Резултати годишњег конкурса Центра за културу Гроцка за излагачку сезону 2019. године

19. новембар 2018.

 

На конкурсни позив за излагање у Ранчићевој кући, галерији Центра за културу Гроцка, за излагачку сезону 2019. године пристигло је укупно 32 уметничка предлога. Након увида у конкурсни материјал и распоред програмских активности галерије установе за 2019. годину, комисија се одлучила за избор од 10 уметничких предлога (7 пријава по конкурсу и 3 пријаве по позиву) за које је процењено да су адекватно промишљене у односу на програмски профил галерије и специфичан простор Ранчићеве куће, споменика културе од великог значаја за РС. Селектоване изложбе уметника одабране су са циљем да укажу на могуће естетике и различите ангажованости које показују индивидуалност приступа ликовним медијима и заокружен идејни концепт.

Такође, комисија је сматрала добродошлим пријаве које укључују интеракцију са особеним споменичким идентитетом и архитектуром Ранчићеве куће, припадајућом баштом или јавним просторима Гроцке, у циљу представљања уметности и њених изражајних могућности локалној заједници, као и повезивања ликовног програма Центра за културу Гроцка са средином у којој делује.

Ликовни савет установе Центра за културу Гроцка радио је у саставу: Зорица Атић, кустос, дипл.историчар уметности; Мика Ловре, дипл. сликар; Јелене Хинић, дипл. сликар-иконописац и историчар уметности.

 

Самосталне изложбе у 2019. години (редослед излагања биће накнадно утврђен):

- Давид Вартабедијан, илустрације у комбинованој техници

- Кристина Радосављевић и Стефан Милојевић, фотографије

- Драган Крмар, скулптуре у дрвету

- др Милорад Степанов, слике, комбинована техника

- Ивана Блечић Стефановић и Вељко Вученовић, слике и цртежи, комбинована техника

- Горан Кукић, Игор Мандић и Томислав Петернек, „3 објектива“, фотографије

- Оливера Милуновић, слике на свили

 

По позиву:

- др Предраг Лојаница, цртежи

- Марко Црнобрња, скулптуре у дрвету

- Владимир Петровић, цртежи

 

Током 2019. године планиране су традиционалне групне изложбе, посвећене локалним ствараоцима попут поставке „Стваралачка Гроцка“, као и промоцији културне баштине општине Гроцка под називом „Моје окружење“, која укључује децу и омладину путем јавног конкурсног позива, у склопу манифестације Дани европске баштине. Реализоваће се и групна изложба дечијих радова „Ликовно путовање“ насталих на Ликовним радионицама установе у Гроцкој и Калуђерици, као и групна новогодишња продајна изложба „Варошки салон“ у Ранчићевој кући. У оквиру галеријског програма, омогућени су едукативни излагачки термини размене са образовним установама и установама културе у виду Гостујућих поставки/изложби.

 

Групне изложбе у 2019. години:

 

- Стваралачка Гроцка, изложба стваралаца са територије општине Гроцка

- Моје окружење, изложба дечијих радова по конкурсу и јавним позиву са темом културне баштине

- Ликовно путовање, изложба дечијих радова насталих на Ликовној радионици установе

- Варошки салон, новогодишња продајна изложба

- Гостујућа изложба (два термина)

 

Годишњи галеријски програм установе за 2019. годину се састоји од укупно 16 изложбених термина.

 

Напомена: У случају спречености аутора за реализацију самосталног термина изложбе, Савет галерије задржава право да се одлучи за уметника по позиву, као и да допуни постојећи избор групних изложби поставком на отвореном, у амбијенту баште Ранчићеве куће.

У процесу жирирања пристиглог конкурсног материјала чланови Ликовног савета установе су се руководили излагачком политиком Ликовне галерије, пропозицијама Конкурса, актуелним токовима у визуелној уметности, продукцијом на домаћој сцени као и споменичким својствима Ранчићеве куће. Савет је уважио потребе локалне средине и публике те је предност дата уметничким предлозима са индивидуелним приступом уметника различитих генерација, наглашеном личном поетиком, строго водећи рачуна о могућностима галеријског простора и његовим специфичностима (техничке, програмске, организационе услове рада, и др.).

Комисија сматра да ће овогодишњи избор уметника и медија на најбољи начин презентовати излагачку праксу Ранчићеве куће- галеријског простора Центра за културу Гроцка. Ликовни програм установе се током година профилисао и као такав на најбољи начин презентовао локалној средини (и шире) актуелна уметничка кретања у области визуелних и савремених тенденција.

 

Повезани садржај

24септембар2020
Свечаност отварања изложбе „Народно градитељство – споменик културе данас“ за Дане европске баштине 2020.

Свечаност отварања изложбе „Народно градитељство – споменик културе данас“ за Дане европске баштине 2020.

24 септембар 2020

Гостујућа изложба „Народно градитељство – споменик културе данас“ Завода за заштиту споменика културе града Београда у Ранчићевој кући и "Дани европске баштине"