Резултати годишњег конкурса Центра за културу Гроцка за излагачку сезону 2019. године

19. новембар 2018.

 

На конкурсни позив за излагање у Ранчићевој кући, галерији Центра за културу Гроцка, за излагачку сезону 2019. године пристигло је укупно 32 уметничка предлога. Након увида у конкурсни материјал и распоред програмских активности галерије установе за 2019. годину, комисија се одлучила за избор од 10 уметничких предлога (7 пријава по конкурсу и 3 пријаве по позиву) за које је процењено да су адекватно промишљене у односу на програмски профил галерије и специфичан простор Ранчићеве куће, споменика културе од великог значаја за РС. Селектоване изложбе уметника одабране су са циљем да укажу на могуће естетике и различите ангажованости које показују индивидуалност приступа ликовним медијима и заокружен идејни концепт.

Такође, комисија је сматрала добродошлим пријаве које укључују интеракцију са особеним споменичким идентитетом и архитектуром Ранчићеве куће, припадајућом баштом или јавним просторима Гроцке, у циљу представљања уметности и њених изражајних могућности локалној заједници, као и повезивања ликовног програма Центра за културу Гроцка са средином у којој делује.

Ликовни савет установе Центра за културу Гроцка радио је у саставу: Зорица Атић, кустос, дипл.историчар уметности; Мика Ловре, дипл. сликар; Јелене Хинић, дипл. сликар-иконописац и историчар уметности.

 

Самосталне изложбе у 2019. години (редослед излагања биће накнадно утврђен):

- Давид Вартабедијан, илустрације у комбинованој техници

- Кристина Радосављевић и Стефан Милојевић, фотографије

- Драган Крмар, скулптуре у дрвету

- др Милорад Степанов, слике, комбинована техника

- Ивана Блечић Стефановић и Вељко Вученовић, слике и цртежи, комбинована техника

- Горан Кукић, Игор Мандић и Томислав Петернек, „3 објектива“, фотографије

- Оливера Милуновић, слике на свили

 

По позиву:

- др Предраг Лојаница, цртежи

- Марко Црнобрња, скулптуре у дрвету

- Владимир Петровић, цртежи

 

Током 2019. године планиране су традиционалне групне изложбе, посвећене локалним ствараоцима попут поставке „Стваралачка Гроцка“, као и промоцији културне баштине општине Гроцка под називом „Моје окружење“, која укључује децу и омладину путем јавног конкурсног позива, у склопу манифестације Дани европске баштине. Реализоваће се и групна изложба дечијих радова „Ликовно путовање“ насталих на Ликовним радионицама установе у Гроцкој и Калуђерици, као и групна новогодишња продајна изложба „Варошки салон“ у Ранчићевој кући. У оквиру галеријског програма, омогућени су едукативни излагачки термини размене са образовним установама и установама културе у виду Гостујућих поставки/изложби.

 

Групне изложбе у 2019. години:

 

- Стваралачка Гроцка, изложба стваралаца са територије општине Гроцка

- Моје окружење, изложба дечијих радова по конкурсу и јавним позиву са темом културне баштине

- Ликовно путовање, изложба дечијих радова насталих на Ликовној радионици установе

- Варошки салон, новогодишња продајна изложба

- Гостујућа изложба (два термина)

 

Годишњи галеријски програм установе за 2019. годину се састоји од укупно 16 изложбених термина.

 

Напомена: У случају спречености аутора за реализацију самосталног термина изложбе, Савет галерије задржава право да се одлучи за уметника по позиву, као и да допуни постојећи избор групних изложби поставком на отвореном, у амбијенту баште Ранчићеве куће.

У процесу жирирања пристиглог конкурсног материјала чланови Ликовног савета установе су се руководили излагачком политиком Ликовне галерије, пропозицијама Конкурса, актуелним токовима у визуелној уметности, продукцијом на домаћој сцени као и споменичким својствима Ранчићеве куће. Савет је уважио потребе локалне средине и публике те је предност дата уметничким предлозима са индивидуелним приступом уметника различитих генерација, наглашеном личном поетиком, строго водећи рачуна о могућностима галеријског простора и његовим специфичностима (техничке, програмске, организационе услове рада, и др.).

Комисија сматра да ће овогодишњи избор уметника и медија на најбољи начин презентовати излагачку праксу Ранчићеве куће- галеријског простора Центра за културу Гроцка. Ликовни програм установе се током година профилисао и као такав на најбољи начин презентовао локалној средини (и шире) актуелна уметничка кретања у области визуелних и савремених тенденција.

 

Повезани садржај

29март2020
Мала ликовна интернет радионица за децу

Мала ликовна интернет радионица за децу

29 март 2020

Добар дан децо, добро дошли на нашу прву Ликовну интернет радионицу! Ко може, нека изволи и нека нам се придужи. Прва тема Мале радионице је ВРАБАЦ - симбол Београда.

26март2020
Мале приче о културним добрима Гроцке

Мале приче о културним добрима Гроцке

26 март 2020

„Мале приче о културним добрима општине Гроцка“ посетиоце сајта и друштвених мрежа кроз историјске фотографије и текстове упознаје са вредностима у окружењу.