Резултати годишњег конкурса за излагачку сезону 2021. године

30. новембар 2020.

 

На конкурсни позив за излагање у Ранчићевој кући, галерији Центра за културу Гроцка, током излагачке сезоне 2021. године пристигло је укупно 20 уметничких предлога.

Ликовни савет Центра за културу Гроцка је заседао и определио годишњи галеријски програм установе за 2021. годину. Галеријски програм се састоји од укупно 13 изложбених термина, од чега: самосталних 7, традиционалних групних 4, и гостујућих изложби 2. У оквиру самосталних термина, Ликовни савет је одлучио да изађе у сусрет уметницима који из објективних разлога нису успели да реализују додељене термине у претходној години, и омогући им излагање у 2021. 

У процесу жирирања пристиглог конкурсног материјала чланови Ликовног савета установе су се руководили излагачком политиком Ликовне галерије, пропозицијама Конкурса, актуелним токовима у визуелној уметности, продукцијом на домаћој сцени, споменичким својствима Ранчићеве куће, као и пандемијским условима рада у актуелној ситуацији. 

Ликовни савет се одлучио за 7 самосталних излагачких термина (од чега су 3 пренета из претходне године и 4 новоодабрана), за које је процењено да су адекватно промишљени у односу на програмски профил галерије, димензије простора, излагачке витрине и специфичан простор Ранчићеве куће, споменика културе од великог значаја за Републику Србију, а 2 пријаве су  задржане у форми резервног излагачког концепта, уколико се укаже могућност за излагање, односно, уколико не буде могућности за реализацију додељених термина. Такође, опредељна су и термина за гостујуће изложбе (које се традиционално реализују у сарадњи са установама културе, струковним удружењима итд), као и 4 термина за традиционалне групне изложбе установе.

САМОСТАЛНЕ ИЗЛОЖБЕ У 2021. ГОДИНИ (7 изложби). Редослед излагања биће накнадно утврђен:

1. Пренети термини за излагање  из 2020. (3 термина): Установа је због укупне безбедоносне ситуације, која је затекла читав свет, изашла у сусрет уметницима у 2020. години, те су три нереализована термина пренета у 2021. годину. Термини нису реализовани због: увођења ванредног стања – 1 термин, немогућности аутора да допутују из иностраних земаља у којима живе и раде – 2 термина:

- Немања Обрадовић
- Давид Атанасоски
- Мила Гајин

 2. Нови термини за излагање (4 термина): Ликовни савет се одлучио за 4 пријаве, за које је процењено да су адекватно промишљене у односу на програмски профил галерије, димензије простора, излагачке витрине и специфичан простор Ранчићеве куће, споменика културе од великог значаја за Републику Србију. 

- Јелена Хинић
- Данијела Парацки, уз препоруку да поставка обухвати и принтове изгледа књига већег формата
- Групна изложба „Закорачи у нашу причу“, илустратори за децу
- Јован Спасић – уз препоруку да поред већих, изложи и мање формате у оквиру поставке због карактеристика изложбеног простора.

Резервни термини:

- Миљана Раденковић, уз препоруку да поставка обухвати и принтове изгледа књига већег формата - уколико се укаже могућност за излагање.
- Даница Трајковић

Напомена: У случају спречености аутора за реализацију самосталног термина изложбе,  Савет галерије задржава право да се одлучи за уметника назначеног у оквиру тзв. резервног термина, и по позиву.

 

ГРУПНЕ ИЗЛОЖБЕ У 2021. ГОДИНИ (4 изложбе), планиране су традиционалне групне изложбе:

- Стваралачка Гроцка, изложба стваралаца са територије општине Гроцка

- Ликовно путовање, изложба дечијих радова насталих на Ликовној радионици установе

- Варошки салон, новогодишња изложба

- Ликовна колонија ГО Гроцка, групна изложба текуће продукције

ГОСТУЈУЋЕ ИЗЛОЖБЕ У 2021. ГОДИНИ (2 изложбе) - програм сарадње са установама културе и јавним сектором.

 

Селектоване изложбе уметника одабране су са циљем да укажу на могуће естетике и различите ангажованости, које показују индивидуалност и разноврсност приступа ликовним медијима, као и заокружен идејни концепт. Савет је уважио потребе локалне средине за едукацијом публике те је предност дата уметничким предлозима са индивидуалним приступом уметника, наглашеном личном поетиком, различитим ликовним техникама, водећи рачуна о могућностима галеријског простора и његовим специфичностима (као што су технички, програмски, организациони, просторни услови, и др.). Комисија је посебно вредновала пријаве које укључују интеракцију са особеним споменичким идентитетом и амбијентом Ранчићеве куће, у циљу представљања уметности и њених изражајних могућности локалној заједници.

Један од закључака комисије јесте и да поједине пријаве нису адекватно промишљене у смислу могућности и карактеристика излагачког простора Ранчићеве куће, почев од неадекватног формата и техничких могућности реализације, те молимо уметнике да обрате пажњу на карактеристике простора за који конкуришу.

Kонкурсни материјал је био разноврстан и конкурентан, тако да овом приликом честитамо свим кандидатима, и желимо пуно успеха у даљем раду.

Међусобне обавезе биће дефинисане накнадно. Најчешћа пракса је да Установа обезбеђује галеријски простор, ПР активност, штампу каталога, позивница и флајера, по потреби текст за каталог, као и поставку изложбе, док уметници сносе трошкове превоза радова, репрезентације приликом отварања поставке и прилажу један рад по свом избору у збирку установе.  

Ликовни савет установе Центра за културу Гроцка радио је у саставу: др ум. Анамарија Вартабедијан, сликар; проф. Зоран Ивановић, вајар, Зорица Атић, историчар уметности – кустос.

 

 

 

Повезани садржај

18септембар2023
Ансамбл JANUSZ PRUSINOWSKI KOMPANIA у Ранчићевој кући

Ансамбл JANUSZ PRUSINOWSKI KOMPANIA у Ранчићевој кући

18 септембар 2023

Ансамбл JANUSZ PRUSINOWSKI KOMPANIA из Пољске наступиће у петак, 22. септембра у 19.30h у оквиру „Музичке баште“ Ранчићеве куће и манифестације „Дани европске баштине“.