ПРОГРАМ ЗА ДАНЕ ЕВРОПСКЕ БАШТИНЕ 2019. „Уметност и забава“

10. септембар 2019.

 

 

 

ГО Гроцка и Центар за културу Гроцка

ПРОГРАМ ЗА ДАНЕ ЕВРОПСКЕ БАШТИНЕ 2019.

„Уметност и забава


1. КУСТОСКА ВОЂЕЊА Ранчићевом кућом, Легатом др Александра Костића, Грочанском чаршијом

Ранчићева кућа у Гроцкој потиче с краја 18. века и заштићено је културно добро од великог значаја за Србију. Пружа увид у градитељство локалног поднебља чији је репрезентативни пример, еколошку градњу, традиционалне материјале, лепоту и вредности народног неимарства, као и присутност и место у данашњем времену.

Легат др Александра Костића је музеолошка поставка ГО Гроцка у галерији библиотеке „Илија Гарашанин“ у Гроцкој. Налази се у заштићеној амбијенталној целини „Грочанска чаршија“ – срцу старе вароши крај Дунава. Обухвата археолошке и палеонтолошке налазе проф. др Александра Ђ. Костића из Гроцке и Дубочаја, уз личне предмете који су поклон Војислава Вокија Костића, његовог сина.

Грочанска чаршија је заштићена културно-историјска просторна целина од великог значаја за Србију, која својом архитектуром и визурама и даље пружа доживљај прохујалих времена. Значајнији сачувани објекти су Апостоловићева кућа из средине 18. века, Нишлићева кућа и Савића механе с почетка 19. века, а доминира Црква Свете Тројице, подигнута 1883. године на темељима старијег сакралног објекта.

Кустос: Зорица Атић, историчарка уметности, контакт: 064 647 3750; стручна вођења се заказују (у термину четвртком 12-14 часова).


2. 
ИЗЛОЖБА „Моје окружење - уметност и забава“ у Ранчићевој кући и Acart бенд

Групна тематска дечја изложба „Моје окружење - Уметност и забава“ Центра за културу Гроцка биће отворена 20. септембра у 19 часова у Ранчићевој кући, галерији установе. Жирирана изложба се реализује по конкурсном позиву, у циљу упознавања деце и младих општрине Гроцка са лепотом и вредностима окружења.

У наставку вечери наступа Acart бенд из Београда, а током трајања манифестације изложба је отворена за посете сваким даном сем недељом.

Место: галерија Центра за културу Гроцка - Ранчићева кућа, ул. Мајевичка 9 у Гроцкој
Термин: 20. септембар у 18.00 часова;

*Галеријски програм Центра за културу Гроцка подржао је Секретаријат за културу.


3. МУЗИЧКИ ПРОГРАМ „Музичка башта“

У амбијенту баште Ранчићеве куће, заштићеног културног добра грочанске вароши, атрактиван летњи музички и фестивалски програм „Музичка башта“ Центра за културу Гроцка за „Дане европске баштине“ доноси следеће наступе:

Shira U'tfila (сефардска музика), Београд;

Термин: 06. септембар у 20.00 часова

Acart бенд (рок-етно), Београд;

Термин: 20. септембар у 20.00 часова

Етно група Гергина (влашке изворне песме), Неготин; 

Термин: 27. септембар у 20.00 часова

Место одржавања: Ранчићева кућа, Мајевичка 9 у Гроцкој.

*„Музичку башту“ Центра за културу Гроцка подржали су Министарство културе и информисања, Секретаријат за културу, општина Гроцка и Аустријски културни форум у Београду.


4. ЛИКОВНА РАДИОНИЦА „Ликовно путовање“

Ликовна радионица Центра за културу Гроцка намењена је за основце општине Гроцка. Овогодишње ликовне радионице посвећене културном наслеђу са темом „Уметност и забава“ у периоду 16.09 - 04.10.2019. године, одржавају се за узраст 7-11 година на три локације - у Гроцкој, Врчину и Калуђерици: 

- ОШ „Илија Гарашанин“ у Гроцкој - радионицу води Марион Дедић, дипл. сликарка. Термини: средом и петком од 14:00 до 15:30 часова.

- ОШ „Милоје Васић“ у Калуђерици - радионицу води Мика Ловре, дипл. сликарка. Термини: уторком и четвртком од 15:30 до 17:00 часова.

ОШ „Свети Сава“ у Врчину, подручно одељење: радионица се одвија у терминима наставе ликовне културе, за ученике школе.

*Ликовну радионицу Центра за културу Гроцка подржао је Секретаријат за културу.

5. АРХЕОЛОШКА РАДИОНИЦА   

Археолошка радионица Центра за културу Гроцка је намењена за полазнике основношколског узраста, а реализоваће је у периоду септембар - новембар 2019. године кустоси Музеја града Београда, археолози др Милош Спасић и Драгана Стојић. Кроз игру и практичан рад на терену полазници ће се упознати са археолошким ископавањима и истраживањима, као и локалитетима и богатом културном баштином у окружењу. 

*Археолошку радионицу Центра за културу Гроцка подржао је Секретаријат за културу.


6. ИЗЛЕТ „ЛИНИЈЕ КУЛТУРЕ и обилазак баштине у Гроцкој

у сарадњи са Туристичком организацијом Београда

Полазак је 25. септембра у 08h са аутобуског стајалишта на Тргу Николе Пашића, а повратак у 17h. Опис излета: обилазак општине Гроцка обухвата посету Археолошког налазишта „Бело брдо“ у Винчи, Ранчићеву кућу, заштићену амбијенталну целину „Грочанска чаршија“, Легат др Александра Костића у Грочанској чаршији, Касно римској гробници у Брестовику, Манастир Рајиновац у Бегаљици, Агино брдо у Гроцкој - видиковац ресторана „Виногради“, Коњички клуб у Гроцкој.

Термин: 25. септембар 2019. године. Контакт: Зорица Атић, 064 6473 750. 

Обавезна пријава у ТИЦ-у Туристичке организације Београда, на тел. 011 26 35 622, Кнез Михаилова 56.

 

7. КЊИЖЕВНО - ТРИБИНСКИ ПРОГРАМ 

Трибински програм Центра за културу Гроцка бухвата предавања и књижевне вечери намењене широј публици:

„Љубавни живот на двору Обреновића“ трибина Смиљане Попов, ауторке и уреднице емисије „Београд за почетнике“. Гост трибине: Милорад Стокин, академски музичар, пасионирани истраживач прохујалих времена; термин: субота 28.09. у 18 часова; 

- „Грочанска чаршија на Цариградском друму“, трибина Центра за урбани развој (термин ће бити накнадно назначен).

Место: Ранчићева кућа, Мајевичка 9 у Гроцкој (у случају кише, програм ће бити одржан у сали општине Гроцка, Бул. ослобођења 39).


8. САЈАМ ЗИМНИЦЕ „Јесења кухиња“ на Грочанској чаршији

Градска општина Гроцка у сарадњи са ЈП „Пијаце и зеленило“ Гроцка организује четврти по реду Сајам зимнице под називом „Јесења кухиња“. Сајам се одржава на заштићеној амбијенталној целини „Грочанска чаршија“ крајем септембра – почетком октобра 2019. године (термини ће бити накнадно опредељени).


Напомена: Учешће у програмима је бесплатног карактера.

 

Повезани садржај

25мај2020
 МАГИЧНИ брег изнад Гроцке

МАГИЧНИ брег изнад Гроцке

25 мај 2020

Поводом 25. маја, дана када је рођен доживотни председник бивше Југославије, дневни лист ПОЛИТИКА доноси причу о једном од његових омиљених места.