Резултати годишњег конкурса за излагачку сезону 2021. године

30. новембар 2020.

 

На конкурсни позив за излагање у Ранчићевој кући, галерији Центра за културу Гроцка, током излагачке сезоне 2021. године пристигло је укупно 20 уметничких предлога.

Ликовни савет Центра за културу Гроцка је заседао и определио годишњи галеријски програм установе за 2021. годину. Галеријски програм се састоји од укупно 13 изложбених термина, од чега: самосталних 7, традиционалних групних 4, и гостујућих изложби 2. У оквиру самосталних термина, Ликовни савет је одлучио да изађе у сусрет уметницима који из објективних разлога нису успели да реализују додељене термине у претходној години, и омогући им излагање у 2021. 

У процесу жирирања пристиглог конкурсног материјала чланови Ликовног савета установе су се руководили излагачком политиком Ликовне галерије, пропозицијама Конкурса, актуелним токовима у визуелној уметности, продукцијом на домаћој сцени, споменичким својствима Ранчићеве куће, као и пандемијским условима рада у актуелној ситуацији. 

Ликовни савет се одлучио за 7 самосталних излагачких термина (од чега су 3 пренета из претходне године и 4 новоодабрана), за које је процењено да су адекватно промишљени у односу на програмски профил галерије, димензије простора, излагачке витрине и специфичан простор Ранчићеве куће, споменика културе од великог значаја за Републику Србију, а 2 пријаве су  задржане у форми резервног излагачког концепта, уколико се укаже могућност за излагање, односно, уколико не буде могућности за реализацију додељених термина. Такође, опредељна су и термина за гостујуће изложбе (које се традиционално реализују у сарадњи са установама културе, струковним удружењима итд), као и 4 термина за традиционалне групне изложбе установе.

САМОСТАЛНЕ ИЗЛОЖБЕ У 2021. ГОДИНИ (7 изложби). Редослед излагања биће накнадно утврђен:

1. Пренети термини за излагање  из 2020. (3 термина): Установа је због укупне безбедоносне ситуације, која је затекла читав свет, изашла у сусрет уметницима у 2020. години, те су три нереализована термина пренета у 2021. годину. Термини нису реализовани због: увођења ванредног стања – 1 термин, немогућности аутора да допутују из иностраних земаља у којима живе и раде – 2 термина:

- Немања Обрадовић
- Давид Атанасоски
- Мила Гајин

 2. Нови термини за излагање (4 термина): Ликовни савет се одлучио за 4 пријаве, за које је процењено да су адекватно промишљене у односу на програмски профил галерије, димензије простора, излагачке витрине и специфичан простор Ранчићеве куће, споменика културе од великог значаја за Републику Србију. 

- Јелена Хинић
- Данијела Парацки, уз препоруку да поставка обухвати и принтове изгледа књига већег формата
- Групна изложба „Закорачи у нашу причу“, илустратори за децу
- Јован Спасић – уз препоруку да поред већих, изложи и мање формате у оквиру поставке због карактеристика изложбеног простора.

Резервни термини:

- Миљана Раденковић, уз препоруку да поставка обухвати и принтове изгледа књига већег формата - уколико се укаже могућност за излагање.
- Даница Трајковић

Напомена: У случају спречености аутора за реализацију самосталног термина изложбе,  Савет галерије задржава право да се одлучи за уметника назначеног у оквиру тзв. резервног термина, и по позиву.

 

ГРУПНЕ ИЗЛОЖБЕ У 2021. ГОДИНИ (4 изложбе), планиране су традиционалне групне изложбе:

- Стваралачка Гроцка, изложба стваралаца са територије општине Гроцка

- Ликовно путовање, изложба дечијих радова насталих на Ликовној радионици установе

- Варошки салон, новогодишња изложба

- Ликовна колонија ГО Гроцка, групна изложба текуће продукције

ГОСТУЈУЋЕ ИЗЛОЖБЕ У 2021. ГОДИНИ (2 изложбе) - програм сарадње са установама културе и јавним сектором.

 

Селектоване изложбе уметника одабране су са циљем да укажу на могуће естетике и различите ангажованости, које показују индивидуалност и разноврсност приступа ликовним медијима, као и заокружен идејни концепт. Савет је уважио потребе локалне средине за едукацијом публике те је предност дата уметничким предлозима са индивидуалним приступом уметника, наглашеном личном поетиком, различитим ликовним техникама, водећи рачуна о могућностима галеријског простора и његовим специфичностима (као што су технички, програмски, организациони, просторни услови, и др.). Комисија је посебно вредновала пријаве које укључују интеракцију са особеним споменичким идентитетом и амбијентом Ранчићеве куће, у циљу представљања уметности и њених изражајних могућности локалној заједници.

Један од закључака комисије јесте и да поједине пријаве нису адекватно промишљене у смислу могућности и карактеристика излагачког простора Ранчићеве куће, почев од неадекватног формата и техничких могућности реализације, те молимо уметнике да обрате пажњу на карактеристике простора за који конкуришу.

Kонкурсни материјал је био разноврстан и конкурентан, тако да овом приликом честитамо свим кандидатима, и желимо пуно успеха у даљем раду.

Међусобне обавезе биће дефинисане накнадно. Најчешћа пракса је да Установа обезбеђује галеријски простор, ПР активност, штампу каталога, позивница и флајера, по потреби текст за каталог, као и поставку изложбе, док уметници сносе трошкове превоза радова, репрезентације приликом отварања поставке и прилажу један рад по свом избору у збирку установе.  

Ликовни савет установе Центра за културу Гроцка радио је у саставу: др ум. Анамарија Вартабедијан, сликар; проф. Зоран Ивановић, вајар, Зорица Атић, историчар уметности – кустос.

 

 

 

Повезани садржај

22јун2021
„Музика за понети“ из баште Ранчићеве куће

„Музика за понети“ из баште Ранчићеве куће

22 јун 2021

Концертом класичне музике за два клавира „Музика за понети“ на летњој сцени Ранчићеве куће, седишта Центра за културу Гроцка, представио се клавирски дуо у саставу