Галеријски простор обухвата две просторије опремљене са укупно 12 излагачких витрина. Галеријски простор са витринама и мобилним полицама унутар њих идеалан је за мањи до средњег формата и ситну пластику (скулптуре, примењену уметност), те молимо излагаче да величину радова прилагоде димензијама излагачког простора и духу објекта.

Ранчићева кућа располаже пространом баштом парковског типа, која се лети користи као музичка сцена, али и излагачки простор на отвореном (за форме у простору отпорне на атмосфералије).

Потребно је доставити следећу документацију:
- податке о аутору (име, презиме, адреса, контакт телефон, мејл-адреса);
- кратку радну биографију;
- визуелну документацију/радове (фотографије три рада од којих ће један бити изложен);
- податке о радовима (опис - техника, формат, година настанка).

Начин пријављивања: Конкурсне пријаве за учешће са потребном документацијом слати најкасније до 07.07.2020. године са назнаком „За конкурс – Стваралачка Гроцка 2020“, на ел. адресу Центра за културу Гроцка (centargrocka@gmail.com), или донети лично у Центар за културу Гроцка – Ранчићева кућа, Мајевичка 9 у Гроцкој, радним даном и суботом 10-12 часова.

Напомена: Рок за преузимање радова је 30 дана након завршетка изложбе (1-10. септембар 2020.).

Резултати конкурса и списак излагача биће објављени 10. јула на сајту Центра за културу Гроцка, https://www.kulturagrocka.rs/.

За додатне информације:

Центар за културу Гроцка – Ранчићева кућа, 011 850 23 21, 064 64 73 750 (centargrocka@gmail.com)

Зорица Атић, дипл. историчар уметности-кустос, 064 64 73 750

 

 

Повезани садржај