РАНЧИЋЕВА КУЋА, номинована за награду Националног Комитета ICOM Србија за музеј године

19. април 2022.

 

ПОНОСНИ на Ранчићеву кућу, наш мали а велики музеј, који је номинован за Музеј године, односно награду Националног комитета ICOM Србија.

Упознајте кандидате за ICOM награде 2022!

Музеј Године РАНЧИЋЕВА КУЋА, ЦЕНТАР ЗА КУЛТРУ ГРОЦКА - УСТАНОВА КУЛТУРЕ ОПШТИНЕ ГРОЦКА

https://www.icomnagrada.com/rancicevakuca2022

Мали, а велики музеј Ранчићева кућа је културно добро и место где култура и дословно станује, јер у њој ради Центар За Културу Гроцка. Ревитализовани варошки дом пример је добре праксе који живи као савремени културни центар, музеј, галеријски простор, ван градског језгра, успешан у раду и привлачењу публике. Центар за културу Гроцка је основан 2006. године, а оснивачка права су пренета на Општину Гроцка 2015., када постаје централни стожер културних активности свога оснивача, и прва (и једина) општинска установа културе. Седиште установе је Ранчићева кућа, културно добро од великог значаја за Републику Србију (Мајевичка 9, Гроцка). Простор установе је, из године у годину, а посебно у протеклом периоду, препознат као значајно ходочасничко место за посетиоце и излетнике, и незаобилазна тачка на културној мапи Београда. Установа пружа становницима Гроцке, али и широј публици, многобројне културне садржаје и креира аутентичан програм, реализујући рекордних 513 програма културе у 2021. години. Захваљујући проактивности руководиоца у личности Зорице Атић, реномирне историчарке уметности-кустоскиње, и могућностима простора на отвореном којим располаже, установа се успешно прилагодила новонасталој ситуацији, дајући позитиван пример функционисања у условима пандемије узроковане вирусом Ковид-19.

 

Повезани садржај

18јануар2023
Изложба дечјих радова ЛИКОВНО ПУТОВАЊЕ 2022.

Изложба дечјих радова ЛИКОВНО ПУТОВАЊЕ 2022.

18 јануар 2023

Групна изложба дечјих радова „ЛИКОВНО ПУТОВАЊЕ 2022“, биће отворена у четвртак, 26. јануара у 18 часова у Ранчићевој кући, галерији Центра за културу Гроцка.