„Немогуће бекство“ и „Трио Балканске жице“ у Ранчићевој кући

03. јул 2021.

 

Самостална изложба „Немогуће бекство“ Јована Спасића, ликовног уметника млађе генерације из Лесковца, отворена је у Ранчићевој кући, галерији Центра за културу Гроцка у петак 2.7., пријатне јулске вечери. У наставку програма, у ванвременском амбијенту Ранчићеве куће, на трему варошког здања из 18. века, наступио је познати београдски састав „Трио Балканске жице“ породице Старчевић, у оквиру Летњег музичког програма „Музичка башта“.
 
Публику је поздравила у име домаћина Зорица Атић, директорка Центра за културу Гроцка, а догађају су присуствовали и Власотинчанин Небојша Илић Илке, аутор награђиваног културно-туристичког филма "Грочанске приче", као и представници Центра за културу Власотинце - директор Бранислав Катић са сарадницима.
 
У оквиру међуинституционалне сарадње, млади уметник ће учествовати и на предстојећој грочанској Ликовној колонији. Културно вече је „зачињено“ и дегустацијом органских вина из Винарије „Плавинци“ у Гроцкој Бранислава Анђелића - једине органске винарије у београдском округу и недавног добитника признања за најбоље органско вино Балкана.
 
Поставка у Ранчићевој кући се састоји од двадесетак дела средњег и већег формата, и тематски прати портретну слику, интерпретирану на начин да ликовно одражава савремени тренутак и доживљај света у пандемији. Улога портрета одувек прати друштвени контекст, а изложени радови су настали у истраживачком поступку који комбинује сликарске технике на папиру, изведене акрилом и уљаним пастелом, и експериментисање са могућностима специфичних материјала и техника, као што су ваздушна фолија и линорез. Груписањем, ритмовањем или понављањем, слојевити планови композиције граде ауторски ликовни израз.
Добитник је ликовних признања и награда, као и стипендија, од којих издвајамо „Доситејa“ фонда за младе таленте Републике Србије.
 
Изложба траје до 26. јула 2021. године.
 
Акустични гитарски бенд „Трио Балканске жице“ изводи ауторску инструменталну музику коју чини синтеза многих балканских елемената - српских, циганских, македонских, румунских, молдавских, мађарских, медитеранских, бугарских, грчких, оријенталних… са примесама џез музике, свинга, и класичних елемената. Резултат утицаја многих култура је атрактивна, аутентична гитарска музика, богата специфичним орнаментима, која представља музичко путовање мелодичним „балканским ћилимом“.
 
„Трио Балканске жице“ чини породица Старчевић - Зоран Старчевић са синовима, Николом и Жељком, који су, ван састава, професори класичне гитаре. Родоначелник састава је гитариста, продуцент, композитор, аранжер, и један од најпродуктивнијих и најоригиналнијих гитариста Балкана, а трио је наступао на концертима и фестивалима широм света. Будући да су једна од ретких породица која се баве свирањем на истом инструменту, осмислили су шесторучно свирање на једној гитари, што је постао и њихов заштитни знак. Своју виртуозност у шест руку показали су пред расположеном публиком, као и богат репертоар зачињен старим али и новим мелодијама. Чуле су се „Чигра“, „Балкански ћилим“, „Балкан свинг“, „Ајде Јано“...
 
„Музичку башту“ Центра за културу Гроцка подржали су Министарство културе, беградски Секретаријат за културу и Општина Гроцка.Текст: Зорица Атић, историчар уметности-кустос. 

Галерију фотографија можете погледати у ФБ албуму Центра за културу Гроцка ОВДЕ. 

 

Повезани садржај

24септембар2021
Вечерње новости и портал ДАН У БЕОГРАДУ најављују занимљиву туру Гроцком са изврсним водичима

Вечерње новости и портал ДАН У БЕОГРАДУ најављују занимљиву туру Гроцком са изврсним водичима

24 септембар 2021

У оквиру манифестације Дани европске баштине 25. септембра 2021. биће организована шетња по Гроцкој „Од српског варошког дома до југословенског гламура“.

24септембар2021
Руска етно-радионица „ДРУГИЕ БЕРЕГА" у Гроцкој

Руска етно-радионица „ДРУГИЕ БЕРЕГА" у Гроцкој

24 септембар 2021

Занимљива руска етно-радионица „ДРУГИЕ БЕРЕГА" уприличена је у Гроцкој у оквиру „Музичке баште“, а едукативни мултикултурални догађај је припређен за групу ђака.

23септембар2021
Центар за културу Гроцка и „Београд за почетнике“ за „Дане европске баштине“ у променади ОД СРПСКОГ ВАРОШКОГ ДОМА ДО ЈУГОСЛОВЕНСКОГ ГЛАМУРА

Центар за културу Гроцка и „Београд за почетнике“ за „Дане европске баштине“ у променади ОД СРПСКОГ ВАРОШКОГ ДОМА ДО ЈУГОСЛОВЕНСКОГ ГЛАМУРА

23 септембар 2021

Променада знаменитим местима и културним добрима Гроцке са Зорицом Атић и Смиљаном Попов (Ресторан „Виногради“, Ранчићева кућа, Легат др Александра Костића, Грочанска