Музичка башта: „Боје Европе“ и Хор ДКЦБ у Ранчићевој кући

23. октобар 2021.

 

Наступ Хора Дечјег културног центра Београд са „Бојама Европе“ у „Музичкој башти“ Ранчићеве куће препуној деце, у петак 22. октобра био је доживљај за радост и памћење.

Еминентни дечији хор ове године прославља значајан јубилеј, 10-годишњицу постајања на музичкој сцени под диригентском палицом мр Невене Ивановић.
Концерт „Боје Европе“ који је Хор ДКЦ извео у „Музичкој башти“ за ученике трећег и четвртог разреда ОШ „Илија Гарашанин“ у Гроцкој, недавно је премијерно извођен у оквиру Међународног сусрета деце Европе „Радост Европе“.
 
Атрактивни наступ у Ранчићевој кући у оквиру манифестације „Дани европске баштине“ обухватио је познате и омиљене класичне, народне и популарне композиције из 11 европских земаља - од Бетовена, Моцарта, Чајковског, до Битлса и Абе, домаће „Деца су украс света“ и народне мелодије „Хајде Јано“... у музичкој пратњи корепетитора Марије Сабљић и чланова хора на гудачким и дувачким инструментима.
 
„Дани европске баштине“ у ванвременском и негованом амбијенту Ранчићеве куће, заштићеног споменика културе из 19. века, сваке године обележавају се изузетно богатим и разноврсним програмима, а тим поводом је Нада Радосављевић Зец, координаторка манифестације испред Секретаријата за привреду града Београда, у Ранчићевој кући доделила захвалнице за предан рад директорки установе Зорици Атић, која је захвалнице предала и присутним партнерима и сарадницима установе културе у Гроцкој – ОШ „Илија Гарашанин“, и студију за дигиталне технологије ОCOLO. Догађају је присуствовала Марија Вуковић, руководилац сектора за туризам у Секретаријату за привреду града Београда.
 
Након наступа, за Хор ДКЦБ приређено је упознавање са Гроцком, а знатижељна деца су уживала у шетњи чувеном Грочанском чаршијом, затим у обиласку Легата др Александра Костића, сусрету са скулптуром „Грочанке“, и потом посети цркве Св. Тројице у Гроцкој, где су у акустичном простору спонтано извели једну пригодну нумеру. Посета Гроцкој је завршена веселом игром у Ранчићевој кући, јер се чувени хор овенчан бројним наградама састоји од малишана предшколског и основношколског узраста.
 
*Музички програм „Музичка башта“ Центра за културу Гроцка је подржан и суфинансиран средствима Републике Србије – Министарства културе и информисања, средствима Града Београда – Секретаријата за културу, као и подршком Општине Гроцка.

 
Галерију фотографија можете погледати у ФБ албуму Центра за културу Гроцка ОВДЕ.

КОНЦЕРТ Боје Европе Хора Дечјег културног центра Београд може се погледати на YOUTUBE каналу Центра за културу Гроцка

 

Повезани садржај

17март2023
Жирирање дечјег ликовног конкурса

Жирирање дечјег ликовног конкурса

17 март 2023

Жирирање дечјих радова пристиглих на ликовни конкурс „Креирај разгледницу - ГРОЦКА КРАЈ ДУНАВА“ одржано је у петак, 17. марта у Ранчићевој кући.