Музичка башта: „Боје Европе“ и Хор ДКЦБ у Ранчићевој кући

23. октобар 2021.

 

Наступ Хора Дечјег културног центра Београд са „Бојама Европе“ у „Музичкој башти“ Ранчићеве куће препуној деце, у петак 22. октобра био је доживљај за радост и памћење.

Еминентни дечији хор ове године прославља значајан јубилеј, 10-годишњицу постајања на музичкој сцени под диригентском палицом мр Невене Ивановић.
Концерт „Боје Европе“ који је Хор ДКЦ извео у „Музичкој башти“ за ученике трећег и четвртог разреда ОШ „Илија Гарашанин“ у Гроцкој, недавно је премијерно извођен у оквиру Међународног сусрета деце Европе „Радост Европе“.
 
Атрактивни наступ у Ранчићевој кући у оквиру манифестације „Дани европске баштине“ обухватио је познате и омиљене класичне, народне и популарне композиције из 11 европских земаља - од Бетовена, Моцарта, Чајковског, до Битлса и Абе, домаће „Деца су украс света“ и народне мелодије „Хајде Јано“... у музичкој пратњи корепетитора Марије Сабљић и чланова хора на гудачким и дувачким инструментима.
 
„Дани европске баштине“ у ванвременском и негованом амбијенту Ранчићеве куће, заштићеног споменика културе из 19. века, сваке године обележавају се изузетно богатим и разноврсним програмима, а тим поводом је Нада Радосављевић Зец, координаторка манифестације испред Секретаријата за привреду града Београда, у Ранчићевој кући доделила захвалнице за предан рад директорки установе Зорици Атић, која је захвалнице предала и присутним партнерима и сарадницима установе културе у Гроцкој – ОШ „Илија Гарашанин“, и студију за дигиталне технологије ОCOLO. Догађају је присуствовала Марија Вуковић, руководилац сектора за туризам у Секретаријату за привреду града Београда.
 
Након наступа, за Хор ДКЦБ приређено је упознавање са Гроцком, а знатижељна деца су уживала у шетњи чувеном Грочанском чаршијом, затим у обиласку Легата др Александра Костића, сусрету са скулптуром „Грочанке“, и потом посети цркве Св. Тројице у Гроцкој, где су у акустичном простору спонтано извели једну пригодну нумеру. Посета Гроцкој је завршена веселом игром у Ранчићевој кући, јер се чувени хор овенчан бројним наградама састоји од малишана предшколског и основношколског узраста.
 
*Музички програм „Музичка башта“ Центра за културу Гроцка је подржан и суфинансиран средствима Републике Србије – Министарства културе и информисања, средствима Града Београда – Секретаријата за културу, као и подршком Општине Гроцка.

 
Галерију фотографија можете погледати у ФБ албуму Центра за културу Гроцка ОВДЕ.

КОНЦЕРТ Боје Европе Хора Дечјег културног центра Београд може се погледати на YOUTUBE каналу Центра за културу Гроцка

 

Повезани садржај