УЛУС преноси: Центар за културу Гроцка расписао је конкурс за излагачку сезону 2022.

30. септембар 2021.

 

Центар за културу Гроцка расписао је Конкурс за самосталне, ауторске и групне изложбе, као и уметничке пројекте, за излагачку сезону 2022. године у Ранчићевој кући, галерији и седишту установе. Конкурс је отворен још који дан, до 30. септембра 2021. године.

Галеријски простор Центра за културу Гроцка налази се у оригиналном амбијенту Ранчићеве куће (60м2), старој варошкој српској кући с краја 18. и почетка 19. века. Објекат је заштићен од стране Завода за заштиту споменика културе града Београда као споменик културе од великог значаја за Републику Србију.

Поставке су просторно орјентисане у две просторије Ранчићеве куће, опремљене излагачким витринама (од укупно 12 витрина, 9 су просечних димензија 150x79x32,5 цм, а 3 витрине су угаоне, просечних димензија 150×79/54×29 цм).

Такав распоред идеалан је за средње до мање формате и уметничке форме, те се заинтересовани излагачи упућују да концепт изложбе прилагоде наведеном простору и духу објекта. Кућа располаже и великом баштом парковског типа која се користи као летња музичка сцена, али и излагачки простор на отвореном (за форме у простору отпорне на атмосфералије). Видео материјал, инсталације у простору и сл., добродошли су као додатни програм. Такође, сматрају се добродошлим пријаве које укључују интеракцију са особеним споменичким идентитетом и архитектуром Ранчићеве куће – у циљу представљања уметности и њених изражајних могућности, као и повезивања ликовног концепта установе са средином у којој делује.

Савет галерије ради у саставу реномираних уметника и стручњака у области уметности. Ликовни Савет Ранчићеве куће чине: др ум. Анамарија Вартабедијан, сликар, проф. Зоран Ивановић, вајар, кустос Зорица Атић, историчар уметности.

Концепте са којима конкуришу за излагање могу приложити академски образовани уметници, кустоси, колекционари, чланови реномираних струковних удружења ликовних и примењених уметности (УЛУС, УЛУПУДС), а који нису излагали у Центру за културу Гроцка у протекле 2 године.

Конкурсна пријава треба да садржи:

– податке о аутору (име и презиме, адреса, е-маил и контакт телефон)
– идејни концепт (до 2000 карактера)
– фотографије/јпг радова (мин. 5 фотографија)
– податке о радовима (техника, димензије, година настанка)
– професионалну биографију
– предлог додатних програма (уколико су планирани) током трајања изложбе.

Пожељно је да пријаве за конкурс буду у електронској форми. Конкурсне пријаве са потребном документацијом слати на е-адресу: centargrocka@gmail.com, од 05. августа до 30. септембра текуће године. Уколико уметници нису у могућности да документацију пошаљу електронским путем, своју пријаву могу доставити (са назнаком „За излагачки конкурс 2022”) поштом на адресу: Центар за културу Гроцка (Ранчићева кућа), Мајевичка 9, 11306 Гроцка.

Напомена: Конкурсни материјал се не враћа. Услови излагања и обавезе излагача су детаљно дефинисани, при чему Установа обезбеђује галеријски простор, поставку, каталог и ПР активности, а уметник је у обавези да рад по избору остави у збирци Центра за културу.

 

Упознајте се са Ранчићевом кућом:

1. Презентација Ранчићеве куће, Завод за заштиту споменика културе града Београда:

http://beogradskonasledje.rs/kd/zavod/grocka/ranciceva-kuca.html

2. Виртуелни 3D обилазак Ранчићеве куће (у тренутку снимања, у галерији Ранчићеве куће налазила се поставка „VI Ликовно путовање“, годишња изложба дечјих радова насталих на едукативним Ликовним радионицама установе):

Резултати конкурса и списак прихваћених пријава биће објављени до краја новембра 2021. године на сајту и ФБ страници Центра за културу Гроцка.

 

Вест о конкурсу се може прочитати на порталу УЛУС-а.

 

Повезани садржај