Зорица АТИЋ, директорка и кустоскиња Центра за културу Гроцка, номинована за награду Националног Комитета ICOM Србија за Музејског стручњака године

16. април 2022.

 

Драги пријатељи,
ПОНОСНИ смо што је Зорица Атић номинована за награду Националног Комитета ICOM Србија за Музејског стручњака године, у одличном друштву колега из великих националних установа културе.

Упознајте кандидате за ICOM награде 2022!

Стручњак године ЗОРИЦА АТИЋ

Кустоскиња, историчарка уметности, Центар За Културу Гроцка.
https://www.icomnagrada.com/zoricaatic2022

Зорица Атић је кустоскиња и реномирана историчарка уметности, која обавља дужност директора и главног и одговорног уредника Центра за културу Гроцка, са седиштем у Ранчићевој кући, културном добру народног градитељства, а вредне резултате постиже у областима заштите, представљања и промоције културног наслеђа, као и области модерне уметности. Наведено илуструје присуство у репрезентативним удружењима: чланица је Друштва конзерватора Србије (ДКС), Председништва ДКС, Удружења ликовних уметника примењених уметности и дизајнера Србије (УЛУПУДС), Независног удружења новинара Србије (НУНС). Њена посвећеност и професионални рад су од мале установе скромних капацитета начинили репрезентативну институцију и истакнути пример добре праксе другим установама културе. Међу бројним активностима које је организовала као директор установе, спровела као музејски стручњак, представила јавности и медијама као кустос и едукатор, на начин који далеко превазилази скромну установу са свега два запослена, издваја се богат галеријски програм са значајним изложбама, истраживање и промовисање културно-историјске баштине Гроцке/Београда, рад на ревитализацији културних добара, рад на дигитализацији културних садржаја установе и виртуелним турама културним добрима Гроцке, ауторски текстови и наступи у медијима, и посебно рад на Легату Александра Костића у Гроцкој чији је иницијатор и аутор, као и запажено учешће и признања у оквиру културних манифестација, посебно „Музеји за 10“ и „Дани европске баштине“.

Мишљења колега о раду Зорице Атић можете погледати овде:

https://www.icomnagrada.com/_files/ugd/dde6ae_4170f0e8dfb143b9be53c1c97211b77f.pdf

Више о раду Зорице Атић можете прочитати овде: 

https://www.icomnagrada.com/zoricaatic2022

 

 

 

Повезани садржај

18јануар2023
Изложба дечјих радова ЛИКОВНО ПУТОВАЊЕ 2022.

Изложба дечјих радова ЛИКОВНО ПУТОВАЊЕ 2022.

18 јануар 2023

Групна изложба дечјих радова „ЛИКОВНО ПУТОВАЊЕ 2022“, биће отворена у четвртак, 26. јануара у 18 часова у Ранчићевој кући, галерији Центра за културу Гроцка.