РЕЗУЛТАТИ ГОДИШЊЕГ КОНКУРСА за излагачку сезону 2022. године

29. новембар 2021.

 

На конкурсни позив за излагање у галерији Центра за културу Гроцка током предстојеће излагачке сезоне 2022. године, пристигло је укупно 34 предлога. Ликовни савет Центра за културу Гроцка је заседао и определио годишњи галеријски програм установе за 2022. годину.
Галеријски програм се састоји од укупно 13 изложбених термина, од чега:
самосталних изложби 7, гостујућих 2, традиционалних групних 4.
 
У процесу жирирања пристиглог конкурсног материјала чланови Ликовног савета установе су се руководили излагачком политиком Галерије Ранчићева кућа, пропозицијама Конкурса, актуелним токовима у визуелној уметности, продукцијом на домаћој сцени, споменичким својствима Ранчићеве куће, као и условима рада у актуелној ситуацији.
 
Ликовни савет се одлучио за 7 самосталних излагачких термина за које је процењено да су адекватно промишљени у односу на програмски профил галерије, димензије простора, излагачке витрине и специфичан простор Ранчићеве куће, споменика културе од великог значаја за Републику Србију, док су 3 пријаве задржане у форми резервног излагачког концепта, уколико се укаже могућност за излагање, односно, уколико не буде могућности за реализацију додељених термина.
Такође, опредељена су и 2 термина за гостујуће изложбе (које се традиционално реализују у сарадњи са установама културе, струковним удружењима итд), као и 4 термина за традиционалне групне изложбе установе.
 
* САМОСТАЛНЕ ИЗЛОЖБЕ У 2022. ГОДИНИ (7 изложби):
 
Ликовни савет се одлучио за пријаве, за које је процењено да су адекватно промишљене у односу на програмски профил галерије, димензије простора, излагачке витрине и специфичан простор Ранчићеве куће, споменика културе од великог значаја за Републику Србију. Редослед излагања биће накнадно утврђен:
 
- Александар Спасић, Лесковац
- мр ум. Љубинка Буба Ђурђевић, Београд
- Ненад Зељић, Београд
- Милица Живадиновић, Београд
- Софија Ракиџић, Београд
- Биљана Михајловић, Београд
- Иван Максимовић, Приштина
 
Резервни термини:
 
- др ум. Вера Марковић
- Ивана Давидовић Ивезић
- Филип Ристић, Штрпце КиМ
 
Напомена: У случају спречености аутора за реализацију самосталног термина изложбе, Савет галерије задржава право да се одлучи за уметника назначеног у оквиру тзв. резервног термина, и по позиву.
 
* ГОСТУЈУЋЕ ИЗЛОЖБЕ У 2022. ГОДИНИ (2 изложбе) - програм сарадње са установама културе и јавним сектором:
 
- Друштво конзерватора Србије, обележавање јубиларних 50 година од оснивања.
- Институт за хистологију и ембриологију, Медицински факулттет Универзитета у Београду, проф др Нела Пушкаш – „Проф. др Александар Ђ. Костић“.
 
* ГРУПНЕ ИЗЛОЖБЕ У 2022. ГОДИНИ (4 изложбе), планиране су традиционалне групне изложбе:
 
- Стваралачка Гроцка, изложба стваралаца са територије општине Гроцка
- Ликовно путовање, изложба дечијих радова насталих на Ликовној радионици установе
- Варошки салон, новогодишња изложба
- Ликовна колонија ГО Гроцка, групна изложба текуће продукције
 
Селектоване изложбе уметника одабране су са циљем да укажу на могуће естетике и различите ангажованости (које показују индивидуалност и разноврсност приступа ликовним медијима), баш као и заокружен идејни концепт.
 
Савет је уважио потребе локалне средине за едукацијом публике те је предност дата уметничким предлозима са индивидуалним приступом уметника, наглашеном личном поетиком, различитим ликовним техникама, водећи рачуна о могућностима галеријског простора и његовим специфичностима (као што су технички, програмски, организациони, просторни услови, и др.).
 
Комисија је посебно вредновала пријаве које укључују интеракцију са особеним споменичким идентитетом и амбијентом Ранчићеве куће, у циљу представљања уметности и њених изражајних могућности локалној заједници.
Један од закључака комисије јесте и да неки од предлога нису адекватно промишљени у односу на простор Ранчићеве куће, у смислу могућности и карактеристика излагачког простора, почев од неадекватног формата и техничких могућности реализације.
Међусобне обавезе биће дефинисане накнадно.
 
Најчешћа пракса је да Установа обезбеђује галеријски простор, ПР активност, штампу каталога, позивница и флајера, по потреби текст за каталог, као и поставку изложбе, док уметници сносе трошкове превоза радова, репрезентације приликом отварања поставке и прилажу један рад по свом избору у збирку установе.
 
Ликовни савет установе Центра за културу Гроцка радио је у саставу: др ум. Анамарија Вартабедијан, сликар; проф. Зоран Ивановић, вајар, Зорица Атић, историчар уметности – кустос.
 
Општи утисак Савета јесте да је конкурсни материјал ове године био веома разноврстан и конкурентан, са евидентним квалитетом, те овом приликом честитамо свим кандидатима, и желимо пуно успеха у даљем раду.


 

Повезани садржај

18јануар2023
Изложба дечјих радова ЛИКОВНО ПУТОВАЊЕ 2022.

Изложба дечјих радова ЛИКОВНО ПУТОВАЊЕ 2022.

18 јануар 2023

Групна изложба дечјих радова „ЛИКОВНО ПУТОВАЊЕ 2022“, биће отворена у четвртак, 26. јануара у 18 часова у Ранчићевој кући, галерији Центра за културу Гроцка.