Резултати годишњег конкурса за излагачку сезону 2020. године

06. децембар 2019.

 

На конкурсни позив за излагање у Ранчићевој кући, галерији Центра за културу Гроцка, за излагачку сезону 2020. године пристигло је укупно 36 уметничких предлога. Након увида у конкурсни материјал и распоред програмских активности галерије установе за 2020. годину, комисија се одлучила за 10 пријава, од којих је за 9 процењено да су адекватно промишљене у односу на програмски профил галерије, димензије простора, излагачке витрине и специфичан простор Ранчићеве куће, споменика културе од великог значаја за Републику Србију, а једна пријава је задржана уколико се укаже могућност за излагање. Такође, опредељен је и термин за гостујућу изложбу установа културе (музеја или галерије).

Током 2019. године планиране су традиционалне групне изложбе, посвећене локалним ствараоцима попут поставке „Стваралачка Гроцка“, као и промоцији културне баштине општине Гроцка под називом „Моје окружење“, која укључује децу и омладину путем јавног конкурсног позива, у склопу манифестације Дани европске баштине. Реализоваће се и групна изложба дечијих радова „Ликовно путовање“ насталих на Ликовним радионицама установе,  групна изложба радова Ликовне колоније ГО Гроцка из текуће продукције, као и групна Новогодишња продајна изложба „Варошки салон“ у Ранчићевој кући.  

Годишњи галеријски програм установе за 2020. годину се састоји од укупно 15 изложбених термина.

Самосталне изложбе у 2020. години (редослед излагања биће накнадно утврђен):

Анамарија Вартабедијан

Немања Обрадовић

Марија Наранџић

Невена Црногорац

Зоран Милутиновић

Јелена Витаз

Даница Веселиновић

Давид Атанасоски

Мила Гајин

Резервни термин:

Биљана Миленовић

Напомена: У случају спречености аутора за реализацију самосталног термина изложбе, Савет галерије задржава право да се одлучи за уметника назначеног у оквиру тзв. резервног термина, и по позиву.

Гостујућа изложба  – сарадња са установама културе


Групне изложбе у 2020. години:

- Стваралачка Гроцка, изложба стваралаца са територије општине Гроцка

- Моје окружење, изложба дечијих радова по конкурсу и јавном позиву са темом културне баштине (у оквиру манифестације „Дани европске баштине“)

- Ликовно путовање, изложба дечијих радова насталих на Ликовној радионици установе

- Варошки салон, новогодишња изложба

- Ликовна колонија ГО Гроцка, групна изложба текуће продукције

У процесу жирирања пристиглог конкурсног материјала чланови Ликовног савета установе су се руководили излагачком политиком Ликовне галерије, пропозицијама Конкурса, актуелним токовима у визуелној уметности, продукцијом на домаћој сцени као и споменичким својствима Ранчићеве куће. Селектоване изложбе уметника одабране су са циљем да укажу на могуће естетике и различите ангажованости које показују индивидуалност и разноврсност приступа ликовним медијима, као и заокружен идејни концепт. Савет је уважио потребе локалне средине за едукацијом публике те је предност дата уметничким предлозима са индивидуалним приступом уметника различитих генерација, наглашеном личном поетиком, различитим ликовним техникама, водећи рачуна о могућностима галеријског простора и његовим специфичностима (као што су технички, програмски, организациони, просторни услови, и др.). Комисија је посебно вредновала пријаве које укључују интеракцију са особеним споменичким идентитетом и амбијентом Ранчићеве куће, у циљу представљања уметности и њених изражајних могућности локалној заједници.

Закључак комисије јесте и да многе пријаве нису адекватно промишљене у смислу могућности и карактеристика излагачког простора Ранчићеве куће, почев од превеликог формата, те да је евидентно да значајан број уметника не прилагођава своје концепте појединачним галеријским позивима и условима конкурса.

Међусобне обавезе биће дефинисане накнадно. Најчешћа пракса је да Установа обезбеђује галеријски простор, ПР активност, штампу каталога, позивница и флајера, по потреби текст за каталог, као и поставку изложбе, док уметници сносе трошкове превоза радова, репрезентације приликом отварања поставке и прилажу један рад по свом избору у збирку установе.  

Ликовни савет установе Центра за културу Гроцка радио је у саставу: Зорица Атић, кустос, дипл. историчар уметности; Мика Ловре, дипл. сликар; Јеленa Хинић, дипл. сликар-иконописац и историчар уметности.

 

 

Повезани садржај

29септембар2022
Медији најављују Променаду грочанском чаршијом

Медији најављују Променаду грочанском чаршијом

29 септембар 2022

Електронски медији најављују Променаду знаменитим местима и културним добрима Гроцке „Од српског варошког дома до незаборавног YУ гламура“ у недељу 2. октобра у 13ч.

28септембар2022
Ликовна радионица Центра за културу учествује на 57. Дечјем октобарском салону МПУ

Ликовна радионица Центра за културу учествује на 57. Дечјем октобарском салону МПУ

28 септембар 2022

Центар за културу Гроцка са дечјим радовима насталим на ликовнoj радионици „Ликовно путовање“ у Гроцкој учествује на 57. Дечјем октобарском салону МПУ у Београду.