„Музичка башта“ 2021. MAJAMISTY TRIO (jazz) у Ранчићевој кући

17. август 2021.

 

Центар за културу Гроцка / „Музичка башта“ 2021.

MAJAMISTY TRIO (jazz)

Ранчићева кућа/  петак 3. септембар у 20h

улаз слободан

 

Џез састав Majamisty TriO наступиће на летњој сцени Ранчићеве куће, заштићеног културног добра, у петак 3септембра са почетком од 20 час, у оквиру музичког програма „Музичка башта“ Центра за културу Гроцка.

Majamisty TriO се етаблирао као један од најзначајнијих домаћих џез састава млађе и средње генерације. Тајна њиховог успеха и креативних достигнућа налази се у нетипичном џезерском сазревању главне покретачке снаге бенда – новосадске ауторке и класичне пијанисткиње Маје Алвановић. Kласично школована и са богатим искуством у педагошком раду, заљубљена у џез музику, смело се окренула композиторском раду који на савршен начин спаја два света – деликатни класичарски сензибилитет и савремени европски џез. „Епска, синематична, драматична музика... обара вас с ногу“ - ALL ABOUT JAZZ.

Трио је након првог албума - Mistyland (2011. СKЦ Нови Сад) моментално скренуо пажњу на себе оригиналним композиторским и аранжерским изразом. Kласичарски приступ композицији и свирању клавира, емотиван набој близак скандинавској џез продукцији, те препознатљива лирска атмосфера коју форсира чувени издавач ECM Records, били су полазна тачка за нове подухвате новосадског трија. На другом албуму Love (2014. Cosmic Sounds Records), ангажовани су атрактивни гости – трубач Дамир Бачикин из Берлина, норвешки гитариста Gisle Torvik, саксофониста Bunford Gabor из Суботице и новосадски перкусиониста Урош Шећеров. Палета стилских утицаја креће се од славног гитаристе Пета Метинија до динамичног, модерног израза Esbjorn Svenson Trija. У 2020. години трио је објавио свој трећи, до сада најинтимнији албум Organic (2020. Mistyland), једини у целини у формату трија чију промоцију је у недостатку јавних наступа базирао на објављивању видео радова који прате већину композиција са албума. Након бројних запажених наступа на домаћим џез фестивалима, сјајних рецензија и приказа у релевантним иностраним џез медијима, па чак и успешне дистрибуције ЦД-ова у далеком Јапану раскошни ауторски израз крунисан је и гостовањима на интернационалним сценама, од Kијева, до Беча и Лондона.

Чланови трија: Маја Алвановић-клавир, Ервин Малина-контрабас, Лав Kовач-бубњеви.

* Музички програм „Музичка башта“ Центра за културу Гроцка је подржан и суфинансиран средствима Републике Србије – Министарства културе и информисања, средствима Града Београда – Секретаријата за културу, као и подршком Општине Гроцка.

* У циљу спречавања ширења епидемије вируса COVID-19, током трајања уметничке смотре учесници и посетиоци су у обавези да се придржавају свих прописаних и превентивних мера заштите, јер су здравље и безбедност на првом месту.  

Добро дошли!

 

Повезани садржај