ДАНИ ЕВРОПСКЕ БАШТИНЕ у Гроцкој

14. септембар 2021.

 

Као и претходних година, јесен је у старој вароши на Дунаву, резервисана за Дане европске баштине, а Центар за културу Гроцка се у овогодишњу културно-туристичку манифестацију са темом „Наслеђе за све“, укључујe разноврсним предлозима програма у мрежи сарадње са установама културе, организацијама и стручним тимовима - и посебно са Центром за урбани развој у примени 3Д технологија за представљање културног наслеђа, Смиљаном Попов, новинарком и ауторком серијала „Београд за почетнике“, као и реномираним музичким уредником Бојаном Ђорђевићем.
 
У знаку овогодишње теме Дана европске баштине који славе културно наслеђе и његову најширу доступност публици свих узраста и категорија, као и интеракцију са окружењем, у складу са актуелном ситуацијом, предлози су конципирани и кроз бројне дигиталне садржаје. Обухваћени су различити аспекти наслеђа са којим живимо, материјалног и посебно нематеријалног, а који нам омогућавају да продубимо везе са знањем, традицијом и вештинама које су дефинисале наше окружење.
 
Планирани су следећи културно-образовни и културно-туристички садржаји:

Сажетак програма
 
Самостална изложба у галерији Ранчићеве куће „ХАРМОНИЈА КЊИГЕ“, ауторке Данијеле Парацки, дипл. дизајнера графике, групна изложба радова са 23. Ликовне колоније ГО Гроцка „ИМПРЕСИЈЕ“, концерти у „МУЗИЧКОЈ БАШТИ“ Ранчићеве куће, заштићеног културног добра, и то - Majamisty trio (џез), EJO/Ethno Jazz Orchestra (етно џез), Хор Дечијег културног центра Београд, руска Этностудия „Другие берега“, затим ОНЛАЈН+ПИКНИК ТРИБИНА у сарадњи са Смиљаном Попов и „Београдом за почетнике“, техничка платформа „OCOLO“ digital (у башти Ранчићеве куће), и атрактивна ВИДЕОТЕКА сачињена од 7 едукативних тематских емисија серијала „Београд за почетнике“ посвећених културној баштини Гроцке, као и СТРУЧНА ВОЂЕЊА знаменитостима и заштићеним културним добрима (Ранчићева кућа, Грочанска чаршија, Легат др Александра Костића, легендарни ресторан „Виногради“) са специјал-програмом - гостујућим кустоским вођењима, такође и виртуелне 3Д ПРЕЗЕНТАЦИЈЕ (Ранчићева кућа, Легат др Александра Костића, Касно-римска гробница у Брестовику) у сарадњи са Центром за урбани развој, и за најмлађе тематска ЛИКОВНА РАДИОНИЦА „Ликовно путовање наслеђем“ и АРХЕОЛОШКА РАДИОНИЦА „Келти на тлу Гроцке“ у сарадњи са Музејом града Београда, намењене за основце.
 
Реализација програма је омогућена подршком Министарства културе и информисања Републике Србије, Секретаријата за културу Града Београда и општине Гроцка.
 
Детаљан опис програма:
 
ГАЛЕРИЈСКИ ПРОГРАМ Центра за културу Гроцка
 
1. Самостална изложба „Хармонија књиге“, ауторке Данијеле Парацки, дипл. дизајнера графике
Место одржавања: Ранчићева кућа - Центар за културу Гроцка
Термин: петак 17. септембар у 19 часова
Организатор: Центар за културу Гроцка
 
Самостална изложба „Хармонија књиге“ у Ранчићевој кући лично је виђење уредника са којима ауторка изложбе 25 година сарађује у графичком обликовању књиге. Кроз педесет реализованих публикација, одабрани уредници испричаће нам сопствени доживљај заједничког процеса стварања који се састоји од разговора, учења, истраживања, неслагања, прожимања идеја и померања сопствених граница. Овакав приступ раду, тимски је у сваком свом сегменту обликовања и неопходан у чину стварања. Уједно представља ново, интимно гледање на процес обликовања књиге аутора/дизајнера Данијеле Парацки. Изложба се састоји из 50 реализованих публикација и 8 паноа са текстом сваког од аутора/уредника.
 
2. Ликовна колонија ГО Гроцка, групна изложба „Импресије“
Место одржавања: Галерија Ранчићева кућа, Центар за културу Гроцка
Термин: 8. октобар 2021. године
Организатори: Градска општина Гроцка и Центар за културу Гроцка
 
23. по реду Ликовна колонија општине Гроцка је традиционалан уметнички догађај вишедеценијске манифестације „Грочанске свечаности“. Имајући у виду да је колонија основана 1998. године, да свега две општине српске престонице негују ову врсту уметничког окупљања, те да је кроз ову манифестацију до сада прошло више од две стотине реномираних уметника, она данас спада у културне манифестације од значаја за град Београд, а као ретко која београдска општина, Градска општина Гроцка поседује богату уметничку збирку. У оквиру 53. манифестације „Грочанске свечаности“ општине Гроцка, одржана је Ликовна колонија у којој је учествовало 12 академских стваралаца. Свој уметнички концепт колонија заснива на лепотама природног окружења по коме је општина Гроцка добила назив „српска“ или „мала Калифорнија”, богатом културном наслеђу по коме је чувена, као и на ауторском печату учесника, који ликовно преносе и трајно остављају свој доживљај старе вароши на Дунаву.
 
* Ликовна колонија општине Гроцка са изложбом радова је подржана и суфинансирана средствима Града Београда – Секретаријата за културу.

МУЗИЧКИ ПРОГРАМ „МУЗИЧКА БАШТА“ Центра за културу Гроцка
Место одржавања: башта Ранчићеве куће, Центар за културу Гроцка
Термини одржавања:
- 21. септембар у 20 часова - EJO/Ethno Jazz Orchestra (етно џез),
 
Током трајања манифестације наступиће и:
 
- Этностудия „Другие берега“, руска етно-радионица,
- Хор Дечијег културног центра Београд,
 
У амбијенту баште Ранчићеве куће, заштићеног културног добра грочанске вароши, летњи музички и фестивалски програм „Музичка башта“ Центра за културу Гроцка током 2021. године представља гостујуће саставе из земље и региона. Програм обухвата мултикултурални приступ и музику различитих жанрова, са акцентом на аутентичном и ауторском изразу који је најмање заступљен у јавном и медијском простору.
 
*Музички програм „Музичка башта“ Центра за културу Гроцка је подржан и суфинансиран средствима Републике Србије – Министарства културе и информисања, средствима Града Београда – Секретаријата за културу, као и подршком Општине Гроцка.

Сарадња са „БЕОГРАДОМ ЗА ПОЧЕТНИKЕ“ - Смиљаном Попов, новинарком и ауторком серијала у оквиру манифестације „Дани европске баштине“:
 
1. ВИДЕОТЕКА „Београд за почетнике“ - 5 дестинација које морате посетити у Гроцкој, доступна на сајту Центра за културу Гроцка и друштвеним мрежама, као својеврсни едукативни водич кроз културно наслеђе Гроцке, са акцентом на садржајима који имају шири, европски значај.
Састоји се од е-презентације емисија серијала „Београд за почетнике“, уторком током трајања манифестације.
 
- Kасно-римска гробница у Брестовику - ОТKРИЋЕ МИСТЕРИОЗНЕ ГРОБНИЦЕ - Београд за почетнике
- Винча и Старчево - Брисел каменог доба, где је настала Европа- БЕОГРАД ЗА ПОЧЕТНИKЕ - Kо су били први прави Београђани
- Ранчићева кућа - заштићени споменик културе од великог значаја-АРХЕОЛОШKО ОТKРИЋЕ НА АУТОБУСKОЈ СТАНИЦИ - Београд за почетнике
- Радмиловац- Огледно добро Пољопривредног факултета - ПРВИ СТАНОВНИЦИ СРБИЈЕ - ПРВИ ГРАД У ЕВРОПИ - СРПСKИ KРЕМЕНKО И KАМЕНKО -
Београд за почетнике - Насеље праисторијског рибара
- Легат др Александра Костића у Грочанској чаршији
У KАБИНЕТУ РЕТKОСТИ СРПСKОГ ЛЕОНАРДА ДА ВИНЧИЈА - БЕОГРАД ЗА ПОЧЕТНИKЕ (1. ДЕО)
У KАБИНЕТУ ЧУДА СРПСKОГ ГЕНИЈА - БЕОГРАД ЗА ПОЧЕТНИKЕ ( 2. ДЕО)
- БЕОГРАДСKА KАЛИФОРНИЈА илити ЧАРОБНИ БРЕГ - Београд за почетнике

2. ТРИБИНСКИ ПРОГРАМ „Београд са почетнике“ On line + уживо у Ранчићевој кући, ПУТУЈУЋИ КАБИНЕТ – KАД НАША, А ЕВРОПСКА БАШТИНА ОЖИВИ, са професором Оливером Томићем
Организатори: Центар за културу Гроцка и Смиљана Попов „Београд за почетнике“
Место одржавања: Ранчићева кућа, Центар за културу Гроцка
Термин: септембар
Гост: проф. др Оливер Томић, историчар уметности
Модератор: Смиљана Попов, ауторка и новинарка,
Техничка платформа: „OCOLO“ digital, студио за дигиталне технологије
 
Уместо у студију, овај иновативни коцепт дигиталних трибина одржава се на одабраној локацији, и помера границе двоструко уживо – „лајв“ путем дигиталне трибине, и такође уживо за публику присутну у Ранчићевој кући, заштићеном културном добру од великог значаја за нашу земљу, познатом по чаробно лепом амбијенту.
Трибина у форми часа за целу породицу, била би својеврсни преседан у нашој културној пракси, јер су публика - и ђаци и одрасли, односно деца и родитељи, на заједничком часу историје уметности за све. Kроз најпарадигматичније епизоде националне повести у светлу ширег европског круга показаћемо колико је важно познавање, учење и истраживање властите историје, уметности и образовања за савременог човека, у светлу овогодишње теме Дана европске баштине – Наслеђе за све.
 
СТРУЧНА ВОЂЕЊА знаменитим местима и културним добрима Гроцке у сарадњи са „Београдом за Почетнике“ (Ресторан „Виногради“, Ранчићева кућа, Легат др Александра Костића, Грочанска чаршија)
Организатори: Центар за културу Гроцка и „Београд за почетнике“
Термини: суботом у најављеним терминима 11-13 часова током трајања Манифестације
 
Маршрута, опис:
 
Ресторан „Виногради“ у Гроцкој – место где су се одвијали незванични сусрети тзв. несврстаних земаља. Легендарни ресторан који гледа на Агино брдо у Гроцкој је у старој Југославији био стециште уметничке елите и страних делегација, а својим панорамама привлачио је бројне посетиоце и излетнике. Почев од југословенског председника Тита, овде су се окупљали званичници европских земаља, представници земаља несврстаних, глумци попут Софије Лорен, књижевници, уметници... Јединствен амбијент био је и сценографија за култне серије и филмове са доајенима домаће сцене. Панорама по којој је ресторан чувен обухвата засаде винограда, ток реке Дунав и питоме речне аде, брежуљке и кровове Гроцке, а поглед допире до Панчева и Фрушке горе, смедеревске тврђаве, вршачких винограда и румунских Карпата. Остале су забележене речи космонаута Нила Амстронга како је „одавде лепши поглед него са Месеца“. Ресторан је смештен на брду изнад саме „Грочанске чаршије”, а познат је и по заштићеном археолошком локалитету „Агино брдо“ на које непосредно гледа.
 
Ранчићева кућа у Гроцкој, заштићени споменик културе од великог значаја, подразумева сусрет са неимарством локалног поднебља чији је репрезентативни пример, с освртом на специфичан начин еколошке градње, традиционалне материјале, лепоте и вредности народног неимарства, као и примену у данашњем времену. Посетиоци ће се упознати са варошким начином живота с почетка 19. века и градитељством по мери човека. Инспиративна прича обухвата и период процвата занатства, трговине, виноградарства и воћарства, као и изградњу варошких кућа по којима је Гроцка чувена. Негујући културу сећања, прича је зачињена и спомињањем заслужних и знаменитих Грочана попут Илије Гарашанина, Васе Чарапића, др Јована Јовановића, др Александра Костића и других, који су својим деловањем омогућили напредак и развој Гроцке и оставили трага у читавој Србији.
 
Легат др Александра Костића је музеолошка поставка општине Гроцка у наменској галерији у библиотеци „Илија Гарашанин“ у Гроцкој, која указује на вредности у окружењу и на наше заједничко, европско наслеђе. Стална поставка, уређена према највишим музеолошким стандардима, отворена је 2018. године. Поставка се налази у заштићеној амбијенталној целини Грочанска чаршија – срцу старе вароши крај Дунава. Богата збирка обухвата богате археолошке и палеонтолошке налазе из Гроцке проф. др Александра Ђ. Костића, уз личне предмете који су поклон Војислава Вокија Костића, његовог сина. Свестрана личност широких интересовања, професор и научник је 30-тих година 20. века у Гроцкој приликом изградње летњиковца открио богато археолошко налазиште, и своје вредне налазе оставио општини Гроцка „као подстицај за даља истраживања“.
 
Грочанска чаршија је заштићена амбијентална целина од великог значаја за Србију, у рангу са Косанчићевим венцом, значајнија и од чувене београдске Скадарлије, формирана око Цариградског друма. Још од средине 16. века Гроцка је у турским катастарским пописима Београда и околине убележена као варошица. Почетком 19. века постаје трговачки и културни центар области, добија царинарницу, али и једну од ретких школа у Србији тог времена. Заштићена чаршија својом архитектуром и визурама и даље пружа доживљај прохујалих времена. Значајнији сачувани објекти су Апостоловићева кућа из средине 18. века, Нишлићева кућа и Савића механа с почетка 19. века. Простором доминира Црква Св. Тројице, подигнута 1883. године на темељима старијег сакралног објекта из 1828, изграђеног уз подршку кнеза Милоша Обреновића.
 
ВИРТУЕЛНЕ 3Д ПРЕЗЕНТАЦИЈЕ културних добара општине Гроцка у сарадњи са Центром за урбани развој - Ранчићеве куће, Легата др Александра Костића у Гроцкој, Касно-римске гробнице у Брестовику
 
Организатори: Центар за културу Гроцка у сарадњи са Центром за урбани развој
Техничка платформа: „OCOLO digital“ студио за дигиталне технологије
Термини: дигитална е-промоција током трајања Манифестације
Место: виртуелне 3Д туре биће доступне на сајту Центра за културу Гроцка, као и друштвеним мрежама (ФБ страна установе).
 
Уколико поседујете ВР наочаре, виртуелну туру можете да доживите, осетите и крећете се кроз простор као да сте у реалном свету. Виртуелна тура је урађена уз помоћ Matterport Pro2 3D, последња генерација хардвера намењеног за снимање 3Д Виртуелних тура и који представља златни стандард када је у питању професионално снимање ентеријера.
 
Касноримска гробница у Брестовику: Сем по живописним пејзажима под воћњацима и виноградима, Брестовик је чувен по Касно-римској гробници из III века, једном од најдрагоценијих споменика у Србији из античког периода, очуваној у тој мери да у њу може да се уђе. Налази се на приватном имању, непосредно испод хришћанског гробља. И дан-данас се у њој могу видети фреске, а приликом ископавања су пронађене камене скулптуре и три зидане гробне конструкције. Припадала је властелинској римској породици која је у III веку на терену Брестовика имала имање са вилом рустиком. Овај антички породични маузолеј се однедавно повезује и са именима великохришћанских мученика, према непотврђеном веровању да су у њој сахрањене мошти светитеља Ермила и Статоника. Касноримска гробница има статус културног добра од великог значаја за Републику Србију.
 
ЛИКОВНА РАДИОНИЦА - „Ликовно путовање наслеђем“ за основце у Гроцкој и Врчину
Организатор: Центар за културу Гроцка
Време одржавања: у периоду 20.09 – 15.10.2021. године, два пута недељно у трајању од по 90 минута за узраст од 7-11 година на две локације (Гроцка, Врчин).
Место одржавања: ОШ „Илија Гарашанин“ у Гроцкој – ликовни педагог Марион Дедић, дипл. сликарка, и ОШ „Свети Сава“ у Врчину, Доња Мала школа – ликовни педагог Мика Ловре, дипл. сликарка.
Уколико прилике и временски услови не буду погодовали, одвијаће се и електронски са недељним задацима.
Овогодишње ликовне радионице у оквиру манифестације Дани европске баштине, посвећене културном наслеђу са темом „Наслеђе за све“ одвијаће се у виду радионице „Ликовно путовање наслеђем“. Ликовна радионица Центра за културу Гроцка је намењена деци основношколског узраста. Усмерена је на упознавање са драгоценом културном баштином у окружењу, која броји културна добра од изузетног и великог значаја и подстиче везе са заједничким наслеђем у ансамблу европске и светске баштине. Због великог интересовања родитеља и деце, као и локално-специфичног приступа у оквиру неформалног образовања које допуњује образовни школски систем, ликовна радионица доприноси остваривању значајног педагошког резултата.
 
АРХЕОЛОШКА РАДИОНИЦА – „Келти на тлу Гроцке“ за основце у Гроцкој,
Организатор: Центар за културу Гроцка
Време: октобар-новембар 2021.
Радионица се реализује у сарадњи са Музејом града Београда, ГО Гроцка, ОШ „Илија Гарашанин“ у Гроцкој, Центром за урбани развој из Београда. Реализују је стручни сарадници, археолози и кустоси у непосредном раду са децом, у Ранчићевој кући, седишту установе, и ОШ „Илија Гарашанин“ у Гроцкој.
Едукативна археолошка радионица је осмишљена тако да се кроз игру и практичан рад деца петог разреда основне школе у Гроцкој упознају са археолошким ископавањима и истраживањима предмета келтске материјалне културе, методологијом рада на терену, документовањем и обрадом налаза, њиховом интерпретацијом, као и културном баштином у окружењу. Радионица је део едукативног програма Центра за културу Гроцка намењеног упознавању са културном баштином у окружењу и циљевима манифестације „Дани европске баштине“ – Наслеђе за све.
* Археолошка радионица – „Келти на тлу Гроцке“ Центра за културу Гроцка је подржана и суфинансирана средствима Града Београда – Секретаријата за културу.

Детаљи и сатнице програма биће истакнути на сајту и ФБ страни Центра за културу Гроцка, благовремено у односу на реализацију: https://www.kulturagrocka.rs/, https://www.facebook.com/kulturagrocka.
Контакт особа: Зорица Атић, директорка Центра за културу Гроцка, тел: 011 850 2321, 064 64 73 750.
 
 

 

Повезани садржај